![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() "Cosnpiratie cheloniano-tardigrada"...ha, pai chelonienii sunt testoasele, iar tardigrazii...animale semimicroscopice, care traiaesc in apa, sol, muschi, si licheni umezi., foarte dragi mie. Normal ca dom' doc nu s-ar fi prins... Ce ti-e si cu unii care cred ca diversitatea credintelor e motiv sa isi rupa camasa de forta (desigur, daca se poate).... Crezi ca nu stiu ca calvinistii ardeleni, cu un secol inainte de Scoala ardeleana, au trimis tineri nobili romani la studii in vechi Universitati europene?! Mda, "ereticii" astia de protestanti, obsedati dom'le de cultura si iluminarea maselor...Nt nt nt...Crima lui Calvin se numeste Michel Servet. Crima altora se cheama "prostia ca religie personala/institutionalizata", dupa caz. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu zic sa nu anticipam,sa lasam omului sansa decenta sa deverseze tot.Intra rar asa ca pretuiesc orice vizita a sa,in loc sa-l salutam politicos si plini de dragoste ne repezim la el precum sacalii.Alexandre ignora-ne omule,tu zi inainte ce ai de spus,nu te lasa intimidat de un perfid atac ocult catolico-calvin.Vei schimba lumea.Este foarte tare frate,parca suntem in filmul ,,Sub patru steaguri".Articolul mi-se pare bland,am citit altele pe langa care cel postat este la grupa mica :) Am sentimentul ca l-am judecat gresit pe om.Deja ma simt vinovat dar imi trece repede :) Fara mila Alexandre,cruciat pana la capat,finno alla morte.
Alexandre,un singur sfat imi permit,sa zicem de PR :) Nu posta texte kilometrice in perioada sarbatorilor sau si mai rau inainte de Revelion.Nu le citesc prea multi,lumea,dupa cum stii,este preocupata de alte aspecte acum.Fii baiat destept si posteaza dupa sarbatori,dupa Revelion,cand lumea este treaza si mai dispusa sa citeasca texte lungi.Sau ,daca vrei sa ai o si mai buna captatio benevolentiae,texte medii,concise cu o concluzie de final lamuritoare.Natura umana Alexandre stii cum este,tu da-i ce are nevoie.Poti sa atasezi si un ,,titlu carlig" da nu te pretezi tu la asa ceva :)Sa stii ca aceste sfaturi in vederea obtinerii rating-ului sunt free,asa...precum intre vechi prieteni :) Last edited by Scotland The Brave; 29.12.2011 at 01:36:17. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 29.12.2011 at 01:36:48. |
|
|||
|
|||
![]()
Copy paste ma poate sa dea si o surdo-muta.Cand trebuie sa conexeze informatiile dispar sinapsele.Eu insa sunt optimist,in anul anuntat de maiasii ca unul de rascruce sunt convins ca nici forumul nu va duce lipsa de subiecte apocaliptice.As avea eu cateva sugestii dar mai bine tac ca sa nu dau idei cui nu trebuie,o sa ma trezesc apoi cu o critica pe episoade de lungimea serialului ,,Tanar si nelinistit".Si eu care imi faceam griji ca ne-a uitat lumea,stii cum se spune ,,Nu conteaza ce se spune de tine,important este sa se spuna ceva" :) Alexandre..Ave!Morituri(catolico-protestanti) te salutant!
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Vezi ți-am răspuns glumeț cum îți place ție și n-are rost să te necăjești gândind că nu este iubire între oamenii când li se arată hulele și păcatele izvorâte din hule care fără să-și dea seama îi chinuie pe ei. Dacă n-ai glumi cu mântuirea ta ai înțelege că adevărata iubire nu rabdă ca fratele să sufere prin neștiință luând adevărul drept minciună. Așa că, de crezi ori de nu crezi, eu te privesc ca un frate al meu în Adam și te doresc din toată inima ca să devii și frate în Hristos. Noi nu ținem atât să impunem vorbele noastre, pentru noi este important Hristos și dacă Sfinții au scris așa de frumos despre el mă bucur că mi-a dat Dumnezeu să-i cunosc și să fac părtași la bucuriile mele pe toți colegii noștri de pe forum care au ochii deschiși mari să citească pe drept, iar nu pe oblic, toată dreptatea: Mat_13:52 Iar El le-a zis: De aceea, orice cărturar cu învățătură despre împărăția cerurilor este asemenea unui om gospodar, care scoate din vistieria sa noi și vechi. Cât despre restul destul este răspunsul Domnului: Mat_12:36 Vă spun că pentru orice cuvânt deșert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecății. Nu este cazul să transformăm un forum ortodox în circ și întrecere între măscărici cum vor unii doar de dragul de a ne arăta mușchii degetelor și rezonanța tastaturii Citat:
Citat:
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 16.01.2012 at 04:54:22. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Rom 3:8 Și de ce n-am face cele rele, ca să vină cele bune, precum suntem huliți și precum spun unii că zicem noi? Osânda aceasta este dreaptă. Rom 3:9 Dar ce? Avem noi vreo precădere? Nicidecum. Căci am învinuit mai înainte și pe iudei, și pe elini, că toți sunt sub păcat, Vezi? Noi ortodocșii încercăm să ne însușim gramatica Sfinților Apostoli. Aceștia când vorbeau de păcat, chiar și cel presupus și neadevărat ca în citatul de mai sus vorbeau cu eu, eu păcătuiesc, eu sunt acuzat de minciună etc. Atunci însă când mărturiseau adevărul Bisericii se simțeau mici și vorbeau de noi, adică ei personal nu își expuneau propria părere ci Adevărul dat de Sfânta Biserică în sobor. Acesta este și motivul pentru care folosesc pronumele noi și folosesc citatele în loc de cuvintele mele. Voi asta nu aveți cum să o știți pentru că eu este stimulat în papism de singurul eu papă iar în protestantism fiecare cititor al bibliei este un eu papă. 2Co_10:12 Căci nu îndrăznim să ne numărăm sau să ne asemănăm cu unii care se laudă singuri; dar aceia, măsurându-se și asemănându-se pe ei cu ei înșiși, nu au pricepere. Eu am multă treabă și cu Facultatea și cu serviciul și de aceea nu pot sta să vă răspund amănunțit la toate, de aceea scriu noaptea și în perioadele de sărbători. Vă rog să mă iertați dacă poate vă simțiți jigniți că nu stau la discuții amănunțite și prompte. Tot ce pot face eu este să aduc ortodocșilor care îmi scriu pe mesageria privată că se folosesc de postările noastre bucuria pe care am primit-o eu de la Dumnezeu și Sfânta Sa Biserică în problemele discutate aici. Faptul că vă stimulează la replici, chiar și ironice, este tot o bucurie a mea că Sfinții și Părinții citați de mine vă trezesc interesul, chiar dacă îi criticați, poate vreo dată vi se va străpunge inima... desigur nu cu cuvintele mele ci ale noastre, ale ortodocșilor. Dacă însă nu vă veți folosiți până la capăt corectându-vă defectele ci întărindu-vă în ele criticându-i pe sfinți asta e propria voastră sminteală, vă aparține: Fil 1:14 Și cei mai mulți dintre frații întru Domnul, îmbărbătați prin lanțurile mele, au mai multă îndrăzneală să propovăduiască fără teamă cuvântul lui Dumnezeu. Fil 1:15 Unii, e drept, vestesc pe Hristos din pizmă și din duh de ceartă, alții însă din bunăvoință. Fil 1:16 Unii o fac din iubire, știind că stau aici pentru apărarea Evangheliei; Fil 1:17 Ceilalți, însă, - din zavistie - vestesc pe Hristos, nu cu gânduri curate, ci socotind să-mi sporească necazul în lanțurile mele. Fil 1:18 Dar ce este? Nimic altceva decât că, în tot chipul, fie din fățărie, fie în adevăr, Hristos se propovăduiește și întru aceasta mă bucur. Și mereu mă voi bucura. Fil 1:19 Căci știu că aceasta îmi va fi mie spre mântuire, prin rugăciunile voastre și cu ajutorul Duhului lui Iisus Hristos Postările voastre în duet îmi aduc aminte de anii copilăriei mele... Atunci mă uitam pe la TV și era un serial numit The Muppet Show. În el erau doi bătrâni cârcotași ce bârfeau pe toți și pe toate. Dădeau savoarea emisiunii. Vă mulțumesc că faceți pauze de divertisment la subiecte atât de dureroase și încordate. Vă aștept cu foarte mult drag și pe mai departe. Și nu v-o spun aceasta cu ironie ci cu simpatie. În rest vă doresc numai cele bune și să veniți la Sfânta Lumină... Cu durere și dragoste, Alexandru
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 16.01.2012 at 05:48:00. |
|
||||
|
||||
![]()
Citatele de mai jos sunt date din cartea:
Mircea Păcurariu, Preot Prof. Dr. Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Vol. 2. Editura IBMBOR. București, 1992. Pag. 63-92 IV. SĂ VEDEM ACUM ROADELE ACESTEI TEOLOGII LA NOI A. MITROPOLITUL GHENADIE După înlăturarea lui Dosoftei, scaunul mi-tropolitan a fost ocupat de preotul nobil Gheorghe de Brad (cel pomenit în inscripția din Alba Iulia-Maieri din 1622 : «preot chir Gheorghe»), numit în călugărie — și ca mitropolit — Ghenadie.'Presupunem că el a fost hirotonit la Tîrgoviște de mitropolitul de atunci al Ungrovlahiei, Luca din Cipru. Este atestat documentar ca mitropolit la 17 octombrie 1627. La 4 decembrie 1628 da o carte de întărire în slujbă protopopului Ianăș din Hunedoara, în care se intitula «Prea-sfințitul arhiepiscop chir Ghenadie al scaunului Bălgradului și Vadului și Orăzii și Sătmarului și al întregii țări a Ardealului și celelalte». Observăm că eparhia Vadului apare aici, oficial, încorporată în Mitropolia. propriu-zisă a Ardealului. Acest fapt s-a putut petrece cu puțin timp în urmă. Cu toate că principele Gabriel Bethen își va fi pus mari nădejdi în mitropolitul Ghenadie că-1 va ajuta în încercările sale de răspîn-dire a calvinismului printre români, nu cunoaștem nici o abatere a iui de la credința ortodoxă. Dimpotrivă, a întreținut în permanență legături cu domnii, ierarhii și egumenii din Moldova. Desigur, în urma refuzului lui Ghenadie de a-I ajuta în acțiunea sa prozeli'tistă, Gabriel Bethlen a scris — se pare în mai multe rînduri — patriarhului ecumenic Ciril Lucaris (f 1638), cerîndu-i consimțămîntul pentru trecerea romanilor ortodocși din Transilvania la calvinism. Nu se cunosc scrisorile lui Bethlen, ci numai răspunsul patriarhului, din 2 septembrie 1629, din care se pot afla și unele din argumentele invocate de Bethlen în sprijinul încercării sale. Ei considera că preoții români — prin calvinism — s-ar putea împărtăși de lumina cărții și că trecerea lor la noua învățătură a lui Calvin ar fi salutată cu satisfacție de regele Suediei (Gustav II Adolf, admirator al lui Ciril Lucaris), de electorul de Brandenburg și de principii protestanți ai Germaniei (!) Patriarhul a combătut însă cu multă demnitate toate argumentele principelui calvin. Intre altele, îi scria : «noi nu putem nici cum să dăm ajutorul nostru fățiș unei lucrări de felul acesta» ; și apoi continua : «Dacă acea sărmană națiune (românii, n.n.), lipsită de orice dreaptă învățătură, ar trece la credința luminăției voastre, din neștiință sau din silă..., noi n-o putem împiedica, din cauza depărtării mare a locului și a lipsei noastre de putere ; și nici nu ni se cade nouă să ne luptăm altfel decît cu cuvîntul. Dar dacă am sprijini din partea noastră pe față sau în ascuns această părăsire de credință, am săvîrși un păcat pe care nu l-ar putea spăla toate chinurile pamîntești». Ca unul care a călătorit în mai multe rînduri prin țările române, patriarhul Ciril îi atrăgea atenția lui Bethlen asupra zădărniciei planurilor sale și prin aceste cuvinte : «Pentru îndeplinirea fericită și pașnică a acestei (schimbări de religie), ar trebui mai întîi să se rupă legătura de sînge și de simțire care zvîcnește în taină, dar cu multă putere, între românii din țara Transilvaniei și locuitorii din țările Munteniei și Moldovei. Negreșit, domnii vecini ai ziselor țări nu vor îngădui aceasta niciodată și foarte sigur vor pune piedici, dacă nu cu armele, cel puțin cu îndemnuri tainice». Deci și străinii erau conștienți de unitatea de credință, de limbă și de origine a românilor din Transilvania, Țara Românească și Moldova. Cu aceasta, s-au încheiat și încercările lui Bethlen de a atrage pe români la calvinism, căci a murit la scurt timp (15 noiembrie 1629). Politica sa religioasă a fost continuată de noul principe Gheorghe Râkoczy I (1630—1648). Astfel, la 9 aprilie 1638, la rugămintea lui Ghenadie a întărit un decret dat de Betheln, în 1624, prin care preoții din Țara Făgărașului erau scutiți de impozite față de fisc. Din cuprinsul acelui decret, aflăm că încă din timpul lui Bethlen s-au impus cinci condiții mitropolitului român, pe care «totdeauna nevătămate le va ține și le va plini și să fie ascultător de vlădica bisericii ungurești de legea dreaptă». înseamnă că mitropolitul român era pus sub ascultarea superintendentului calvin încă din timpul lui Gabriel Bethlen. Trebuie să ne rețină atenția afirmația superintendentuilui Geleji Katona Istvân că Ghenadie «pe unele (condiții) le ținea, pe al-tele nu».[…] La 3 septembrie 1640, mitropolitul Ghenadie a trecut la cele veșnice. Deși a păstorit în împrejurări vitrege, el a rămas un bun ortodox, căci nu s-a abătut cu nimic de la învățătura Bisericii orto-doxe, știind să îndrume și pe păstoriții lui să păstreze adevărurile de credință ortodoxă. Dacă ne ajută Dumnezeu Va urma
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 16.01.2012 at 05:46:44. |
|
||||
|
||||
![]()
B. MITROPOLITUL ILIE IOREST.
Îndată după moartea lui Ghenadie, s-au ivit mai mulți candidați pentru ocuparea scaunului mitropolitan: egu-menul Meletie Macedoneanul de la Govora -(a cărui activitate tipo-grafică este cunoscută), protopopul din Hațeg și ieromonahul Iorest din mînăstirea Putna. Meletie a fost recomandat lui Râk6czy de superintendentul Geleji Katona Istvân, căruia i 1-a recomandat Ștefan Csernatoni, un sol al lui Râkoczy, trimis adeseori în Țara Româ-nească. Dintr-o corespondență purtata între Geleji și Râkoczy în cursul lunii septembrie 1.640 aflam că superintendentul a fixat viito-rului mitropolit o listă cu 24 de condiții pe care urma să le respecte. O simplă lectură a acestora arată că acceptarea lor ar fi dus la o completă calvinizare a Bisericii românești. Dintr-o nouă scrisoare a lui Geleji cu data de 8 octombrie 1640, aflăm că a fost numit un «moldovean», exprimîndu-și regretul că n-a fost numit cel recomandat de el. Noul mitropolit se numea din botez Ilie, iar ca monah lorest, era originar din Transilvania, fiind «din copilărie dat să crească pentru învățătură de carte... în mînăstirea Putnei și în aceeași mînăstire a fost călugărit și înaintat după oarecare vreme în treapta preoției». Așa îl recomandau, mai tîrziu, țarului Mihail Feodorovici al Rusiei ierarhii dan Moldova. Pe o Psaltire în manuscris de la mînăstirea Putna se află și însemnarea : «Ieromonahul lorest, vleat 7133 (1624), noiembrie 3», care ar putea să fie făcută de el însuși, pe cînd era tînăr ieromonah în ctitoria lui Ștefan cel Mare. Un preot, Manoil din Suceava, termina, în 1637, copierea unei Cronici universale a lui Simion Magistrul și Logotetul, în slavo-nește, începută sub îndrumarea mitropolitului Anastasie Crimca și con-tinuată sub a «ieromonahului lorest, egumen» (azi se păstrează în biblioteca Saltîkov-Scedrin din Petersburg). Să fie viitorul mitropolit al Transilvaniei sau e viitorul episcop de Rădăuți din anii 1651—1656? Numirea lui ca mitropolit s-a făcut la stăruințele lui Vasile Lupu, care era în raporturi prietenești cu Râkoczy. A fost hirotonit la Tîrgo-viște de mitropolitul Teofil al Ungrovlahiei pe la începutul lunii noiembrie 1640. Păstoria sa a căzut în vremuri de restriște, cînd acțiunea pro-zelitistă condusă de Gheorghe Râkoczy I și de Geleji Katona Istvân se întețea tot mai mult. S-au făcut numeroase presiuni și asupra mitropolitului lorest, ca să-i ajute la răspîndirea învățăturii calvine. în acest scop, cu prilejul confirmării sale ca mitropolit, i s-a fixat un program în mai multe puncte, prin care îi cereau sa lucreze în această direcție. Ca mitropolit a continuat legăturile cu Moldova, fiind cercetat de călugări de la Putna. A făcut vizite canonice în diferite parohii, ajungînd pînă în Maramureș. Arătam mai sus că în 1641 a ieșit de sub tipar, la Alba Iulia, o nouă ediție din Evanghelia cu învățătură editată de Coresi, în care se intitula «lorest arhimitropolit». La 18 februarie 1642, Dieta Transilvaniei se plîngea de el că hirotonește preoți dintre iobagii români de pe moșiile nobiliare, ca să-i scape de iobăgie. De aceea, membrii Dietei cereau să i se interzică astfel de hirotonii, iar cei pe care i-a hirotonit să fie înapoiați proprietarilor, ca iobagi. Dar mitropolitul n-a îndeplinit nici una din dorințele calvinilor, ci a rămas statornic în credința ortodoxă, împreună cu păstoriții săi. In 1642 (după unii cercetători 1640), s-a tipărit în satul Prisaca un Catehism calvinesc, în românește, care avea să primească acel renumit Răspuns, din partea mitropolitului Varlaam al Moldovei. Catehismul a apărut «cu voia și cu porunca» principelui Gheorghe Râkoczy, cu cheltuiala predicatorului Gheorghe Csulai, cu «scrisoarea s-a ostenit popa Gheorghe din Secul», iar cu tiparul, popa Dobre. Era împărțit după cele trei virtuți teologice, explicînd Simbolul (apostolic), cele 10 porunci și Tatăl nostru, sub formă de întrebări și răspunsuri. Se pare că una din cauzele înlăturării vlădicii forest din scaun a fost tocmai opoziția sa la tipărirea și difuzarea Catehismului. Va fi fost întărit în convingerile sale ortodoxe și de Sinodul de la Iași din septembrie—octombrie 1642, care a aprobat Mărturisirea ortodoxă a lui Petru Movilă. în aceeași perioadă, relațiile dintre Vasile Lupu și Gheorghe Râkoczy erau pe cale de a se înrăutăți, căci domnul moldovean urmărea cucerirea Transilvaniei. Din aceste motive, la începutul anului 1643, Gheorghe Râkoczy, îndemnat de superintendentul Ștefan Geleji și de predicatorul curții, Gheorghe Csulai — care a urmat apoi lui Geleji —, a convocat «un sinod obștesc al tuturor protopopilor și păstorilor români de ritul grecesc și sîrbesc», în vederea judecării mitropolitului, învinuit de viață nedemnă de un slujitor al Bisericii. Vlădica lorest a fost înlăturat clin scaunul mitropolitan, aruncat în închisoare, iar bunurile i-au fost confiscate. A fost eliberat abia în noiembrie 1643, pe baza răspunderii ce și-au asumat 24 de garanți (che-zași), că va plăti 1.000 de taleri pentru vistieria principelui. S-a reîntors apoi în Moldova, așezîndu-se la mînăstirea sa de metanie, la Putna. în iunie 1645 a plecat în Rusia, pentru ca să strîngă banii trebuitori în vederea răscumpărării garanților. Avea asupra sa o scrisoare de recomandare către țarul Rusiei, Mihail Feodorovici Romanov, dată în Suceava, la 2 iunie 1645, de ierarhii moldoveni : mitropolitul Varlaam, cu sufraganii săi : Anastasie al Romanului, Ștefan al Rădăuților și Ghedeon al Hușilor, avînd și sigiliile egumenilor de la Putna, Moldo-vița, Slatina și Bistrița. Vlădicii moldoveni, după ce înfățișau pe scurt viața mitropolitului lorest, relatau și suferințele pe care le-a îndurat din partea cîrmuitorilor calvini ai Transilvaniei, îndeosebi din partea lui Gh. Csulai, care «a adus mărturii mincinoase și i-a făcut mare nedreptate și i-au luat tot ce avea și l-au legat și l-au închis în temniță nouă luni, și a suferit în surghiun și împreună cu el o mulțime de preoți creștini, nu pentru altă vină, decît pentru credința creștină, voind să-i convertească la calvinism». Cereau apoi ajutorul țarului pentru mitropolitul lorest, ca să-și poată răscumpăra cei 24 de garanți. A primit și un «pașaport» din partea domnului Vasile Lupu. Ajuns la Moscova, — probabil prin Kiev, unde va fi cercetat pe mitropolitul Petru Movilă —, fostul vlădică al românilor transilvăneni a fost primit de țarul Rusiei (la 26 august 1645), căruia i-a dăruit părticele din moaștele Sfîntului Dumitru. In schimb, țarul i-a făcut daruri bogate în bani și obiecte. După o ședere de cîteva luni la Moscova, vlădica lorest s-a reîntors în Moldova, răscumpărîndu-și garanții de la Alba lulia. Și-a petrecut restul vieții la mînăstirea Putna (n-a ajuns episcop de Huși, cum au crezut unii istorici). A murit aici, la adinei b£trîneți, căci pe un Minei slavon în manuscris, din acea mî-năstire, se găsește însemnarea : «Să se știe cînd a murit vlădica lorest, în anul 7186 (= 1678) luna martie 12». Ținînd seamă de viața sa curată, dar mai ales de rîvna și pătimirea îndurată pentru apărarea Ortodoxiei, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărît — la 28 februarie 1950 — ca mitropolitul Il'ie lorest să fie cinstit ca sfînt mărturisitor de către întreaga Biserică Ortodoxă Română, în ziua de 24 aprilie a fiecărui an, odată cu Sfântul Sava Brancovici, unul din urmașii lui în scaunul mitropolitan. Canonizarea lor solemnă s-a făcut la Alba lulia, la 21 octombrie 1955.
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. |
|
||||
|
||||
![]()
Mitropolitul Sfântul Simion Ștefan. îndată după înlăturarea lui Ilie lorest din scaun, soborul protopopilor a ales ca mitropolit pe ieromonahul Ștefan (din botez Simion) de la mînăstirea din Alba lulia. Nu avem știri despre el pînă la alegerea ca mitropolit. Presupunem că a învățat carte în gimnaziul clin Alba lulia, care funcționa de prin 1580, transformat în «colegiu academic» de principele Gabriel Bethlen, în 1622. Alegerea ca mitropolit a avut loc la sfîrșitul lui februarie sau în primele zile ale lunii martie 1643, căci dintr-o scrisoare a lui Geleji către Gh. Râkoczy, din 4 martie, aflăm că protopopii eparhiei se găseau încă în Alba lulia și că «popa Ștefan... este acum vlădică». Din aceeași scrisoare aflăm că din cele 20 de protopopiate ortodoxe din Transilvania, 17 se găseau sub autoritatea superintendentului calvin. Această situație a nemulțumit pe.noul mitropolit, dar și pe unii protopopi (de pe Cîmpie și din Țara Făgărașului), care i-au declarat lui Geleji — în dimineața aceleiași zile — că nu doresc să iasă de sub ascultarea mitropolitului ortodox. Dîndu-și seama de insuccesul propagandei calvine, Geleji sfătuia pe principe — în aceeași scrisoare — să îngăduie lui Sfântul Simion Ștefan să facă vizite canonice și în protopopiatele puse sub ascultarea lui. în aceste vizite, mitropolitul urma să fie însoțit de «popa Gheorghe și de Molodiț» (probabil Gheorghe din Secul care a lucrat la traducerea Catehismului calvinesc și Mihail Molodeț, viitorul episcop de Maramureș, din 1651) «fără de care să nu vorbească nimic cu nimenea, ci adunînd preoții români la fiecare protopopie, să-i sfătuiască a primi condițiunile și articolele...». Desigur este vorba de cele 15 puncte umilitoare care i-au fost impuse prin decretul de recunoaștere dat de Gh. Râkoczy I la 10 octombrie 1643. lată principalele îndatoriri : să se predice în românește, clar numai după Sfînta Scriptură, înlăturîndu-se astfel Sfînta Tradiție ; tineretul să fie instruit după Catehismul calvinesc ,■ în locul Sfintei Împărtășanii să se folosească pîine și vin nesfințite , să se înlăture ritualul botezului și al înmormîntării, introducîndu-se — în locul lor — rugăciunile și cîn-tările folosite de calvini , să se înlăture cultul icoanelor și al crucii ] să nu se pună piedici preoților și credincioșilor care, «din însufiarea Sfîntului Duh», doreau si treacă la calvinism ș.a. Se precizau apoi cî-teva din drepturile pe care le avea superintendentul calvin asupra Bisericii Ortodoxe și a mitropolitului. Astfel, «episcopul ortodox unguresc» trebuia să fie consultat «în orice lucru greu în trebile reli-giunii», își dădea avizul la numirea, menținerea sau îndepărtarea clin slujba a protopopilor și se pronunța — în caz de apel — asupra sen-iințelor date de mitropolit și protopopi.
În aceeași diplomă de confirmare erau menționate și comitatele peste care se întindea jurisdicția mitropolitului Ștefan : Alba, Crasna, Solnocul de Mijloc, Dobîca, Cluj, Turda, Cetatea de Baltă (Tîrnava), apoi districtele Chioar, Bîrsa și Bistrița, scaunele secuiești și săsești. în zonele care — după părerea lui Râkoczy — erau cîștigate pentru calvinism (Alămor, Orăștie, Hațeg, Hunedoara, Ilia, Criș și trei protopopiate din Țara Făgărașului), «nu va putea să aibă nici o putere, decît numai cît îi va îngădui domnul episcop ortodox unguresc» (!). Daca mitropolitul Ștefan ar fi îndeplinit toate condițiile care i-au fost impuse, fără îndoială că s-ar fi schimbat din temelii nu numai viața Bisericii, ci și viața poporului român din Transilvania. Faptul că ele n-au fost îndeplinite se datorează nu numai curajului și destoiniciei mitropolitului Ștefan, ci mai ales credincioșilor ortodocși, care au știut să-și apere cu dîrzenie legea strămoșească. Un caz interesant prezintă parohiile românești din Țara Făgărașului care, încă din 1585, au fost puse — pentru mai bine de un deceniu — sub autoritatea preotului calvin maghiar din Făgăraș. Aceeași situație s-a repetat la începutul secolului următor, în timpul principelui Gabriel Bethlen. în 1647, printr-un decret al lui Gheorghe Râkoczy I, toate bisericile românești din Țara Făgărașului erau scoase de sub ascultarea mitropolitului și puse sub conducerea protopopului Stefan din Berivoi, dependent direct de principe. Noului protopop și preoților ssi li se cerea să învețe pe credincioși Biblia și Catehismul calvinesc. Drepturile acestui «protopop suprem» vor fi durat pînă prin 1659, cînd principele Acațiu Barcsai a pus Țara Făgărașului sub ascultarea mitropolitului Sfântul Sava Brancovici. în 1648, sub principele Gh. Râkoczy II, s-a tipărit un nou Catehism calvinesc, în românește, cu litere latine și ortografie maghiară. Era tradus din ungurește de cunoscutul predicator calvin Fogarasi Istvân din Lugoj și tipărit cu cheltuiala lui Acațiu Barcsai — un român maghiarizat din Bîrcea Mare (jud. Hunedoara), banul Lugojului și Caransebeșului și comite suprem al Severinului, mai tîrziu principe al Transilvaniei. Am arătat și în alt loc că primul Catehism — cel din .1642 —■ a primit din partea lui Varlaam, mitropolitul Moldovei, cu-noscuta replică : Răspuns la Catehismul calvinesc. Nu se știe din ce motive calvinii au răspuns mitropolitului moldovean, abia în 1656, printr-o broșură tipărită la Alba Iulia cu titlul : „Scutul catichizmusului, cu răspuns den Scriptura svăntă, împotriva răspunsului a doao țări fără Scriptură svăntâ”. Se ocupa cu Sfînta Scriptură, combătînd deci tradiția, sfintele icoane, sfintele taine și apărînd învățătura calvină. N-ar fi exclus ca autorul să fie superintendentul Gheorghe Csulai, care a luat locul lui Geleji (-J- 1649), iar în românește să-I fi tradus vreun preot româno-calvin. Se cunosc multe .cazuri de trecere cu forța a unor biserici românești în stăpînirea calvinilor. De pildă, în 1652 a fost răpită biserica ortodoxă românească din Turdaș (jud. Hunedoara) și dată celor 26 de credincioși calvini din sat, iar ortodocșii, siliți să-și facă o biserică nouă, din nuiele. […] Concluziile care se desprind din această sumară prezentare sînt evidente. Mitropoliții Dosoitei, Ghenadie 11, Sfântul llie Iorest și apoi Sfântul Simion Ștefan au fost confruntați în permanență cu tentativele principilor și superintendenților calvini de a produce dezbinarea bisericească a românilor prin calvinism. în această luptă de apărare a credinței, dar și a ființei naționale, s-a remarcat mai ales mitropolitul Sfântul llie Iorest, un adevărat martir al Ortodoxiei românești (canonizat ca atare în 1955, prâznuit la 24 aprilie). Iar urmașul său, Sfântul Simion Ștefan, cu mijloacele care i-au stat la îndemînă, cu dîrzenia si abilitatea sa, la care se adaugă credința puternică a păstoriților, a știut să treacă peste orice obstacole, lăsînd culturii românești acel dar neprețuit care este Noul Testament din 1648. Ierarh cu alese preocupări cărturărești, insuilețit de un cald patriotism, Si-mion Ștefan se încadrează în curentul larg umanisto-renascentist de culturalizare a poporului și de ap rare a Ortodoxiei, reprezentat la noi de marii săi contemporani: Varlaam al Moldovei, Ștefan al Ungrovlahiei, iar dincolo de hotare, de Petru Movilă al Kievului. […]
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 11.02.2012 at 20:22:26. |
|
||||
|
||||
![]()
Ați dori să postez în paralel cu înșelarea din creștinism, concret și înșelarea din medicină? Să sar peste o etapă? Că datorită atâtor intervenții din afară a trebuit să fac paranteze prea mari și mă tem că se amână prea mult ajungerea la subiect, iar în timpul acesta bântuie multă rătăcire demonică în medicină.
Și nici nu se știe cât va mai fi timp...
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. |
![]() |
Tags |
bioterapie, înșelare demonică |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez | Savonarola | Sfinti Parinti (Patrologie) | 15 | 20.07.2013 13:28:48 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor | gheorghecoser23 | Preotul | 5 | 25.06.2008 17:01:23 |
|