Icoana Maicii Domnului - Izbavitoarea de inec

Icoana Maicii Domnului - Izbavitoarea de inec Mareste imaginea.

Icoana Maicii Domnului "Izbavitoarea de inec" este o icoana ruseasca pierduta. Aceasta minunata icoana a apartinut bisericii din satul Lenkovo, aflat in apropiere de orasul Novgorod, in Rusia. Desi s-a pierdut, pentru minunile savarsite in popor, icoana este praznuita si astazi, in ziua de 20 decembrie.

"Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din vesnica moarte, prin darul Celui ce S-a nascut din tine, Hristos, Dumnezeul nostru, si prin mijlocirea ta cea de maica inaintea Lui, aducem tie, noi, robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne pe noi, robii tai, din toate nevoile si suferintele, care strigam tie: Bucura-te, cea plina de dar, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, bucuria tuturor celor necajiti!"

Icoana Maicii Domnului - Izbavitoarea de inec

In localitatea Lenkovo, aflata in apropiere de orasul Novgorod, in Rusia, s-a aflat candva o veche biserica inchinata Soborului Maicii Domnului, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 26 decembrie. Lacul din apropiere a fost numit "Lacul Maicii Domnului", dupa numele Preasfintei ocrotitoare a bisericii.

In secolul al XVII-lea, invadand regiunea, polonezii au distrus localitatea Lenkovo si vechea biserica a Maicii Domnului. Apoi, cand a fost cu putinta, pe locul fostei biserici s-a ridicat una noua, inchinata Sfantului Arhanghel Mihail. Se crede ca icoana Maicii Domnului asezata in aceasta biserica este cea din vechea biserica.

Icoana a fost gasita pe malul raului Desno, aflat in apropiere, intr-un loc in care foarte multi aveau de indurat violenta valurilor. Multi s-a inecat, iar multi abia au mai scapat cu viata, dupa ce corabia in care se deplasau a fost zdrobita. Credinciosii au vazut in acest lucru dorinta Maicii Domnului de a fi prezenta in acel loc de ispita.

Icoana Maicii Domnului - Izbavitoarea de Inec

In apropiere s-a aflat vechea biserica si tot acolo a fost construita cea noua. Dupa aceea, toti cei care erau nevoiti sa strabata raul prin acel loc se opreau in dreptul bisericii, intrau in ea si se inchinau Maicii Domnului. Din acel timp, necazurile patimite pe raul Desno s-au rarit simtitor, pana ce au disparut cu totul.

Vestea binecuvantarii Maicii Domnului asupra acelui loc si inmultirea minunilor savarsite inaintea icoanei sale s-a raspandit in intreaga Rusie. Maica Domnului din aceasta icoana a fost socotita "ocrotitoarea marinarilor si a celor ce calatoresc pe ape".

In seculul al XVIII-lea, icoana a fost mutata in Manastirea Schimbarea la Fata, unde a ramas pana in anul 1917, cand a avut loc Revolutia rusa. Din acel an s-a pierdut urma icoanei Maicii Domnului cea "Izbavitoare de inec", dar minunile ei au ramas in constiinta rusilor de pretutindeni. Icoana este praznuita si astazi, in ziua de 20 decembrie.

Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

O, Preasfanta Stapana, Preacurata Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, Maica Domnului Dumnezeului meu Iisus Hristos, cad inaintea ta si ma rog tie, Maicii Imparatului, mai inainte indreptand catre tine aceasta nevrednica a mea rugaciune, pe care si primind-o Maica Imparatului Aceluia ce imparateste cerul si pamantul, o du la Imparatul imparatilor, Domnul tuturor, la Fiul si Dumnezeul tau, si cere mie iertare de toate pacatele mele. Vietii mele da-i indreptare si la sfarsitul meu trecere neingrozita de vrajmasii cei din vazduh; fii mie povatuitoare, sa-mi deschizi dumnezeiasca intrare a Imparatiei si acolo sa ma indulcesc de dulceata raiului si de veselia acelei cetati inalte, a Ierusalimului de sus cel preafrumos si de frumusetile lui cele nespuse; de stralucirea luminii Treimii celei cu trei straluciri si de dulcele glas al cantarilor ingeresti. Carei slave si bucurii ma fa mostean si partas cu toti sfintii, ca toate le poti ca Maica Imparatului celui atotputernic. Si acum, dar mai ales in acest ceas, ma auzi pe mine, cel ce stau inaintea ta, Stapana cu totul milostiva. Ia aminte, Doamna Imparateasa, spre mine, care aduc tie cantare de rugaciune!

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

25 Februarie 2014

Vizualizari: 6801

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului - Izbavitoarea de inec 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE