Icoana Sfintei Parascheva din Biserica Sfantul Gheorghe Nou

Icoana Sfintei Parascheva din Biserica Sfantul Gheorghe Nou Mareste imaginea.

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, pastrata astazi in Biserica Sfantul Gheorghe Nou, din Bucuresti, este o icoana facatoare de minuni mult iubita de credinciosi. Pana la aducerea aici a icoanei, aceasta fusese asezata in Biserica Sfanta Vineri - Hereasca, din Bucuresti, daramata in vremea regimului comunist. Se spune ca, inaintea daramarii Bisericii Sfanta Vineri, icoana Sfintei Parascheva a plans.

"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Icoana Sfintei Parascheva - Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva din Biserica Sfantul Gheorghe Nou

Biserica Sfantul Gheorghe Nou este una dintre marile biserici din Bucuresti, fiind construita de Sfantul Constantin Brancoveanu. Biserica Sfantul Gheorghe Nou este una dintre cele mai de seama ctitorii ale Sfantului Martir si Voievod Constantin Brancoveanu (1688-1714), fiind totodata singura biserica din capitala, ctitorita de catre sfant, care a ramas pana in zilele noastre. In curtea acestei biserici se afla kilometrul 0 al Romaniei.

Mormantul Brancovenilor, mana Sfantului Nicolae, icoana facatoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva sunt nestematele duhovnicesti pe care credinciosii le pretuiesc in Biserica Sfantul Gheorghe Nou, din Bucuresti. Moastele voievodului au fost aduse in tara de sotia sa, Doamna Maria, in anul 1720, si ingropate pe ascuns in Biserica Sfantul Gheorghe Nou din capitala.

Icoana Sfintei Parascheva - Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti

In apropierea mormantului voievodal se afla cunoscuta icoana, facatoare de minuni, a Sfintei Cuvioase Parascheva. Icoana sfintei a fost adusa spre inchinare, in Biserica Sfantul Gheorghe Nou, in anul 1988, dupa demolarea samavolnica a Bisericii Sfanta Vineri, aflata la mica distanta de aceasta.

Teodor Danalache

Icoana Sfintei Parascheva - Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti

Pe aceeaşi temă

08 Octombrie 2019

Vizualizari: 44151

Voteaza:

Icoana Sfintei Parascheva din Biserica Sfantul Gheorghe Nou 4.57 / 5 din 7 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

 • Petru DeaconuPostat la 2016-10-13 07:52

  Pentru Daniela> Daca cu adevarat vrei sa te edifici in ceea ce priveste putere reala a icoanelor poti sa te gandesti si la urmatorul exemplul, atunci cand nu vedem foarte mult timp o persoana draga(mai ales mama sau copil) ajungem sa sartuam fotografia acelei persoane, facem aces lucru nu pentru ca ne am indragostit de fotografie sau pt ca acea fotografie poate sa simta sau sa vorbeasca, ci pentru ca iubim ceea ce este reprezentat pe ea. Iar in ceea ce priveste argumentele biblice acesta sunt nenumarate> toiagul lui Aaron, sarpele la care se uitau evreii pentru a scapa boala, chipurile de heruvimi care erau tesuti pe perdeaua care desapartea sfanta de sfanta sfintelor, insa cel mai mare argument este venirea lui Dumnezeu pe pamant, daca El s-a intrupat, s-a lasat vazut asta inseamna ca S-a facut ICOANA. Sper sa iti fie de folos!

 • cristina andrei Postat la 2011-10-23 17:43

  mi-as dorii sa merg si eu la aceasta biserica dar nu am adresa si nu sant din bucuresti.pe 3 noiembrie vin cu sotul la fundeni la control si am ocazia sa ma rog la aceasta icoana .ma ajuta cineva cu adresa ? DOAMNE AJUTA !!

 • Elena SerjPostat la 2011-10-12 13:58

  Ooof Daniela puiule!NU ne inchinam si nu ne rugam icoanei in sine,lemnului sau stratului de vopsea.Icoana este doar o reprezentare a unui Sfant care a trait printre noi ,care a avut sau a dobandit o viata ft curata si multa multa dragoste de Dumnezeu, drept pentru care a devenit mijlocitor pentru noi inaintea Acestuia.Prin reprezentarea Sfantului pe o icoana aceasta devine o "fereastra catre cer" si bine inteles care Sfantul respectiv reprezentat.Ai sa intrebi, atunci ,daca am stabilit ca este doar o bucata de lemn,cum poate face aceasta legatura?ei aici intervine sfintirea icoanei ,prin sfintirea de catre un preot icoana primeste har..har care nu va mai disparea niciodata de la ea.Si bineinteles ca Sfantul se uita cu drag si il asculta pe cel ce se roaga inaintea icoanei sale...fara doar si poate!!Sper ca te-am lamurit..Te sarut..Doamne ajuta!

 • Andrei GuvenPostat la 2011-05-06 21:05

  Daniela pentru a vedea minuni trebuie sa crezi in minuni Ajutor de la domnul cel ce a facut cerul si pamantul! Daniela

 • petru mariusPostat la 2011-05-06 13:45

  Buna Daniela, presupun ca nu esti ortodoxa(nu conteaza, nu te judec).Ceea ce ai scris tu constituie un subiect foarte important in care ne putem contrazice destul de mult, dar nu vreau asta, ce doresc eu sa iti spun este ca; in Vechiul Testament(Iesirea 25, 1-40)si (II Regi 6, 1-23) sper ca acest mic exemplu sa te ajute si astept, daca se poate de la tine un raspuns.

 • monica monicaPostat la 2011-02-16 13:31

  Buna Daniela, Nu as putea sa iti raspund la intrebarea ta, cred ca te complici singura cu astfel de intrebari. Dar daca in sufletul tau exista un minimum de credinta si iubire fata de tot ce este in jurul tau, atunci te sfatuies sa mergi si sa saruti aceea icoana. Vei vedea atunci minunile.

 • DANIELA POPPostat la 2011-02-13 01:08

  Da vreau sa stiu,si eu cum poate o icoana care este creata de om sa faca minuni?nu vede,nu aude nu vorbeste,nu respira,e doar o pictura,eu asa vad,e plimbata de oameni,daca e puternica si face minuni de ce are nevoie de slujitori sa o poarte?si biblic eu nu gasesc nimic din toate aceste.

 • Marius AnghelPostat la 2011-02-06 16:18

  Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti!!!

 • mirela stasePostat la 2010-12-07 09:28

  e frumos poate ne ajuta Dumnezeu sa fim toti aproape de ea...

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE