Sporirea Mintii - icoana celor ce nu pot invata

Sporirea Mintii - icoana celor ce nu pot invata Mareste imaginea.

Sporirea Mintii este o icoana a Maicii Domnului, mult iubita de cei ravnitori de invatatura, insa neputinciosi in a intelege si retine cele studiate. Intotdeauna Dumnezeu, prin rugaciunile mijlocitoare ale Maicii Domnului si ale tuturor Sfintilor Sai, intareste pe cele slabe si plineste pe cele neputincioase. Cunoastem cuvantul Scripturii, care zice: "Ceea ce la om este cu neputinta, la Dumnezeu este cu putinta."

Icoana Maicii Domnului Sporirea Mintii a fost descoperita in Rusia, in Catedrala Schimbarea la Fata - Spaso Preobrajensk - din orasul Ribinsk, gubernia Iaroslavului. Aparitia acestei icoane se datoreaza credintei ortodocsilor in darul Maicii Domnului de a fi mijlocitoare in fata Fiului ei si Dumnezeu, pentru a darui oamenilor binefaceri duhovnicesti si trupesti, printre care luminarea mintii si a inimii cu adevarul dumnezeiesc.

Maica Domnului Sporirea mintii - icoana celor ce nu pot invata

Oamenii obisnuiesc sa se roage la aceasta icoana pentru luminarea mintii la scoala, pentru reusita si spor la invatatura si la examene. Parintii care descopera la copiii lor o slabiciune a mintii in deprinderea stiintei de carte si a invataturii incepatoare a credintei alearga la aceasta icoana, pentru a se ruga Preasfintei Nascatoare si dumnezeiescul sau Fiu, Iisus Hristos, pentru inteleptirea, dreapta socotinta si sporirea mintii copiilor lor.

Maica Domnului Sporirea mintii - icoana celor ce nu pot invata           Maica Domnului Sporirea mintii - icoana celor ce nu pot invata

Maica Domnului si Pruncul Iisus sunt zugraviti in picioare, avnd trupurile in intregime infasurate sub aceeasi mantie, pe fundalul unui cer de noapte instelat. Capetele lor, acoperite cu coroane de aur, ies din partea de sus a unui trunchi de con, reprezenand mantia care-i infasoara laolalta. Aceasta este decorata cu diverse ornamente, sub forma de cruce, de floare; pe ea pot fi cusute broderii si aplicate pietre pretioase si perle. Pruncul Iisus face gestul binecuvntarii cu mna dreapta.

Pe partile laterale sunt zugraviti cate doi ingeri stand in picioare sau ingenunchiati pe nori, care tin in maini cate o lumnare aprinsa. Deasupra capetelor Maicii Domnului si a Pruncului Iisus sunt zugraviti trei heruvimi, iar sub picioarele lor, adica sub partea de jos a mantiei, un heruvim cu aripile larg deschise.

Teodor Danalache

Acatistul Icoanei Maicii Domnului "Sporirea Mintii"

Rugaciunea Maicii Domnului "Sporirea Mintii"

Maica Domnului Sporirea mintii - icoana celor ce nu pot invata

Pe aceeaşi temă

02 Mai 2012

Vizualizari: 66047

Voteaza:

Sporirea Mintii - icoana celor ce nu pot invata 5.00 / 5 din 3 voturi. 10 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

icoana sporirea mintii

Comentarii (10)

 • Ecaterina CorinaPostat la 2018-08-17 03:56

  Doamne ajuta! Minunat acest acatist. Cine il citeste 40 de zile frumoase daruri primeste. Pentru cei care nu stiu, Icoana "Sporirea mintii" se afla in Biserica Sfanta Ecaterina din Bucuresti( langa facultatea de Teologie)

 • Adrian DumitrescuPostat la 2014-07-21 11:25

  Am gasit pe un site ortodox despre aceasta Icoana. Spune ca pruncul Iisus face gestul binecuvantarii cu mana dreapta. Pe partile laterale sunt cate doi ingeri stand in picioare sau ingenuncheati pe nori si care tin in maini cate o lumanare aprinsa, deasupra sunt trei heruvimi, iar jos un heruvim cu aripile larg deschise.

 • Adina RaleaPostat la 2013-02-18 16:11

  Foarte frumos! Unde se poate achizitiona? Doamne ajuta!

 • Vasa NastaPostat la 2012-09-21 18:25

  Va multumesc pentru articol ! Cu recunostinta, doresc sa cumpar aceasta Sfanta Icoana, rog spuneti locul de unde o pot achizitiona !? Doamne ajuta-mi !

 • Amelia MarcuPostat la 2012-09-18 14:23

  Unde se gaseste aceasta icoana? Nu am vazut-o in nici o biserica, prin pelegrinarile mele. Multumesc pentru raspuns!

 • Nadia LemnaruPostat la 2012-09-17 11:51

  Dar cum pot interpreta toate persoanele din aceasta Sf.Icoana?Va rog sa-mi trimiteti un e-mail cu interpretarea Sf.din Sf.Icoana.Va multumesc,Nadia Lemnaru.

 • Nadia LemnaruPostat la 2012-09-17 11:48

  Nici nu stiam ca exista aceasta Sf.Icoana"Sporirea mintii",dar ma bucur ca am aflat-o,pt.ca o voi copia si o voi da si nepotilor mei.Frumoase mesaje ne trimiteti,va multumesc.Doamne ajuta!

 • Marcu AdrianPostat la 2012-09-17 09:32

  Multumesc !

 • Adrian TuchendreaPostat la 2012-09-17 09:15

  Poate interpreta cineva asezarea persoanelor in aceasta icoana? Asezarea si numarul lor seamana cu reprezentarile arborelui sefirotic din Cabala.

 • Vasa NastaPostat la 2010-02-27 22:20

  Doamne si Stapanul vietii mele impreuna cu Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu Fecioara Maria ajuta multpacatoasei de Vasilica ! Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE