Hristos purtand cercel, o icoana unicat

Hristos purtand cercel, o icoana unicat

Manastirea Maicii Domnului din Araka, situata in Cipru, adaposteste doua fresce in care Pruncul Iisus Hristos este reprezentat ca purtand cercel. Aceste reprezentari iconografice inedite, ce ies din tiparele erminiei picturii bisericesti, dau marturie despre o veche traditie laica existenta in societatea bizantina. Acesta este motivul pentru care reprezentarile nu sunt considerate o blasfemie, ci numai o inovatie introdusa de mesterul zugrav care a pictat biserica manastirii.

Biserica Maicii Domnului din Araka dateaza din secolul al XII-lea si este in prezent monument UNESCO. In acest locas de cult se pastreaza unele dintre cele mai renumite fresce realizate in stilul comnenian tarziu (1192) intalnit in intreaga Grecie, Balcani si Rusia. Impreuna cu bisericile Asinou si Sfantul Nicolae din Stegis, Biserica Maicii Domnului din Araka se numara printre cele mai importante biserici bizantine din Cipru.

Pe zidul de sud al bisericii se gaseste o fresca de mari dimensiuni a Maicii Domnului Arakiotissa in care,  de o parte si de alta a Maicii Domnului cu Pruncul, sunt reprezentati ingeri rugandu-se ce poarta in maini  insemnele Patimilor - crucea, buretele si sulita. Specialistii vad in aceasta fresca o reprezentare timpurie a icoanei Maica Domnului a Patimii. In spatele Nascatoarei de Dumnezeu se afla un tron impunator precum si o serie de inscriptii si rugaciuni inscrise pe zid.

Hristos purtand cercel, o icoana unicat

Chipul Maicii Domnului este marcat de tristete. Culorile alese de zugrav sunt in mod voit intunecate. Maica Domnului, ca reprezentant al intregului neam omenesc, priveste spre Prunc, anticipand Jertfa cea mantuitoare.

Atunci cand privim cu atentie icoana, iese in evidenta un detaliu. In urechea lui Hristos este reprezentat un cercel. Tot astfel apare Pruncul Hristos reprezentat in fresca ce infatiseaza Intampinarea Domnului.

Hristos purtand cercel, o icoana unicat

Pe ce se intemeiaza insa aceasta inovatie? 

Cercelul era numit in Bizant "scholarikion” si era purtat de cadetii din Constantinopol ca insemn distinctiv, ca unii ce intentionau sa devina membri ai garzii imperiale. Deoarece cadetii erau numiti "scholari”, cerceii au fost numiti "scolarikia”.

Asa ne putem explica de ce si Sfantul Mare Mucenic Gheorghe apare reprezentat ca purtand cercel, intr-o fresca a Bisericii din Platania. Zugravul a introdus in icoana aceasta inovatie prin prisma traditiei existente in vremea sa la curtea bizantina.

Hristos purtand cercel, o icoana unicat

Tot ca semn distinctiv apare cercelul intr-o straveche datina greceasca. In satele din Grecia, familiile instarite care aveau un singur copil de parte barbateasca, obisnuiau sa-i puna acestuia un cercel de aur in urechea dreapta. Cei care vedeau cercelul, cunoasteau astfel ca acel baiat nu are frati, incercand sa-i acorde o mai mare atentie, o purtare de grija aparte, ca unele ce ar putea plini lipsa lor. Se considera ca acesti copii aveau nevoie de o mai mare purtare de grija din moment ce erau singuri la parinti. Cand tanarul isi gasea o sotie, la casatorie cercelul era scos, pentru ca nu mai era singur.

Asadar, in reprezentarea iconografica din Biserica Maicii Domnului din Araka, cercelul este purtat de Pruncul Hristos, ca semn distinctiv, pentru ca este Unul-Nascut si Cuvantul lui Dumnezeu si unicul fiu al Maicii Domnului.

Hristos purtand cercel, o icoana unicat

Aceste exceptii, ce nu au fost incluse in erminia picturii bisericesti, pot fi privite ca inovatii ce au caracter local.

Ele nu trebuie sa constituie pentru omul contemporan un prilej de sminteala, pentru ca nu au fost reprezentate spre batjocura. In acelasi timp, ele nu reprezinta nicidecum un temei in baza caruia Biserica ne-ar recomanda purtarea cerceilor.

Radu Alexandru

Citeste si:

Cerceii si piercing-ul, o moda inselatoare

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2012

Vizualizari: 18964

Voteaza:

Hristos purtand cercel, o icoana unicat 4.83 / 5 din 6 voturi. 9 review utilizatori.

Comentarii (9)

  • Mihaela NistorPostat la 2012-05-15 19:41

    Articolul este foarte interesant.Ii multumesc celui ce s-a gandit sa ne informeze despre acest aspect.Icoanele au fost(sunt, si vor fi)realizate de-a lungul timpului, in diferite locuri, unde sunt respectate unele traditii, obiceiuri Pictorul trebuie sa scoata in evidenta locul geografic,perioada istorica dar si preferinta celui care o plateste, si daca nu este o blasfemie atunci executa ceea ce i se cere.Dar nu cumva uitandune la cercei sau alte amanunte nu uitam sa spunem:"Doamne iarta-ma !" sau"Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila Ta!"?

  • Merlusca GabiPostat la 2012-05-10 14:04

    E o nebunie, cum poti sa faci asa pictură? Nu-ngăduiţi minciunii să nalţe steag în frunte, părute adevăruri se nasc la orice pas, sub false flamuri strânge vicleanul într-un ceas falşi luptători cu scopuri nedemne şi mărunte. Traian Dorz

  • COSTICA MALAIPostat la 2012-05-09 22:10

    Hristos a Inviat.Eu zic ca acest aspect nu era musai un subiect de articol pe un site crestin ortodox ,auzi vorba ,Mintuitorul cu cercel. Este clar ca este un adaos al pictorului din acele vremi.Nu putem sti cu ce intentii !!!! Vezi speculatiile si pe seama picturilor lui Leonardo da Vinci nu mai comentez interpretarile in ce ureche se poarta cercelul. Atentie ce scrieti si cum scrieti fratilor . Nu cred ca am epuizat toate subiectele ce interseaza cu adevarat pe un crestin ortodox . Sa nu uitam Ortodoxismul s-a mentinut prin dogme si canoane Adevarul este numai unul ca si laptele care este numai alb desi unii l-ar mai colora cu cacao .Nu stiu oare ce ar fi zis parintele Cleopa Ilie s-au parintele Arsene Papacioc de un asemenea articol. Doamne ajuta.

  • Victor VasiliuPostat la 2012-05-09 20:59

    In vechea lege cercelul era semn de rob vesnic. In anul al saptelea el declara in fata comunitatii ca nu vrea sa fie eliberat pt. ca are stapan bun. Lobul urechii se punea pe tocul usii si se perfora cu un ac de perforat apoi se punea un cercel. Sangele curs pe tocul usii aduce aminte de sangele mielului pascal cu care se marcheaza si azi inca usile pt. fi vazute de Inger.

  • Florentin GirbanPostat la 2012-05-09 16:36

    Interesant articolul sper sa fie de inteles de toata lumea

  • ioan-eugen moldovanPostat la 2012-05-09 16:21

    da ,e ceva nou , am fost in israel in pelerinaj dar nu am vazut nici unde ca DOMNUL HRISTOS sa fie cu cercel,sigur asta apartine epocii in care a fost pictata icoana si zonei, astazi baietii cu cercei sant in mod normal desconsiderati de oamenii seriosi.

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2012-05-09 12:32

    Foarte interesant articol. Vă așteptăm și cu altele asemenea. Doamne ajută!

  • Constantin Puiu Postat la 2012-05-09 08:48

    Nu suport bărbații cu cercei, mi se pare ceva de prost gust. M-am uitat cu atenție la cei care poarta unul sau mai mulți cercei în urechi, nas, sprâncene etc. și nu am putut vedea, oricâtă bunăvoință am avut, nici un fel de salt calitativ în aspectul general, ba chiar mi-a creat un soi de repulsie. E părerea mea.

  • porfyrus porfyrusPostat la 2012-05-09 08:41

    superb articol!!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact