
Icoanele de tip "Minei" au la baza soborul sfintilor din fiecare luna calendaristica. De obicei aceste icoane se aseaza pe iconostasul mic, spre a fi sarutate de credinciosi, atunci cand biserica nu dispune de icoana sfintilor praznuiti in ziua respectiva.
"Mineiul" este o carte bisericeasca in care sunt asezate, in mod cronologic, toate slujbele de Vecernie si Utrenie pentru fiecare zi a Anului Bisericesc, incepand cu ziua de 1 septembrie. Exista douasprezece volume, dupa numarul lunilor anului. Fiecare volum poarta numele lunii pentru care a fost scris. "Mineiul pe Septembrie" cuprinde cantarile necesare in slujba Vecerniei si a Utreniei din toate zilele lunii Septembrie.
Icoanele de tip "Minei"
Icoanele de tip "Minei" au aparut in Imperiul Bizantin, in vremea imparatului Vasile al II-lea (963-1025). Pictarea icoanelor de tip "Minei" isi are originea in miniaturile de pe manuscrisele din secolele XI.
Pe acest gen de icoane sunt zugravite chipurile sfintilor si praznicele dintr-o anumita luna calendaristica. De obicei, ele sunt impartite in mai multe registre, dupa numarul personajelor si al scenelor alese din luna respectiva.
Icoanele de tip "Minei" se prezinta intr-o varietate de forme: douasprezece icoane mari, compuse din portrete intregi ale sfintilor din fiecare luna; doua icoane de mari dimensiuni, asezate in forma de diptic, cuprinzand toti sfintii din anul bisericesc etc.
Mai multe icoane de acest gen, pastrate astazi in muzeul Manastirii Sfanta Ecaterina, din Sinai, sunt inspirate din "mineiele" Sfantului Simeon Metafrastul (secolul XI), care provin din orasul Constantinopol. Unele dintre aceste "icoane-minei" au o dubla inscriptie, atat in limba greaca, cat si in limba georgiana, fapt care arata relatiile stranse dintre Manastirea Sfanta Ecaterina si Biserica Georgiei.
Aceste icoane au stat si la baza icoanelor de hram. Acestea din urma sunt icoane cu semnificatie locala. Fiecare biserica si manastire isi poate zugravi intr-o singura icoana sfintii sai ocrotitori, ori sfintii ale caror Sfinte Moaste le pastreaza, cu evlavie, spre inchinare. Urmand acest exemplu, unele familii au pus sa li se zugraveasca anumite icoane de familie, in care sa fie asezati impreuna sfintii lor ocrotitori.
Iulian Predescu
-
Iadul si diavolul in iconografia ortodoxa
Publicat in : Pictura -
Buna Vestire in iconografia ortodoxa
Publicat in : Buna Vestire -
Sfantul Ioan Botezatorul in iconografia ortodoxa
Publicat in : Sfantul Ioan Botezatorul -
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe in iconografia ortodoxa
Publicat in : Sfantul Gheorghe
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.