Icoana Muntelui Athos este o reprezentare iconografica unica in tot Sfantul Munte, pastrata in Schitul romanesc Prodromu. Acest schit mai pastreaza si alte icoane binecunoscute, precum icoana Maicii Domnului Prodromita, icoana Sfantului Ioan Botezatorul si icoana Maicii Domnului Aparatoarea de Foc.
Schitul Prodromu a fost intemeiat in anul 1820, sub arhipastorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Ctitoria schitului a fost recunoscuta prin hrisoavele domnesti semnate de Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei, in data de 7 iulie 1853, si de Carol I al Romaniei, in data de 19 iulie 1871.
Zidirea ansamblului monahal de la Prodromu a avut loc intre anii 1852-1866, drept ctitor al vremii fiind ieroschimonahul Nifon Ionescu, ajutat de ucenicul sau, ieroschimonahul Nectarie. Schitul se afla pe teritoriul Manastirii Marea Lavra.
Icoana Muntelui Athos se gaseste in paraclisul Adormirii Maicii Domnului, de sub turnul clopotnita. Este o icoana unica in felul ei: o reprezentare a Muntelui Athos cu toate manastirile sale si cu sfintii care au trait in fiecare dintre acestea.
Pe cele doua laturi ale icoanei sunt pictati in medalioane 16 sfinti romani.
Parintii din Schitul Prodromu considera ca aceasta icoana a fost luata drept model de catre zugravul care a pictat aceeasi scena, de dimensiuni mai mari, pe peretele sudic din pridvorul bisericii mari.
In partea inferioara a icoanei pot fi citite urmatoarele urmatoarele versuri:
„Am insemnat langa Sfantul Munte,
Nu cu multe cuvinte,
Dumnezeiesti, ceresti margaritari,
Roditi in pamantul Moldoromaniei cei nu mari.
Oameni si acestia au fost,
Nu precum eu in fapte prost.
Iisuse Mantuitorul meu,
Cu mijlocirile lor, iarta pe robul Tau. 1859.
Prin grija cuviosiei sale (n. n. numele sters) Moldovanu, din schitul Cutlumusiu".
Daca insa citim literele cu care incepe fiecare din versurile de mai sus, aflam numele ANDRONIC, care desigur este numele cuviosului care s-a ingrijit de pictarea acestei frumoase icoane.
Icoana este unica in tot Muntele Athos fiind expusa in cadrul expozitiei Tezaurele Sfantului Munte, din Tesalonic, in perioada 1997-1998.
Radu Alexandru
-
Icoana Sfantului Ioan Botezatorul de la Schitul Prodromu
Publicat in : Pictura
-
Icoana Maicii Domnului de la Schitul Prodromu - Prodromita
Publicat in : Pictura
-
Icoana Sfintilor Trei Ierarhi de la Schitul Prodromu
Publicat in : Sfintii Trei Ierarhi
-
Schitul Prodromu - Sfantul Munte Athos
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.