Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa este una dintre cele sfinte relicve din Polonia, cat si unul dintre simbolurile nationale. Icoana este cunoscuta si sub denumirile de "Czarna Madonna" si "Matka Boska Czestochowska", ea fiind pastrata in Manastirea Jasna Gora, care inseamna "Muntele Luminos".

Originile acestei icoane, cat si perioada din care ea dateaza, sunt inca foarte discutate si controversate printre cercetatori.Greutatea identificarii anului din care dateaza icoana se datoreaza mai ales faptului ca aceasta a fost zugravita inca o data, peste imaginea originala, in anul 1430, in urma unui atat husit. Icoana fiind grav avariata, ea a necesitat repictarea.

Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului

Restauratorii medievali, straini de metoda encaustica de zugravire a icoanelor, au realizat ca vopseaua pe care acestia au folosit-o in repararea icoanei, dupa atacul husit, a atacat atat de mult originalul, incat acesta a devenit complet inaccesibil. Dupa expresia acestora "noua vopsea a macelarit originalul".

Potrivit cronicarului medieval Risinius, solutia gasita in acea vreme a fost aceea de a sterge imaginea si de a o repicta pe lemnul original al icoanei. Se crede ca lemnul pe care a fost pictata icoana este blatul unei mese din casa Dreptului Iosif, la care Maica Domnului si Pruncul au mancat adesea, in anii copilariei Pruncului.

Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa o infatiseaza pe Maica Domnului in ipostaza de Indrumatoare, in greaca "Hodighitria", adica "Cea care arata Calea". Maica Domnului este imbracata intr-un vestmant inflorat. Fecioara nu atrage atentia privitorului spre ea, ci spre Pruncul Iisus, pe care Il si arata cu mana ei cea dreapta, ca pe Unul ce a venit "pentru noi si pentru a noastra mantuire". Pruncul ridica mana spre inchinator, binecuvantandu-l, in vreme ce in mana stanga tine Evanghelia.

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa - istoria

Icoana Maicii Domnului numita "Neagra" este asociata cu imaginea Poloniei de mai bine de sase sute de ani. Istoria acesteia, din-nainte de sosirea ei in Polonia, este zugravita in numeroase legende populare. Cea mai indrazneata si frumoasa legenda spune ca aceasta icoana a fost zugravita de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, pe o bucata de lemn din casa Dreptului Iosif, anume pe blatul unei mese.

Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului

Unul dintre cele mai vechi documente din Jasna Góra marturiseste despre calatoria icoanei din Ierusalim, prin Constantinopol si Belz, pana in Czestochowa, unde a ajuns in luna august a anului 1382. Aici ar fi fost adusa de catre Wladyslaw Opolczyk, duce de Opole.

Surse ucrainiene mai noi spun ca icoana a fost luata de Wladyslaw Opolski din Castelul Belz, in momentul in care orasul a fost incorporat in regatul Polon. Aceleasi documente spun ca icoana a fost adusa in Belz, cu mare solemnitate si cinste, de catre cneazul Lev I de Galicia.

Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului

Florile aurii de iris, zugravite pe vestmantul albastru inchis al Maicii Domnului, sunt considerate a fi o marturie a prezentei acestei icoane in Ungaria, fie sub domnia lui Charles I al Ungariei, fie sub cea a lui Louis cel Mare, regi ungari din dinastia de Anjou. Se crede ca acestia sunt cei ce au cerut ca "floarea de iris", simbol al emblemei familiei lor, sa fie zugravita pe vestmintele Maicii Domnului.

Maica Domnului cea Neagra este mult iubita pentru minunile savarsite inaintea ei. Se crede ca Maica Domnului este cea care a salvat Manastirea Jasna Gora, in urma unei invazii a suedezilor, in secolul al XVII-lea.

Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului

Acest ajutor al Maicii Domnului l-a facut pe regele Ioan al II-lea Casimir Vasa sa "o incoroneze" pe Maica Domnului ca "Doamna de Czestochowa" si "Regina si Protectoare a Poloniei", in Catedrala din Lwow, in data de 1 aprilie 1656.

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa - legende

Icoana Maicii Domnului este numita "Neagra" datorita culorii ei inchise, datorate unui incendiu ce a cuprins biserica, dar nu si icoana. Icoana a supravietuit in chip minunat flacarilor, insa a ramas afumata, ca marturie a minunii.

Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului

Cele doua cicatrici de pe obrasul Maicii Domnului sunt urme ale necredintei paganilor. In anul 1430, cand husitii au atacat Manastirea Pauline, ei au devastat biserica si au furat obiectele de valoare. Icoana a fost si ea furata de pagani, ca una ce era veche si de valoare.

Pusa in carele trase de cai, acestea nu s-au putut urni din loc, oricat au fost de fortati caii. Dandu-si seama ca ceva din caruta ii oprea, ei au dat mai multe obiecte jos. Cand au dat jos icoana Maicii Domnului, carele s-au putut misca. Atunci, unul dintre soldati a lovit icoana cu sabia, de doua ori. Cand acesta a incercat sa o loveasca pentru a treia oara, o ameteala puternica l-a cuprins si a murit. In memoria acestui atac, cele doua cicatrici au fost pastrate si in noua versiune a icoanei.

Teodor Danalache

Manastirea Jasna Gora - Icoana Maicii Domnului

13 Octombrie 2010

Vizualizari: 19663

Voteaza:

Icoana Maicii Domnului Neagra din Czestochowa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact