Dumitru Bacu

Dumitru Bacu Mareste imaginea.

Dumitru Bacu este unul dintre marturisitorii care au patimit in inchisorile comuniste. Dumitru Bacu s-a nascut in ziua de 14 februarie 1925, in localitatea macedoneana Gramaticova, si a trecut la cele vesnice in ziua de 9 octombrie 1997, in Paris. Acesta este primul marturisitor roman care a scris o carte despre "reeducarea" comunista din penitenciarul Pitesti, lucrare publicata in anul 1963, pe cand era in exil.

Potrivit marturiei lui Zahu Pana, marturisitorul Dumitru Bacu "nu avea cantar pentru jumatatile de masura; avea aceeasi franchete in comportament, atat fata de prieteni, cat si fata de adversari; viata i-a fost o continua lupta, asemenea urcusului pe stanca din muntii Macedoniei natale".

Dumitru Bacu

Dumitru Bacu s-a nascut in ziua de 14 februarie 1925, in localitatea Gramaticova, din Macedonia, in familia unui preot ortodox aroman. Dupa ce termina scoala primara, in satul natal, tanarul Dumitru isi continua studiile in localitatile Grabena si Tesalonic. In cele din urma, Dumitru Bacu ajunge in Romania, unde isi va definitiva studiile liceale, in cadrul Liceului "Mircea cel Batran", in Constanta.

Dornic de a-si continua studiile, Dumitru Bacu isi va indrepta pasii spre Bucuresti, unde se va inscrie la Facultatea Politehnica. Nu dupa multa vreme, in anul 1949, impreuna cu un grup de studenti dobrogeni si macedoneni, Dumitru Bacu este arestat de securisti si aruncat in inchisoare. Ani de zile, el va fi prigonit in mai multe inchisori comuniste ale vremii, dupa cum urmeaza: Timisoara, Jilava, Cherla, Canal, Constanta, Pitesti, Aiud si Bucuresti.

Fiind eliberat, Dumitru Bacu se va casatori cu tanara Marica Pundichi, cu care era logodit inca dinainte de arestare. In anul 1958, impreuna cu familia, marturisitorul Dumitru reuseste sa plece in Grecia, iar mai apoi, in Franta, unde se va stabili in Paris. Aici, el se va angaja in imprimeria lui Ion Cusa, muncind din greu la tiparirea materialelor romanesti despre situatia comunista din tara.

Dumitru Bacu a ramas cunoscut drept un mare scriitor, el fiind primul, cat si unul dintre cei mai mari deconspiratori ai atrocitatilor comuniste din Romania. Sub semnatura lui, au vazut lumina tiparului mai multe scrieri, dupa cum urmeaza: volumele de versuri "Aiud" (1961) si "Ofranda" (1963), publicate in Madrid; volumul de confesiuni "Pitesti, centrul de reeducare studenteasca", publicat in Madrid (1963), in Englewood (1971), in Hamilton (1989) si in Bucuresti, la Editura Christiana (2011); scrierile "Acolo sezum si plansem" (1964) si "Cantece de neuitat" (1996).

"Inzestrat cu talent de scriitor si poet, Dumitru Bacu a fost primul scriitor care a dezvaluit in lumea libera din Occident ororile inimginabile ce se petrec sub Cortina de Fier, in Romania. In anul 1963, el publica la Madrid cartea de proza memorialistica "Pitesti", o oglinda cutremuratoare a tuturor ororilor si monstruozitatilor petrecutre cu tinerii elevi si studenti inchisi in acea celebra inchisoare. Cu aceasta carte, Bacu a deschis ochii Occidentului si Exilului Romanesc si a adus o mare contributie la lupta dusa de Radio "Europa Libera", infiintata pentru lumea de sub Cortina de Fier" (Ionel Zeana).

In cartea sus-numita, Dumitru Bacu afirma: "Prin injectarea treptata de informatii opuse celor acceptate dintotdeauna ca reale si adevarate in subconstientul victimei, prin alterarea si deprecierea constanta a realitatii existente si inlocuirea ei cu o imagine fictiva, re-educatorul a obtinut in final scopul demascarii: sa faca minciuna atat de reala pentru victima, incat aceasta va uita ceea ce pentru el inainte avea sens."

"Poet innascut, dotat cu o memorie de exceptie, Dumitru Bacu a publicat una dintre primele culegeri de poezii scrise in inchisori - "Ofranda". Poezia lui este mugurul ce da in floare prin impletirea celor mai nobile sentimente traite in detentie: dor, resemnare, iertare, nadejde. Versul lui se strecoara nevazut dintre gratii in sufletul cititorului, unde amarul si suferinta metamorfozeaza in admiratie si slavire. Un exemplu de modestie; nu l-au interesat bogatiile materiale si gloriile literare; nu a publicat tot ce a scris" (Alexandru Tomescu).

Dumitru Bacu va trece la cele vesnice in ziua de 9 actombrie 1997, la varsta de 72 de ani, pe cand era inca in Paris. Slujba de inmormantare a fost savarsita in ziua de 15 octombrie, in Biserica Sfantul Stefan, iar inmormantarea a fost facuta in Cimitirul Evry.

Teodor Danalache

Dumitru Bacu - Pitesti

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2012

Vizualizari: 4698

Voteaza:

Dumitru Bacu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE