Parintele Benedict Ghius

Parintele Benedict Ghius Mareste imaginea.

Părintele Benedict Ghiuş s-a născut pe 21 octombrie 1904, în satul Domneşti, din judeţul Vrancea, primind la botez numele de Vasile.

Parintele Benedict Ghius

Nu l-am intalnit niciodata "fata catre fata". Pe cand era inca in viata, insa, auzeam ca este un mare duhovnic. Era cautat, mai ales de intelectuali, in insingurarea-i de la Manastirea Cernica. Lucrul acesta se intampla inspre apusul vietii sale."Rugul Aprins" de catre Tribunalul Militar din Bucuresti. A ispasit pedeapsa la Aiud si Salcia. Face ani grei de temnita si este eliberat in 1964, cand au fost eliberati toti detinutii politici. Dupa eliberare slujeste la Catedrala Patriarhala pana in 1974, cand se pensioneaza si se retrage la Cernica."in numele legii si al poporului" ca toate organele fortei publice "sa aresteze si sa conduca la arestul M.A.I. Bucuresti pe numitul Ghius Vasile-Benedict"."simpatizant" al miscarii legionare. in general se incerca, si cu altii, sa li se puna aceasta eticheta pentru a-i condamna, legionarismul fiind considerat o mare faradelege. Ori lucrurile sunt mult mai nuantate si trebuie bine analizate."Subsemnatul, am inceput sa simpatizez cu organizatia legionara din anul 1937, cand am venit in tara din Franta, unde-mi facusem studiile; si mi-am stabilit domiciliul in Cernauti, fiind prefect de studii la internatul teologic de acolo"."Subsemnatul, in afara de simpla participare la acele sedinte legionare, nu am avut absolut nici o contributie. Totodata subsemnatul aveam misiunea de la Mitropolitul Visarion Puiu, in prezent fugit in strainatate, de a-i raporta felul cum decurg acele sedinte legionare, problemele care se discuta acolo, cantecele ce se canta, pentru a vedea daca nu sunt derogari de la religia crestina".

"

Cunoscutul poet Radu Gyr, cum spuneam in numarul trecut, a venit sa se spovedeasca Parintelui Benedict, indrumat fiind de Parintele Bartolomeu Anania. Este normal ca un om de mare sensibilitate sa aiba duhovnic pe masura. Cei fara de Dumnezeu nu intelegeau acest lucru, chiar daca parintele se straduia sa le raspunda rational:

La mine au venit mai multe persoane ca la un duhovnic si printre acele persoane au fost si legionari, insa nu i-am primit ca legionari, si nu am avut legatura cu acestia pe linie legionara, ci legaturile mele au fost aceleasi cu toti, de la preot la credincios".

"

Parintele Benedict Ghius a fost unul dintre membrii activi ai miscarii duhovnicesti

La ancheta a raspuns:

Intrucat preotul Teodorescu Alexandru-Daniel (Sandu Tudor), care pe atunci era frate in cadrul Manastirii Antim, fusese la Muntele Athos - Grecia si facuse studii in privinta acestei activitati, a devenit conducatorul asociatiei Rugul Aprins. Initial, din aceasta asociatie au facut parte: Teodorescu Alexandru-Daniel, subsemnatul, preotul Mihai Avramescu care in prezent are o parohie in Tulcea, profesorul Mironescu Alexandru, preotii Sofian Boghiu si Felix Dubneac, care pe atunci erau calugari in cadrul Manastirii Antim, si alti calugari.."

Cata vreme miscarea a fost legala, intrunirile se faceau la Manastirea Antim. intrebat fiind parintele Benedict ce se intampla acolo, a raspuns:

La aceste intruniri era invitat si preotul rus Ioan Culighin, care in cadrul intrunirilor respective facea comunicari despre experienta si trairea crestina a staretilor de la Optina si nepovatuirea si pe noi cum sa realizam o asemenea experienta". Multa lume buna s-a alaturat miscarii. La intruniri se tineau comunicari, de catre clerici si laici, de stubstanta spirituala. Si a venit ca o bomba interzicerea asociatiilor religioase.

Intrunirile si-au continuat clandestin firul, cu o asistenta restransa, in diferite locuri:

Era firesc ca in conditiile in care se instala totalitarismul si de lichidau libertatile elementare, acesti oameni deosebiti sa ia atitudine. Si o faceau. S-a straduit din rasputeri parintele Benedict sa nu declare lucruri ce le putea dauna altora. Opresorilor insa nu le conveneau nici discutiile cu continut duhovnicesc, cu atat mai putin cele religioase.

La capatul calvarului anchetei parintele Benedict declara:

La domiciliul lui Joja Constantin, am ascultai emisiunile posturilor de radio imperialiste pe marginea carora am facut comentarii. In ceea ce priveste discutiile dusmanoase purtate in cadrul acestor intruniri, imi amintesc ca am comentat in mod dusmanos la adresa Uniunii Sovietice.. declarandu-ne de acord cu atitudinea adoptata de Statele Unite ale Americii.. De asemenea, am discutat in mod dusmanos faptul ca in R.P.R. nu ar fi libertate, prin aceea ca nu avem posibilitatea de a face propaganda religioase."

Comentariile sunt de prisos. Pe langa faptul ca era mare mistic, avea si atitudini

Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare Bucuresti, pe data de 6 noiembrie 1958,

Parintele Ioanichie, pe cand mai traia parintele Benedict Ghius, scria urmatoarele:

La mine au mai venit si alte persoane in acelasi mod ca Radu Gyr, prezentandu-se cine sunt, insa niciodata nu le-am intrebat si nu am cunostinta de cine au putut fi trimise, intrucat se obisnuieste sa se faca recomandari intre credinciosi asupra preotilor care cred ei ca-i povatuiesc mai bine"."Rugul Aprins". Nici n-a incercat sa tagaduiasca acest lucru. A participat la intruniri si pe vremea cand miscarea era legala, si dupa ce a fost interzisa. Acesta a fost un serios motiv de acuzare."Subsemnatul am luat cunostinta si am inceput sa particip la intrunirile Rugului Aprins, din cate retin, de prin anul 1946, la Manastirea Antim din Bucuresti. Ideea acestei forme de activitate religioasa, Rugul Aprins, a fost adusa de preotul Ioan Culighin care era venit de la Rostov - U.R.S.S., fiind adus in timpul razboiului anti-sovietic de catre trupele fasciste si stabilit la Manastirea Cernica."In cadrul intrunirilor Rugului Aprins, care au avut loc in perioada 1946-1947, la Manastirea Antim s-a desfasurat o activitate exclusiv religioasa. "Am organizat intalniri, spune parintele, la domiciliul meu cat si la locuinta profesorului Mironescu Alexandru si la Manastirea Plumbuita. Precizez ca intrunirile de la domiciliul lui Mironescu Alexandru si de la Manastirea Plumbuita au fost organizate de Teodorescu Alexandru si la o parte din intruniri am participat si eu"."Pe langa aceste adunari cu caracter mistic-religios, in perioada 1956-1958, la domiciliul lui Alexandru Mironescu, Joja Constantin, Anania Vartolomeu, precum si la Manastirea Plumbuita, am tinut o serie de intruniri, in cadrul carora am discutat probleme de ordin politic, in legatura cu evenimentele din perioada respectiva, facand o serie de comentarii dusmanoase la adresa regimului democrat popular din R.P.R."dusmanoase" la adresa R.P.R. Ordonanta de punere sub invinuire din 5 iulie 1958, avand in vedere ca la intrunirile subversive "pe langa problemele de ordin mistic religios, a discutat si o serie de probleme de ordin politic, pregatind elementele participante pe linie mistica-nationalista si purtand o serie de discutii dusmanoase regimului democrat-popular din R.P.R. dispune "punerea sub invinuire a numitului Ghius Vasile-Benedict"."in numele Poporului hotaraste cu unanimitate de voturi" si " condamna pe Ghius Vasile Benedict la 18 (optsprezece) ani munca si 10 (zece) ani degradare civica pentru infractiunea p.p. de ari:209, pct.l CP. si art.58, pct.2-5 CP. Se dispune confiscarea totala a averii personale conform art.25, pct.6 CP."

"

+ IPS Andrei Andreicut

Ultima parte a vietii a dorit sa si-o traiasca in singuratate in linistea Manastirii Cernica. Desi tot mai suferind, Prea Cuviosia Sa este nelipsit zilnic de la Sfanta Liturghie. De fapt, aici, la Cernica, face doua experiente duhovnicesti: experienta insingurarii prin rugaciune si retragere si experienta comuniunii prin Liturghie si dialog cu fiii sai duhovnicesti. Amandoua ii sint proprii structurii sale sufletesti. Prin amandoua se pregateste in liniste si bucurie pentru marea calatorie spre Hristos."

 

 

Povestea vrednica de admirat a Parintelui Benedict Ghius incepuse mult mai devreme. S-a nascut la 21 octombrie 1904 in Domnesti (judetul Vrancea) si s-a mutat la Domnul in 12 iunie 1990 la Manastirea Cernica. Seminarul l-a facut in Galati, iar Facultatea de Teologie la Bucuresti si Chisinau. Si-a continuat studiile la Strassbourg, in Franta, intre anii 1927-1932 si 1935-1937. Doctoratul si l-a luat la Bucuresti cu teza inedita: Doctrina rascumpararii in imnografia Bisericii.

Calugarit in Manastirea Noul Neamt, in 1934, primeste numele de Benedict, din botez numit fiind Vasile. In acelasi an este hirotonit ierodiacon, in 1936 ieromonah, iar in 1939 hirotesit arhimandrit. Prefect de studii la internatul teologic din Cernauti (1936), profesor si spiritual la Liceul Seminarial din Balti (1938-1940), ajunge mai apoi preot la Catedrala Patriarhala din Bucuresti (1940-1944).

In 1944 este ales episcop de Horin, dar nu este recunoscut de autoritatile de atunci. Ajunge pentru scurt timp duhovnic la Academia Teologica din Arad, iar apoi asistent la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1944-1948). Un an vicar patriarhal, patru ani profesor la Seminarul Teologic de la Neamt, din nou preot la Catedrala Patriarhala, sfarseste prin a fi inchis in 1958 si condamnat cu lotul

Calvarul suferintelor sale reiese limpede din dosarul Securitatii. Pe data de 14 iunie 1958, prin mandatul de arestare nr.16, Locotenentul Major Blidaru Gheorghe, anchetator penal de securitate, ordona

Au urmat anchete dure si grele. Procesele verbale de interogatoriu le consemneaza succint: pe 14 iunie intre orele 08,15-14,00; tot pe 14 iunie intre orele 17,25-20,00; pe 17 iunie intre orele 10,45-14,00; pe 19 iunie intre orele 09,15-13,40; pe 27 iunie intre orele 10,15-14,00; pe 4 iulie intre orele 08,45-14,00; pe 14 iunie intre orele 17,15-20,00; pe 21 iulie intre orele 09,30-14,00; pe 25 iulie intre orele 19,13-22,00; pe 4 august intre orele 09,45-14,00 si pe 5 august intre orele 11,45-15,25.

E greu de inteles pentru noi, care n-am trecut prin asemenea experiente, chinul si epuizarea la care era supusa persoana umana in aceste anchete, pentru a i se smulge nu faptele reale ce s-au petrecut, ci afirmatiile ce le conveneau anchetatorilor.

Cu obstinatie incercau sa-l determine pe Parintele Benedict Ghius sa recunoasca ca ar fi fost legionar, sau macar

Parintele n-a fost legionar si s-a tinut darz pe aceasta pozitie. Fiind totusi un om de caracter, si principial chiar cu cei fara principii, a recunoscut lucrul urmator:

Prezenta lui la intrunirile studentilor legionari avea insa un scop precis, dupa cum se vede din dosar:

Prezenta motivata. Laudabila si dorinta Mitropolitului de a constata devierile de la invatatura crestina. Pentru anchetatori insa intentiile acestea bune n-aveau nici o valoare. Vazand anchetatorii ca nu-l pot determina sa se recunoasca legionar, cum nici n-a fost, au condus ancheta pe un alt fagas: legaturi cu legionarii.

Pe aceeaşi temă

21 Octombrie 2014

Vizualizari: 7963

Voteaza:

Parintele Benedict Ghius 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE