
Parintele Daniil Sisoev este unul dintre cei mai renumiti preoti ortodocsi misionari din Rusia, el fiind renumit pentru activitatile lui misionare intreprinse in randul musulmanilor. Dupa cateva dispute publice avute cu reprezentanti ai Islamului si dupa predicile tinute in pietele publice si in randul muncitorilor gazduiti pe santierele de constructii, in seara zilei de 19 noiembrie 2009, parintele Daniil a fost impuscat mortal, in Biserica Sfantul Toma, din Moscova.
In predicile sale, parintele Daniil Sisoev ii indemna pe oameni mai ales la pazirea dragostei si a pacii. Ca un testament, parintele a lasat ultima sa predica, in care ne indeamna: "Pentru ce socotim a fi dreptul nostru sa uram si sa ne maniem, sa barfim neincetat si sa faurim scandaluri? Pentru ce socotim a fi dreptul nostru sa ne framantam de indignare? Asa ceva nu-i pe placul Domnului. Asa ceva e de fapt de la Satana, care vrea sa-i dezbine pe crestini si sa nimiceasca pacea."
Parintele Daniil Sisoev
Daniil Sisoev s-a nascut in data de 12 ianuarie 1974, in capitala rusa Moscova, in familia unor pedagogi. La varsta de trei ani, copilul a fost botezat, primind numele Daniil. Deoarece, inca de mic, Daniil a facut ascultare la mai multe biserici din Moscova si din regiune, la varsta potrivita, el s-a inscris la Seminarul Teologic, pe care l-a absolvit cu bine. Mai apoi, el s-a inscris la Academia Teologica din Moscova.
Dupa absolvire, diaconul Daniil Sisoev a fost numit slujitor la Biserica Adromirea Maicii Domnului, din Moscova. Din toamna anului 1995, parintele Daniil a fost numit profesor la Scoala Ortodoxa din Iasenevo. Mai apoi, in anul 2001, el a fost hirotonit preot, pe seama Biserici Sfintii Apostoli Petru si Pavel, din Iasenevo.
Inca din timpul studentiei, el s-a aratat preocupat mai ales de activitatile misionare ale Bisericii Ortodoxe Ruse. Nu dupa mult timp, tanarul Daniil Sisoev va infiinta, in Moscova, o scoala de "predicatori in strada", cu scopul de a predica si celor care nu vin la Biserica, fiind tot timpul in piete si pe santiere.
Parintele Daniil Sisoev a fost unul dintre cei mai activi oponenti ai Islamului, el organizand chiar doua dezbateri publice cu fostul preot ortodox Veaceslav Polosin, care s-a convertit la islamism. In consens cu predicile sale, parintele Daniil a scris cartea "Casatorie cu un musulman", in care a sustinut, cu vehementa, ca "Dumnezeu si Biserica nu admit casatoriile intre crestini si musulmani".
Grupurile radicale de musulmani au inceput sa-l ameninte pe parintele Daniil Sisoev inca din anul 2005, de la inceputul activitatii sale misionare. Astfel, vreme de patru ani, parintele Daniil a primit mesaje de amenintare cu moartea, de la cele mai simple, pana la cele mai inspaimantatoare; pe internet, se declarase deja ca unele grupuri islamice fanatice au hotarat omorarea lui. In anul 2008, un musulman a sunat la Biserica Sfantul Toma, unde parintele Daniil era paroh, si a anuntat faptul ca parintele va fi omorat, daca nu va inceta sa-si manifeste public atitudinea negativa fata de Islam.
Parintele Daniil Sisoev nu isi manifesta dezaprobarea numai fata de Islam, ci si fata de toate sectele din Rusia. Deoarece comunica foarte bine cu cei ce fusesera afectati de secte, parintele Daniil a fost ales membru activ in Centrul pentru reabilitarea victimelor sectelor totalitare si ale miscarilor pseudo-religioase.
In seara zilei de 19 noiembrie 2009, in jurul orei 23:00, in Biserica Sfantul Toma, din Moscova, au fost atacati preotul parohul, parintele Daniil Sisoev, si un regent. Martorii oculari sustin ca, in momentul in care a intrat in biserica, asasinul, un barbat solid, avand fata acoperita cu o masca medicala, a strigat cu putere: "Cine este Sisoev?" Cand parintele Daniil a iesit in fata, acela a scos o arma slentioasa si l-a impuscat pe parinte in gat si in cap, dupa care a iesit linistit afara. Parintele Daniil a murit la spital, dupa o ora, impuscaturile fiindu-i fatale. In varsta de 35 de ani, parintele a lasat in grija lui Dumnezeu o sotie si trei copii. Se crede cu tarie ca parintele Daniil Sisoev a cazut victima islamicilor radicali sau sectari.
In urma parintelui a ramas o lucrare misionara deosebita, precum si cuvinte pline de putere: "Increderea in Dumnezeu este cea mai importanta. Daca noi nu avem incredere in Dumnezeu, atunci rugaciunea noastra va deveni o regula chinuitoare. Duhovnicul va deveni un psihanalist. Toate celelalte lucruri vor deveni neimportante. Trebuie sa existe increderea personala in Dumnezeu. Trebuie sa tinem minte ca suntem sub Dumnezeu si Dumnezeu este cu noi. Dumnezeu ne tine intr-adevar in mainile Lui. Si nimeni nu ne va desparti de El, dupa cum spune Apostolul Pavel: Cine ne va desparti de dragostea lui Dumnezeu in Iisus Hristos?"
Teodor Danalache
-
Viata crestina dupa Sfantul Isaac Sirul
Publicat in : Editoriale -
John Meyendorff
Publicat in : Parinti -
Clive Staples Lewis
Publicat in : Editoriale -
Mihail Diaconescu
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.