Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa Mareste imaginea.

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa este unul dintre cei mai renumiti parinti marturisitori din temnitele comuniste, dizident anticomunist si luptator pentru drepturile omului. Nascut in ziua de 23 noiembrie 1925, in localitatea tulceana Mahmudia, si trecut la cele vesnice in ziua de 21 noiembrie 2006, in Washington, parintele profesor Gheorghe Calciu s-a dovedit a fi un neinfricat slujitor al Altarului si al neamului romanesc.

Dupa mai bine de 21 de ani petrecuti in inchisorile comuniste din Pitesti, Gherla, Jilava si Aiud, parintele Gheorghe Calciu va concluziona ferm: "In inchisoare, fara Dumnezeu, fara rugaciune si fara iertare, nu puteai sa supravietuiesti."

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa s-a nascut in ziua de 23 noiembrie 1925, in localitatea Mahmudia, judetul Tulcea, intr-o familie cu unsprezece copii. Studiile primare si le va savarsi in satul natal, iar mai apoi, in anul 1945, tanarul Gheorghe termina Liceul "Principele Carol", din Tulcea, si se inscrie la Facultatea de Medicina, din Bucuresti.

In anul 1948, pe cand era in anul doi universitar, studentul Calciu-Dumitreasa atrage atentia comunistilor, drept urmare, el fiind inchis in mai multe inchisori comuniste ale vremii, printre care Jilava, Aiud si Pitesti. Intre anii 1949-1951, studentul Gheorghe Calciu a suferit din plin "reeducarea" din inchisoarea Pitesti. In grele incercari fiind, tanarul fagaduieste lui Dumnezeu faptul ca, daca va scapa cu viata din mainile comunistilor, se va indrepta spre slujirea Sfantului Altar.

In anul 1964, dupa saisprezece ani de necurmate chinuri, odata cu decretul de eliberare a tuturor detinutilor politici, tanarul Gheorghe Calciu este si el eliberat. Proaspat eliberat, tanarul student va urma, mai intai, cursurile Facultatii de Filologie, iar mai apoi cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa, din Bucuresti. Fiind un student merituos, el va fi randuit profesor la disciplinele "Limba franceza" si "Studiul Noului Testament", la Seminarul Teologic din Bucuresti.

Chiar si dupa eliberare, Calciu Dumitreasa nu va fi slabit de comunisti, acestia din urma cautand neincetat sa-l faca sa taca. Teza de doctorat tot din cauza lor nu si-o va putea sustine, desi studiile le terminase de multa vreme.

In anul 1977 este daramata Biserica Enei, din Bucuresti, pe locul ei intentionandu-se a se ridica un restaurant. Mai apoi, in ziua de 8 martie 1978, cu putin inainte de inceperea Postului Mare, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa va rosti, in biserica Manastirii Radu Voda, primul dintre cele sapte predici, numite "cuvinte catre tineri". Aceste sapte predici au adunat tineri studenti din mai toate centrele universitare din capitala.

Predicile parintelui Calciu, pornite extrem impotriva gandirii si faptelor comuniste, au aprins mult spiritele, comunistii ajungand pana la a inchide biserica si a-i incuia pe seminaristi in camin. In anul 1979, dupa nenumarate amenintari si intimidari venite din partea comunistilor, parintele Gheorghe Calciu este arestat de securisti. Dupa o indelungata presiune politica, parintele va fi si caterisit.

In data de 20 august 1984, dupa alti cinci ani grei de inchisoare, la insistentele unor personalitati din afara tarii, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa este eliberat si scos in afara granitelor. Drept urmare, in anul 1985, impreuna cu sotia sa, Adriana, si cu fiul sau, Andrei, parintele se va stabili in orasul american Washington. Aici, el nu va inceta a suferi si a se osteni pentru situatia romanilor din tara, drept pentru care va si organiza emisiuni speciale, la posturile de radio "Vocea Americii" si "Europa Libera".

Parintele Gheorghe Calciu este randuit preot la Biserica Sfanta Cruce, din Washington, unde va si edita o foaie parohiala, larg raspandita in lume. Dupa revolutie, incepand cu anul 1990, parintele Gheorghe va reveni de mai multe ori in tara, cu aceste ocazii el sustinand nenumarate conferinte.

Cele mai de seama scriei ale sale sunt urmatoarele: "Sapte cuvinte catre tineri" (Editura Anastasia, Bucuresti, 1996); "Rugaciune si lumina mistica. Eseuri si meditatii religioase" (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1998); "Razboiul intru cuvant" (Editura Nemira, Bucuresti, 2001); "Homo americanus. O radiografie ortodoxa" (Editura Christiana, Bucuresti, 2002); "Testamentul Parintelui Calciu. Ultimele sale cuvinte, cu un portret biografic si sapte evocari (Editura Christiana, Bucuresti, 2007); "Suferinta ca binecuvantare" (Editura Cathisma, Bucuresti, 2007); "Marturisitorul prigonit. Predici, eseuri si meditatii religioase" (Editura Crigarux, Piatra Neamt, 2007); "Viata Parintelui Gheorghe Calciu, dupa marturiile sale si ale altora" (Editura Christiana, Bucuresti, 2007).

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa trece la cele vesnice in ziua de 21 noiembrie 2006, in Washington. Dupa aducerea in tara, parintele Gheorghe a fost depus mai intai in biserica Manastirii Radu Voda, unde a predicat cu atata curaj cuvantul lui Dumnezeu, iar mai apoi in cimitirul de la Manastirea Petru Voda.

Teodor Danalache

Parintele Calciu - Fericirile Audio

Rugaciunea pentru neam a Parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte venim la tine, Doamne, cu pocainta si durere in inimi, sa ne rugam pentru poporul nostru romanesc. Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa Iisuse, de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti. Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare. Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri, si sufletul lui este mahnit de moarte. Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor. Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat. Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.

Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta. Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii. Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc. Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti odata cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau. Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta. Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata. Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre. Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisuse Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum Ii vrei Tu, Milostive. Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta! Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare. Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta inviere Iisuse slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si Duhul Sfant, acum si pururi si in vecii vecilor. Amin!

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

23 Noiembrie 2018

Vizualizari: 6787

Voteaza:

Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • costel popescu Postat la 2012-11-21 15:19

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa mijloceasca pentru noi.

  • ninel ninelPostat la 2011-10-05 17:56

    cititi cartea VIATA PARINTELUI CHEORGHE CALCIU DUMITREASA.PT MINE ESTE CEA MAI BUNA

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE