Parintele Gheorghe Kapsanis

Parintele Gheorghe Kapsanis Mareste imaginea.

Parintele Gheorghe Kapsanis a fost staret al Manastirii Grigoriu, din Sfantul Munte Athos, vreme de peste patruzeci de ani. Totodata, a fost una dintre cele mai insemnate personalitati ale monahismului athonit contemporan. S-a mutat in Biserica Triumfatoare a lui Hristos in dimineata zilei de 8 iunie 2014, pe cand in Biserica Luptatoare a lui Hristos se praznuia Pogorarea Duhului Sfant (intemeierea Bisericii).

Parintele Gheorghe Kapsanis

Pe cand era inca mirean, Gheorghe Kapsanis s-a numarat intre intemeietorii Fundatiei de tineri "Pantocrator", din Palaio Faliro. Scopul acesteia era trezirea duhovniceasca a tinerilor si adunarea lor in jurul Bisericii Ortodoxe.

Dupa ce a obtinut Licenta in Teologie, viitorul parinte Gheorghe a ramas in continuare in Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena, de aceasta data ca profesor, in cadrul Catedrei de Pastorala si Drept Canonic. In teza de Doctorat, el a abordat pastoratia detinutilor.

La vremea potrivita, parintele Gheorghe Kapsanis a fost ales egumen al Manastirii Sfantul Gheorghe, aflata langa localitatea Vasiliko, in regiunea Halkida. Nu dupa multa vreme, impreuna cu obstea acestei manastiri, parintele a primit invitatia de a-si asuma staretia Manastirii Grigoriu, din Sfantul Munte.

Parintele Gheorghe Kapsanis - Sfantul Munte Athos - Manastirea Grigoriu

Mai inainte de aceasta chemare athonita, parintele Gheorghe Kapsanis incepuse sa lucreze la o noua teza: "Slujirea pastorala, potrivit Sfintelor Canoane". Dupa sustinerea acesteia, el ar fi fost ridicat in postul de conferentiar universitar. Plecand in Sfantul Munte, parintele a renuntat la sustinerea tezei cu pricina, pe care o va publica mai tarziu.

Parintele Gheorghe Kapsanis a aratat o mare chemare pentru misiune si pentru scrierile teologice. A scris mai multe lucrari. Dintre acestea le amintit pe urmatoarele: "Ortodoxia: nadejdea popoarelor Europei"; "Experiente ale Harului lui Dumnezeu" (1992); "Rugaciunea Domneasca" (1998); "Viata euharistica" (2004); "Dumnezeu S-a aratat in trup" (2005); "Indumnezeirea ca scop al vietii omului" (2004); "Vazatori ai Invierii lui Hristos" (2005); "Ortodoxia si Romano-Catolicismul: Studii diverse" (2006); "Ortodoxia 'ideologica' a anti-calcedonienilor"; "Credinta noastra ortodoxa si inselarile iehovistilor"; "Subiecte de ecleziologie si pastorala"; "Sfantul Grigorie Palama, Invatator al indumnezeirii"; "Crucea lui Hristos si insemnatatea ei in viata noastra"; "Ortodoxie si umanism - ortodoxie si papism"; "Monahismul ortodox si Sfantul Munte" etc.

Parintele arhimandrit Gheorghe Kapsanis a fost un pionier in domeniul misiunii ortodoxe peste hotare. De peste 35 de ani, calugari misionari din obstea Manastirii Grigoriu au plecat in toata lumea. Cosma Athonitul a fost trimis ca preot misionar in Zair (Congo). Acesta din urma a infiintat prima Biserica Ortodoxa din Katanga. Astazi, aceasta Biserica este pastorita de Preasfintitul Meletie, fost calugar al Manastirii Grigoriu. Activitate misionara a fost facuta si in Taiwan, Ruanda si Burundi.

In ultimii ani ai vietii, parintele staret Gheorghe s-a aratat chinuit de mai multe boli. Astfel, in ziua de 12 februarie 2014, datorita problemelor de sanatate, el a renuntat la slujirea de egumen. Alegerile pentru un nou egumen au avut loc joi, 20 februarie, in locul sau fiind ales parintele Hristofor, unul dintre ucenicii sai.

Parintele Gheorghe Kapsanis - Sfantul Munte Athos - Manastirea Grigoriu

Parintele arhimandrit Gheorghe Kapsanis a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de 8 iunie 2014, cand crestinii ortodocsi din toata lumea praznuiesc Pogorarea Duhului Sfant, adica intemeierea Bisericii lui Hristos.

Inaltpreasfintitul Varnava, mitropolit de Neapole si Stravopole, a savarsit slujba de inmormantare, la Metocul Manastirii Grigoriu din Stravopole, Tesalonic. A doua zi, in zori, cinstitul trup al parintelui Gheorghe Kapsanis a fost dus in Sfantul Munte, unde, inconjurat de obstea grigoriata, a fost inmormantat.

*

Noul staret al Manastirii Grigoriu este parintele Hristofor. Stavros Mihail, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1957, in insula Cipru. Parintii sai, Pegasiou si Ellis, l-au invatat inca de mic dreapta credinta. Mai tarziu, mama lui va imbratisa viata monahala, cu numele monahia Elisabeta. In anul 1981, dupa ce a absolvit Facultatea de Chimie, parintele Hristofor a intrat in Manastirea Grigoriu, sub ascultarea egumenului Gheorghe Kapsanis. A fost hirotonit ierodiacon in 1991 si ieromonah in 1993. Este staret al Manastirii Grigoriu din ziua de 20 februarie 2014.

Iulian Predescu

Parintele Gheorghe Kapsanis - Sfantul Munte Athos - Manastirea Grigoriu

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2014

Vizualizari: 959

Voteaza:

Parintele Gheorghe Kapsanis 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE