Parintele Iosif Trifa

Parintele Iosif Trifa Mareste imaginea.

Parintele Iosif Trifa este cunoscut mai ales ca cel care a intemeiat "Oastea Domnului". Iosif Trifa s-a nascut in ziua de 3 martie 1888, in satul Certege, in judetul Turda, in familia unor crestini simpli, anume Dimitrie si Ana, ca cel de-al patrulea copil, din cei sase ai lor; pruncul Iosif a fost botezat in ziua de 6 martie 1888.

Implinind varsta potrivita, in anul 1895, tanarul Iosif merge la scoala din satul natal, unde pune inceput studiilor. Mai apoi, in anul 1900, el va merge la scoala generala din Beius, iar mai apoi, in anul 1907, se inscrie la Seminarul Teologic din Sibiu.

Terminand studiile, in anul 1910, tanarul teolog Iosif Trifa este numit invatator in comuna Vidra de Sus, actuala asezare Avram Iancu, din judetul Alba. Peste numai un an, el se va casatori cu tanara Iuliana, iar mai apoi va fi hirotonit preot, pe seama localitatii Vidra.

In anul 1912, celor doi li se naste primul copil, Olimpia, care nu va trai insa decat un an. Mai apoi, in anul 1914, va veni cel de-al doilea copil, Gheorghe, care si acesta moare la numai un an distanta. In anul 1916 cei doi vor naste un al treilea copil, botezandu-l tot cu numele de Gheorghe, acesta din urma supravietuind. In anul 1918, cei doi vor naste un alt copil, anume pe Augustina.

Sfarsindu-se razboiul, bolile si epidemiile incepe a secera nenumarate vieti din randul oamenilor de rand. Din cauza acestor boli, atat sotia, Iuliana, cat si fiica, Augustina, vor adormi in Domnul, parintele Iosif Trifa ramanand alaturi numai cu baietelui sau, Gheorghe Titus, in varsta de doar trei ani.

Incepand cu anul 1919, parintele Iosif va incepe sa scrie si sa publice masiv cuvinte bisericesti, colaborand cu o multime de reviste si ziare ale vremii. In anul 1920 ii va fi publicata, la Arad, prima carte de talcuiri si predici, numita "Spre Canaan".

In anul 1921, parintele Iosif Trifa este chemat la Sibiu, de catre mitropolitul Nicolae Balan, unde este randuit duhovnic, la Academia Teologica. La numai un an distanta, in anul 1922, Mitropolia Sibiului va hotara sa infiinteze o revista bisericeasta, numita "Lumina satelor"; la conducerea acesteia, ca redactor prim, va fi randuit parintele duhovnic Iosif Trifa.

In prefata primului numar al revistei, parintele Iosif Trifa afirma: "Pornim la drum si vom ramane statornic cu mana sloboda si gura neingradita. Mana sloboda a dezveli ranele oriunde le-am simti, pentru a turna untul de lemn al vindecarii, si gura neingradita pentru a spune adevarul pe fata si a-i zice raului pe nume, oriunde l-am descoperi."

In noaptea de Anul Nou a anului 1923, la initiativa parintelui Iosif Trifa, ia nastere miscarea bisericeasca "Oastea Domnului". Peste doi ani, parintele pleaca intr-un pelerinaj in Tara Sfanta, impreuna cu peste o suta de alti credinciosi.

In anul 1927, parintele Iosif Trifa se imbolnaveste grav, in acelasi an suferind o prima grea operatie. Peste trei ani, in anul 1930, el va fi internat iarasi, vreme de aproape un an, intr-un spital din Geoagiu. In anul 1933, o echipa de medici il vor trimite pe parintele Trifa la un spital din localitatea Davos, Elvetia. Operatia nu va fi insa una reusita, drept pentru care, intors in tara, el va fi iarasi internat la spitalul din Geoagiu. Operatiile vor urma, una dupa alta (in numar de opt), prin Sibiu si Brasov, vreme de alti cativa ani.

In anul 1935, Mitropolia din Sibiu intocmeste un dosar de caterisire, pe seama parintelui Iosif Trifa, pe care il va inainta Sfantului Sinod. Aceasta hotarare a fost luata de Mitropolie in urma unui conflict dintre parintele Trifa si mitropolitul Nicolae Balan. Mai apoi, in sedinta sinodala din data de 13 martie 1936, Sfantul Sinod aproba sentinta de condamnare la caterisire (nr. 4/1935). In sedinta sinodala din data de 28 septembrie 1990, la propunerea Preasfintitului Serafim Joanta, Sfantul Sinod hotaraste ridicarea caterisirii preotului Iosif Trifa.

In dimineata zilei de 12 februarie 1938, parintele Iosif Trifa adoarme in Domnul, intr-o casa mica din Sibiu, fiind inmormantat in cimitirul central al orasului.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

04 Iulie 2012

Vizualizari: 5893

Voteaza:

Parintele Iosif Trifa 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Nicoleta H Postat la 2011-09-22 19:40

    Are carti minunate pline de har!

  • Mircea MoldovanPostat la 2011-09-22 17:02

    Au trait si Oameni printre noi, pacat ca sunt din ce in ce mai putini !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE