Parintele Lev Gillet

Parintele Lev Gillet Mareste imaginea.

Parintele Lev Gillet, cunoscut mai ales sub pseudonimul "Un monah al Bisericii de Rasarit", a fost un mare parinte duhovnicesc, unul dintre primii occidentali care s-au alaturat Bisericii Ortodoxe a secolului al XX-lea . Louis Gillet s-a nascut la 6 august 1839 in Saint Marcellin, intr-o familie de catolici practicanti. A facut studiile primare si secundare in scolile catolice, fiind interesant in special de limbile straine – a invatat engleza, germana, italiana, rusa – si de filosofie. A obtinut licenta in filosfie la Universitatea din Grenoble in anul 1913, apoi, a urmat un an de studii la Paris, inainte de inceputul Primului Razboi Mondial.

Trimis pe front, a fost prins si luat prizioner in septembrie 1914.

A petrecut mai multi ani in taberele de prizionieri de razboi din Germania, avand drept companie o multime de prizonieri rusi, timp in care si-a perfectionat cunostintele despre limba rusa.

Parintele Lev Gillet

Transferat in Elvetia in 1917, a urmat studiile de psihologie experimentala si de psihanaliza freudiana la Geneva. Atras de viata monahala, in ianuarie 1920 a devenit frate la manastirea benedictina din Clervaux – Luxembourg, apoi si-a continuat noviciatul timp de 4 ani, in abatia Frnborough, in sudul Angliei, manastire franco-engleza situata intr-un cadru de reinnoire liturgica a Bisericii Catolice, si de asemenea la Roma, unde a fost trimis pentru studiile superioare.

Louis Gillet il intalneste in anul 1921 la Farnborough pe mitropolitul Andreas Szeptykiy, conducatorul spiritual al Bisericii orientale unite cu Roma din Galitia, Biserica de rit bizantin (de la "Uniatia de la Brest” din 1595).

Aceasta intalnire este decisiva in viitoarea orientare a tanarului calugar. Interesul sau pentru Bisericile din tarile slave a cresut in timpul cat a stat la Roma, unde a fost in legatura cu alti tineri benedictini ce aveau aceleasi idealuri, in special Lambert Beauduin si Olivier Rousseau, viitorii fondatori ai manastirii Amay-Chevetogne din Belgia. In septembrie 1924 Louis Gillet il reintalneste le mitropolitul Szeptykiy la Lvov. A devenit calugar la manastirea Ouniov, luand numele Lev (forma slava a lui Leon).

Primit in Biserica Ortodoxa de catre Mitropolitul Evloghie, conducatorul Bisericii Ortodoxe Ruse in Europa Occidentala, la Paris, in anul 1928.  Parintele Lev a devenit  apoi preot al parohiei Sfanta Genevieva din Paris, prima parohie ortodoxa francofona, in luna noiembrie a aceluiasi an.

Dupa primirea in Biserica ortodoxa isi exercita slujba de preot in mai multe locuri din Franta, astfel este, pentru un timp, preot la capela de rugaciune fondata de Sfanta Maria din Paris (maica Marie Skobtsov), din strada Lourmel. In anul 1938 a parasit Parisul pentru a se stabili la Londra, activand in cadrul unui centru care se ocupa de tinerii refugiati iudei si iudeo-crestini din Europa centrala. In timpul sederii sale in Anglia, a fost un sustinator activ al apropierii dintre Biserica Anglicana si cea Ortodoxa.

Din 1961 pana in 1965, parintele Lev este secretarul World Congress of Faiths, care propune instaurarea unui veritabil dialog intre crestini si credinciosii celorlalte religii mari. Una din responsabilitatile ce ii revin in aceasta calitate este aceea de a organiza intalnirile interreligioase.

A ramas in Anglia pana la moartea sa, facand numeroase calatorii in strainatate, in special in Franta, in Suedia si Liban, unde participa la reinnoirea spirituala a ortodoxiei antiohiene. A trecut la Domnul la 29 martie 1980. Parintele Lev Gillet este autorul a numeroase articole si carti, in cea mai mare parte, semnate sub pseudonimul "Un  monah al Bisericii de Rasarit". Dintre acestea amintim: "Rugaciunea lui Iisus"(1951,1974), "Prezenta lui Hristos" (1960), "Introducere in spiritualitatea ortodoxa" (publicata postum - 1983).

.

04 Iulie 2012

Vizualizari: 1551

Voteaza:

Parintele Lev Gillet 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE