Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard

Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard Mareste imaginea.

Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard este potopop al protopopiatului Frantei, in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. Preot ortodox francez, doctor in teologie, parintele Marc-Antoine arata, prin insasi viata sa, cat de mult poate fi pretuita Ortodoxia, in mediul intelectual occidental.

Despre sine, parintele Marc-Antoine spune: "Imi place sa spun ca sunt un preot roman de origine franceza. Serios, am ales Biserica Romana si ortodoxia romaneasa, am ales credinta mea, ca biserica mea, ca viata mea. Sigur, ma regasesc mereu francez. Incerc sa fac un fel de cununie intre cultura mea franceza si cultura romaneasca, o cununie sfanta."

Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard

Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard se trage dintr-o veche familie aristocratica franceza, de origine italiana, din care au facut parte mari demnitari si nobili, mai multe rude slujind Biserica.

Nascut si crescut intr-o familie romano-catolica, in data de 11 mai 1947, parintele Marc-Antoine a cunoscut Ortodoxia la o varsta inaintata, prima vizita in Romania facand-o prin anii 1972-1973, cand, impreuna cu sotia, a imbratisat credinta si Biserica Ortodoxa Romana. Limba romana a invatat-o parintele petrecand in biserica si citind carti duhovnicesti in limba romana.

Dupa ce s-a intalnit cu Preafericitul Parinte Patriarh Justinian, de la care a luat si binecuvantare, fiind impresionat de credinta poporului roman si de viata monahala autentica, parintele Marc-Antoine a petrecut o vreme insemnata in Manastirea Antim.

Parintele Marc-Antoine a fost hirotonit preot, in Biserica Ortodoxa Romana, in anul 1977. Astfel, ani buni, parintele Marc-Antoine putea fi vazut slujind ca preot, la Manastirea Antim, alaturi de duhovnicul sau, parintele Sofian Boghiu.

Parintele Marc-Antoine a petrecut o luna de zile, impreuna cu parintele Dumitru Staniloae, la Manastirea Cernica. In urma convorbirilor avute cu marele teolog roman, parintele Marc-Antoine a scris o carticica deosebita, publicata mai intai la Paris, in anii 1984 si 1993, sub titlul "Indrazneste sa intelegi ca te iubesc", iar mai apoi la Sibiu, in anul 1995, sub titlul "Mica dogmatica vorbita. Dialoguri la Cernica".

Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard a urmat studii de limbi clasice, apoi, in anul 1983, a devenit doctor in istoria Bizantului. Intre anii 1980-1990, a urmat studii de teologie ortodoxa, sub indrumarea parintelui Dumitru Staniloae. Si-a sustinut lucrarea de doctorat, in teologie dogmatica, la Institutul Teologic Sfantul Serghie, din Paris, in data de 27 aprilie 2010. Este consilier al mitropolitului Iosif, pe probleme de comunicare si media. Se ingrijeste de editarea operei Sfantului Maxim Marturisitorul.

Carti publicate de parintele Marc-Antoine: "Ortodoxia", Editura Buchet-Chastel, Paris, 1979; "Indrazneste sa intelegi ca te iubesc", Editura le Cerf, Paris, 1984 si 1993; "Mica dogmatica vorbita. Dialoguri la Cernica", Editura Deisis, Sibiu, 1995; "Rugati-va neincetat" (Bucuresti, 1988) ultima editare: Editura Basilica, 2011; "Teologia sexualitatii. Heterosexualitatea si homosexualitatea din perspectiva crestina", Editura Christiana, Bucuresti, 2004; "Calea isihasta", Paris, 2010.

Cuvintele sale sunt izvoare vii pentru tot omul aflat in cautarea Adevarului si a Vietii. Despre convertirea sa, parintele Marc-Antoine spune: "Numai cu ajutorul lui Dumnezeu un om poate descoperi Ortodoxia. Eu nu am devenit ortodox numai pentru mine, ci si pentru tara mea, pentru Franta." Pentru aceasta, parintele se straduieste sa dezvolte modul litrugic de vietuire ortodoxa, intelegand prea bine ca realitatea divina trinitara este singura care poate descoperi omului ce inseamna, de fapt, persoana.

Preot ortodox de peste 40 de ani, in Biserica Ortodoxa Romana, profesor universitar de limbi clasice, parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard este preot paroh al parohiei ortodoxe francofone "Saint Germain ti Saint Cloud", din Louveciennes, in apropierea Parisului.

Cei care cunosc limba franceza il pot asculta pe parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard in emisiunea "Biserica Ortodoxa, astazi!", difuzata in fiecare duminica, de postul de radio "Radio Notre Dame", incepand cu anul 2001. Rubricile acestei emisiuni sunt inregistrate si postate la adresa: ortradio.free.fr (mai exact: http://ortradio.free.fr/emissions-audio.htm).

Archipretre Marc-Antoine Costa de Beauregard
57, allee de la Foret, 78170, La Celle-saint-Cloud
Tel.: 0139697381 et 0660204164
E-mail: marcantoine.costa@neuf.fr

Teodor Danalache

Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

23 Ianuarie 2013

Vizualizari: 2636

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Comentarii (1)

  • Stefan PopaPostat la 2013-01-23 06:58

    Iertaţi şi binecuvântaţi Părinte Protopop Marc-Antoine. Dumnezeu să vă înmulţească harul pentru a vă putea îndeplini misiunea apostolică. Amin! Doamne ajută!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE