Theodoros Vassilikos

Theodoros Vassilikos Mareste imaginea.

Theodoros Vassilikos vreme de 60 de ani, pana in prezent, si-a inchinat viata slujirii lui Hristos prin intermediul muzicii bizantine, pe care a pastrat-o si promovat-o, ca pe una dintre cele mai mari comori ale Bisericii Ortodoxe.

Theodoros Vassilikos se numara printre cei mai importanti interpreti ai muzicii bizantine ai secolului al XX -lea, remarcandu-se atat prin calitatile sale vocale deosebite, cat mai ales prin stilul interpretativ unic, inconfundabil.


Imagini video din cadrul concertului de la Bucuresti (27 mai): Theodoros Vassilikos - Canonul Invierii ; Imparate ceresc - Theodoros Vassilikos


Theodoros a primit primele lectii de muzica bizantina de la tatal sau Alexandru, iar mai apoi, de la cunoscut interpret si profesor al muzicii bisericiesti psaltice, Theodoros Hatzitheodorou.

Theodoros Vassilikos

La varsta de 15 ani, a fost numit ca al doilea psalt in biserica Sfantul Pantelimon din Trahones, iar dupa doi ani, in biserica Sfantul Ioan Gura de Aur din Nikaia. La varsta de 18 ani a fost numit protopsalt al bisericii Sfanta Ecaterina din Plaka. De atunci, a fost psalt in numeroase biserici dintre care amintim, Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Egaleo, Sfantul Nicolae din Pireu, Catedrala Sfantul Mina din Creta. Din 1973 este protopsalt in biserica Sfantul Toma din Atena.

Theodoros Vassilikos a fost membru al corului „Sfantul Roman Melodul si Sfantul Ioan Damaschin” sub conducerea lui Antonios Belousis. A participat de asemenea ca psalt in toate concertele cunosutului protopsalt Trasivoulos Stanitsas. Theodoros Vassilikos a participat ca solist pe albumul lui John Markopoulos intitulat "Seirines".

Theodoros Vassilikos

A intemeiat patru coruri a cate 50 de membri. Doua dintre acestea sunt sponsorizate de catre Ministerul Economiei si de catre Banca Ioniana. In prezent conduce corul "Grupul de Muzica Bizantina – Theodoros Vassilikos”.

Theodoros a sustinut numeroase concerte in intrega Grecie, atat cu grupul, cat si ca solist. A colaborat cu multe multe posturi de radio si televiziune. A inregistrat in studio o marte parte a cantarilor si a slujbelor din Biserica Ortodoxa. A editat mai mult de 200 de casete audio si compact discuri. La cererea companiei franceze OCORA a inregistrat 23 de volume cu muzica bizantina compusa de catre autorii clasici ai sec XIV, XVIII, si XIX, precum Ioan Cucuzel, Petru Bereket, Petru Lampadarie, Theodoros Fakaevs, Ioan protopsaltul si multi altii. Multe exemplare din cadrul acestei colectii se gasesc in prezent in Muzaul Luvru, in universitati din Europa si SUA, dar si in marile magazine de muzica.

Theodoros Vassilikos si
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

Este unul dintre pionierii promovarii muzicii bizantine in intreaga lume. A fost invitat de trei ori de catre Arhiepiscopii de America si Australia, Iacov si Stelian pentru a canta la slujbele emigrantilor greci. El si corul sau a fost invitat in numeroase randuri in Europa, America, Australia si Africa. In 1980 in Paris Theodoros a prezentat concertul "Slujba Inmormantarii”. Acesta a fost transmis in direct de catre 12 statii de radio din Europa.

In 1989, Theodors a sustinut un concert cu grupul sau in Vatican in Piata Sfantului Petru inaintea Papei Ioan Paul al II-lea, a cardinalilor sai, si a 60000 de oameni.
De asemenea, a compus soundtrack-ul tragediei lui Eschil, "Prometeu”, pe muzica bizantina.

Theodoros Vassilikos la Vatican

Academia Franceza de Arte i-a inmanat distincitia "Crucea Charles” pentru dublul album "Cele doua Sfinte Litrughii ale Sfantului Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare”. A primit de asemenea numeroase distinctii de-a lungul intregii activitati in Grecia si Cipru.

Theodoros Vassilikos - Concert la Bucuresti

In Romania, Theodoros a sustinut doua concerte (Cluj- 2006; Bucuresti - 27 mai 2010, alaturi de corul Tronos, al Patriarhiei Romane). In cadrul concertului din Bucuresti, PF Daniel, Patriarhul Romaniei i-a oferit acestuia "Crucea Patriarhala” si Medalia "Sfintii Imparati Constantin si Elena”, pentru intreaga sa activitate misionara prin muzica bisericeasca.

Sursa: CrestinOrtodox.ro





04 Iulie 2012

Vizualizari: 6190

Voteaza:

Theodoros Vassilikos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE