Pastorala la Nasterea Domnului, 2009 - IPS Nicolae

Pastorala la Nasterea Domnului, 2009 - IPS Nicolae Mareste imaginea.

PASTORALA LA PRAZNICUL NASTERII DOMNULUI 2009

† NICOLAE
din mila lui Dumnezeu
Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi

Iubitului cler si dreptmaritorilor crestini,
pace si bucurie de la Hristos Domnul cel nascut in iesle,
iar de la noi arhiereasca binecuvantare.

Caci cunoasteti harul Domnului nostru Iisus Hristos, ca El, bogat fiind,
pentru voi a saracit, ca voi cu saracia Lui sa va imbogatiti. (2 Cor. 8, 9)

Prea Cucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,

In aceasta sfanta si aleasa zi a Craciunului, ne plecam in fata ieslei din Betleem, impreuna cu pastorii si cu magii, cerand cu smerenie ca pruncul Iisus sa primeasca si darul nostru, precum l-a primit pe cel al magilor. Ne aducem pe noi insine dar celui Ce S-a daruit pe sine pentru ca lumea viata sa aiba si inca viata din belsug. (Ioan 10, 10). La praznicul Nasterii Domnului se cuvine sa ne aplecam asupra acestor intelesuri ale bogatiei lui Dumnezeu ce se revarsa asupra noastra.

Dintru inceput, din ziua intai a creatiei descoperim bogatia lui Dumnezeu. Caci din iubirea sa cea fara de sfarsit Dumnezeu a creat toate: El este izvorul existentei pentru cele care exista, al vietii pentru cei vii, al ratiunii pentru cei care participa la ratiune, si pentru toti cauza bunatatilor. (Sf. Ioan Damaschin, Despre credinta ortodoxa). Iubirea lui Dumnezeu revarsata peste creatie ne arata bogatia lui Dumnezeu. Existenta lui treimica, iubirea desavarsita impartasita intre cele trei Persoane, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, ne descopera ca nu din necesitate, nici din vreo lipsa a creat Dumnezeu lumea si pe om. Sf. Vasile cel Mare ne spune, ca, zidind pe om, luand tarana din pamant, si, cu chipul tau, Dumnezeule, cinstindu-l l-ai pus in raiul desfatarii, fagaduindu-i, intru paza poruncilor tale, viata fara de moarte si mostenirea vesnicelor bunatati (Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare). Dumnezeu cel bogat l-a creat pe om sa fie dupa chipul sau, sa se impartaseasca de viata cea fara de moarte si de vesnicele bunatati. Omul cel intai creat a fost asezat in rai ca sa se bucure de creatia cea bogata a lui Dumnezeu si sa stapaneasca peste ea. Si a privit Dumnezeu toate cate a facut si iata erau bune foarte. (Facere 1, 31) Toate erau bune, caci fusesera create din revarsarea bogatiei lui Dumnezeu.

Dar omul a nesocotit bogatia lui Dumnezeu, adica iubirea Lui ce il conducea la viata cea vesnica. Omul s-a aflat sarac, lipsit de harul lui Dumnezeu. Omul s-a aflat golit de toata bogatia ce Dumnezeu o revarsa peste el. Si asa a petrecut pana la plinirea vremii, fara insa sa fie uitat de Dumnezeu. Caci tot Sf. Vasile cel Mare ne spune ca Dumnezeu nu s-a intors de la zidirea Sa, nici n-ai uitat lucrul mainilor Tale, ci in multe chipuri l-ai cercetat intru indurarile milei Talei: prooroci ai trimis, minuni ai facut prin sfintii tai care au bineplacut tie, din fiecare neam (Sf. Liturghie a Sf. Vasile cel Mare). Bogatia harului a devenit bogatia milostivirii lui Dumnezeu fata de creatia Sa. Pentru ca omul si-a intors fata de la Dumnezeu, nu a mai putut primi dragostea Lui. I-a primit insa cercetarea si mila. Si in insasi aceasta cercetare Dumnezeu a prevestit omului mantuirea, dupa cum ne incredinteaza Sf. Apostol Pavel: Dar Dumnezeu, bogat fiind in mila, pentru multa Sa iubire cu care ne-a iubit, pe noi cei ce eram morti prin gresealele noastre, ne-a facut vii impreuna cu Hristos - prin har sunteti mantuiti! (Ef. 2, 4-5).

Dumnezeu cel bogat in mila afla calea sa ne aduca inapoi la bogatia harului Sau. Iar calea este una paradoxala, de neinteles si de necuprins pentru om. Caci Dumnezeu cel bogat s-a imbracat cu saracia, ca sa imbogateasca lumea cea saracita. Cuvantul Tatalui, nadejdea tuturor veacurilor, bucuria ingerilor, mantuirea neamurilor, scularea celor adormiti, izvorul milei, radacina vietii, a venit in lume cu trup luat din trupul Fecioarei, iesit-a gol pentru ca sa ne imbrace pe noi, sarac ca sa ne imbogateasca, smerit ca sa ne inalte la cer; prunc ca sa ne faca pe noi desavarsiti si sa ne dea lumina vietii vesnice (Sf. Ierarh Antim Ivireanu, Predici). Dumnezeu cel bogat s-a desertat pe Sine si s-a facut om asemenea noua. Cel ce a creat cerul si pamantul prin revarsarea bogatiei Sale a primit sa se nasca intr-o iesle saraca. Cel ce tine lumea in mana Sa, s-a lasat tinut in bratele Fecioarei. Putem exclama impreuna cu Apostolul neamurilor: O, adancul bogatiei si al intelepciunii si al stiintei lui Dumnezeu! Cat sunt de necercetate judecatile Lui si cat sunt de nepatrunse caile Lui! (Romani 11, 33).

In Intruparea Fiului lui Dumnezeu descoperim asadar planul pregatit de Dumnezeu pentru mantuirea omului. Cel bogat in slava se smereste pentru a ne darui noua chipul slavei Sale. De la Nasterea Domnului intru saracie ni se vesteste calea mantuirii: nu in bogatie materiala, nici in slava a numelui pentru multele noastre impliniri, ci in renuntare si jertfa, in smerenie si in mila fata de aproapele, precum Dumnezeu insusi s-a milostivit de noi. Nasterea Mantuitorului ne arata cum putem dobandi bogatia lui Dumnezeu. Este vorba de lucrarea lui Dumnezeu care, dupa ce l-a creat pe om, acum, la Intrupare, i-l creaza din nou si ii daruieste, in chip de neinteles, bogatia cea pierduta. Nasterea lui Dumnezeu pe pamant ne descopera cum putem sa fim cu adevarat bogati dupa chipul Celui bogat, a lui Dumnezeu Insusi.
Iubiti credinciosi,

La acest praznic slavit va indemn sa descoperim bogatia lui Dumnezeu cea aratata noua prin creatie si prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu. Sa primim vestea cea buna a Intruparii ca o adeverire a faptului ca Dumnezeu s-a pogorat pe pamant ca sa ne arate din nou bogati ca si El. Iar bogatia noastra nu este alta decat dragostea Lui pe care o primim si o oferim semenilor. Sa ne pregatim sufletele pentru primirea acestei bogatii si sa fim multumitori catre Dumnezeu pentru trimiterea Fiului sa se nasca si sa creasca, sa ne mantuiasca.

Va imbratisez frateste in Hristos Domnul si va urez sa petreceti sfintele sarbatori ale Craciunului, Anului Nou si Bobotezei cu bogatia si pacea de la Dumnezeu.

La Multi Ani!
Al vostru frate intru rugaciune catre Dumnezeu,
† NICOLAE                                                                                                                                                                                        

Chicago,
Praznicul Nasterii Domnului, 2009

23 Decembrie 2009

Vizualizari: 1533

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE