Echilibru intre munca si rugaciune

Intr-o manastire a venit din alta parte un monah foarte evlavios, in cautarea de atmosfera mai monahala decat in manastirea din care a plecat. I-a spus staretului ca el doreste sa traiasca dupa Scripturi, numai cu cuvantul lui Dumnezeu; asa ca sa i se ingaduie linistea cuvenita lecturii si rugaciunii.

In manastiri este o regula: oricine vine este primit si omenit ca oaspete trei zile. Dupa trei zile trebuie sa ia parte la munca impreuna cu obstea monahilor, care traiesc dupa principiul din vechime stabilit, "ora et labora" " roaga-te si munceste”.

Staretul l-a primit pe calugarul nostru, dar dupa trei zile calugarul s-a trezit cu economul manastirii care i-a spus cu binisorul: "Dupa traditia noastra, fii Cuviosia ta bun fi du-te la camp cu fratii si cu calugarii nostri. Acum ai implinit trei zile de cand ai venit, asa cu daca vrei sa mai ramai, asta-i randuiala din vechime".

Calugarul i-a spus cu blandete si evlavie: - "Parinte econoame, am plecat din manastirea cealalta pentru ca eu vreau sa traiesc numai cu cuvantul lui Dumnezeu, cu lecturi sfinte si in rugaciune, si acolo nu puteam. Nu ma tulburati. Parintele staret mi-a ingaduit sa tin regula mea".

Economul se sfatuise inainte cu staretul, asa ca, ingaduitor, n-a insistat. "Bine, parinte, stai, citeste si roaga-te". A venit vremea mesei. S-au dus toti calugarii la masa, au mancat, dar pe el l-au lasat in chilie sa citeasca si sa se roage. Asa s-a petrecut si la masa de seara, pana ce l-a razbit foamea si, suparat, s-a dus la staret spunandu-i:

- "Parinte, staret, mi se pare ca Prea Cuviosiile Voastre mancati de doua ori pe zi".

- "Da, mancam".

- "Dar pe mine de ce nu ma cheama trapezarul la masa? Sunt flamand de doua zile".

- "Eu i-am spus sa nu te cheme. Nu mi-ai spus Prea Cuviosia ta ca esti unul dintre aceia care traiesc numai cu cuvantul lui Dumnezeu? Eu am inteles: nu esti un pacatos ca noi, care trebuie sa si muncim, ca sa mancam. Ca noi avem nevoie si de mancare. Noi am fost la camp, am muncit, dupa aceea ne-am dus si am mancat din rodul muncii mainilor noastre. Pe Prea Cuviosia Ta, daca traiesti numai cu cuvantul lui Dumnezeu, te-am lasat sa te hranesti cu el!" Tanarul monah si-a cerut iertare si a mers cu ceilalti la munca! Si apoi si la masa.
 

10 Decembrie 2010

Vizualizari: 7128

Voteaza:

Echilibru intre munca si rugaciune 5.00 / 5 din 3 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Rusu ValiPostat la 2011-02-26 03:01

    Acest lucru il doreste si Domnul de la noi, cred .Suntem niste milogi si mereu fugim de munca,exp munca campului .Toti vrem la birouri ,fara program fix, fara reguli daca se poate.Hrana care se transforma in energie trebuie consumata de organism pentru ca trupul sa fie puternic si sanatos . Men sana in corpore sano, creierul este sanatos ,intr-un trup sanatos.Rugaciunea ajuta mintea sa fie luminata,cu ganduri bune, iar gandirea buna, calauzeste toata viata omului....Ne transformam treptat din milogi in oameni care aduc lauda si multumire lui Dumnezeu pentru tot ce au primit .Parintele Teofil Paraian spunea mereu ca munca este rugaciunea mainilor.Tot ceea ce facem cu mainile noastre, muncind cate o bucatica mica de pamant, o gradinuta langa casa , dupa ce venim de la birou va fi mult mai sanatos decat ceea ce gasim noi azi in supermarchet.Si mai rezolvam o problema ,nu mai trebuie sa mergem la sala sa consumam energia ce o inmagazinam prin mancare in exces. Acest stil de viata iti da un echilibru, o stabilitate si o bucurie interioara,care nu te vor mai face un vesnic nemultumit

  • maria huiculescuPostat la 2011-02-22 01:52

    intr-adevar, suntem impacati sufleteste atunci cand suntem utili,cand din miinile noastre ies lucruri minunate indiferent ca este vorba de curatenie, de a citi o carte,de a invata de a te intelege cu cei din jur, de a-i respecta. Implinirea este deplina atunci cand pe langa rugacini suntem in armonie cu tot ce ne inconjoara.Sa fim buni si iubirori, sa iertam, sa ajutam, sa nu uram iar lumea care ne priveste sa zareasca in noi numai bucurie si harul lui Dumnezeu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE