Increderea in sine alunga harul

Un calugar, afland ca o veche cunostinta a cazut in pacatul desfranarii ajungand la o casa de prostitutie din Atena, s-a gandit sa mearga la ea, sa-i vorbeasca, crezand ca va reusi sa o intoarca din ratacirea ei. Inainte de a-si implini gandul, a plecat sa ceara sfat de la un batran imbunatatit, Cuviosul Ieronim din Eghina. Acesta l-a primit si i-a dat urmatorul sfat: „Nu pleca la Atena! Fa multa rugaciune pentru ea, dar de departe. Nu-ti este de folos sa te duci acolo. Nu te apropia de ea!“.

La aceste cuvinte, monahul a raspuns: „Pe fata o cunosc de cand era mica. Nu cred ca se poate intampla ceva rau. Am puterea de a birui pacatul“. Ieronim insa a insistat: „Poti face pentru ea orice canon, cat de aspru, luni si ani de zile, dar nu te duce! Iar Dumnezeu, pentru dragostea ta, ii va da sansa de pocainta, de intoarcere. Fii binecuvantat!“. Calugarul a luat binecuvantare si a plecat. A ajuns in Atena si, razboit de ganduri, a fost ispitit sa o vada. A spus in sufletul lui: „Nu se poate intampla nimic rau“. Vazand-o pe fata, au inceput sa discute lucruri legate de credinta. Ea i-a zis ca stie poruncile Bisericii. In cele din urma, neprevazutul s-a produs. Cei doi au cazut in pacat.

Diavolul razboieste pe pustnic mai intai la nivelul gandului. La inceput, habar nu ai de directia in care te poate duce un astfel de gand, ce ispita poate ascunde acesta. Ascultarea este cel mai mare lucru, iar neascultarea este incredere in sine si egoism. (Părintele Vlasie)

 

.
Pe aceeaşi temă

20 Martie 2015

Vizualizari: 4721

Voteaza:

Increderea in sine alunga harul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE