Predica la Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Predica la Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Mareste imaginea.

Frati Crestini,
Sfanta Maria Fecioara, Maica a Domnului se bucura in cadrul bisericii Ortodoxe de inalta cinstire. Si cum sa nu i se acorde aceasta prea cinstire de vreme ce Iisus Hristos, Mantuitorul lumii a sfintit-o prin nasterea Sa?

Cum sa n-o prea slavim mai mult decat pe Heruvimii si Serafimii, cand cunoastem din Sfanta Scriptura ca Sfantul Duh s-a pogorat peste Dansa (Luca 1, 35), pentru ca s-o faca locas curat si sfant pentru a se salaslui Fiul lui Dumnezeu. Cum sa nu ne inchinam ei careia i s-a inchinat Arhanghelul Gavriil?

Pentru aceia Biserica a randuit in cinstea Sfintei Fecioare mai multe sarbatori, in timpul anului, cand se aniverseaza momente mai deosebite din viata Ei.

Sarbatoarea de azi, numita: "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", ne aduce aminte de un astfel de eveniment din copilaria Fecioarei .

Iubitii mei frati,
Stiu ca viata Maicii Domnului este impodobita cu multe minuni. Chiar nasterea ei din parintii Ioachim si Ana, la vremea cand ei erau inaintati in varsta, este o minune, care face dovada ca Dumnezeu a ascultat si a implinit rugaciunile lor din anii tineretii, cand ei se rugau neincetat ca sa nu ramana sterpi. In dragostea si in nadejdea lor de a avea urmasi, Ioachim si Ana au promis in fata lui Dumnezeu, ca sa incredinteze pe primul copil in slujba bisericii, in eventualitatea ca Dumnezeu in mila

Sa ii va ajuta. Rugaciunile lor fierbinti au fost rasplatite cu mari bucurii cand ei se asteptau mai putin si li s-a nascut fetita careia iau pus numele Maria.

Credinciosi fagaduintei lor, Ioachim si Ana au adus la templul din Ierusalim, asa cum se numea la evrei biserica din vremea aceea, pe fiica lor, cand aceasta a implinit 3 ani. Acolo au incredintat-o mai marelui Templului, arhiereul Zaharia, ca el sa supravegheze si sa se preocupe de educatia sa in legea Domnului. In templu ea trebuia sa deprinda rugaciuni si inaintand in varsta sa se indeletniceasca cu postul si alte practici legate de Templu. Trebuia sa cunoasca invataturile cartilor sfinte si potrivit lor, sa se invete a trai in evlavie: sa dobandeasca chipul blandetii, sa aiba o frumusete sufleteasca, sa fie aprinsa de generozitate ca sa constituie un stralucit exemplu pentru semenii sai.

Ziua aceasta de Intrare in Biserica a Maicii lui Dumnezeu a ramas in amintirea crestinilor o sarbatoare care jaloneaza inceputul pregatirii ei pentru sublima si unica misiune a ei in lume, aceea de a se supune randuielii lui Dumnezeu si a primi pe Sfantul Duh, cu raspunsul merit la Buna Vestire: "Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau" (Luca 1, 38).

Sarbatorirea aceasta a Intrarii in Biserica are si semnificatia de intarire a importantei rolului Bisericii in purtarea de grija a lui Dumnezeu de a mantui pe om din robia pacatului. Si totodata acest praznic marturiseste ca tineretea Sfintei Fecioare Maria s-a desfasurat si dezvoltat in sfintenia bisericii. Cu toate ca templul din Ierusalim era numai o prevestire, o prefigurare a Bisericii lui Hristos, totusi aceasta institutie avea, in vremea aceea, un rol hotarator in pastrarea credintei intr-un singur Dumnezeu si in indrumarea credinciosilor spre primirea mantuirii, la vreme potrivita.

Aceasta sarbatoare mai are si un alt inteles de o valoare si actualitate permanenta. Intrata de mica in randuiala Bisericii, Sfanta Fecioara a nascut apoi, in anii tineretii prin lucrarea Sfantului Duh pe Mantuitorul Iisus Hristos, care prin jertfa Sa pe Cruce, a intemeiat Biserica crestina, una sfanta. In felul acesta Sfanta Fecioara face legatura intre Legea Veche, data de Dumnezeu prin Moise, si Legea cea Noua, desavarsita si implinita de Iisus Hristos. Datorita acestei situatii, Sfanta Fecioara este si va ramane pururea rugatoare pentru credinciosii Fiului Sau.

Lucrul acesta este firesc sa fie asa, pentru ca Maica Domnului nu poate fi indiferenta fata de cei pentru care s-a jertfit Fiul sau. Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este o icoana vie a iubirii sale fata de Biserica si totodata un exemplu de urmat pentru oricare familie crestina. Daca voia lui Dumnezeu a fost ca Sfanta Fecioara sa fie adusa in locasul sfant, atunci este nevoie cu atat mai mult ca dupa exemplul acesta, sa fie adusi in biserica lui Hristos si toti copiii lumii crestine. Aici acestia primesc "nasterea cea din apa si din Duh" (Ioan 3, 5), adica Sfantul Botez, prin care devin membrii ai Bisericii.

In afara de aceasta, ei se sfintesc prin impartasirea sfintelor taine si slujbe bisericesti. Tot aici au prilejul sa invete rugaciuni, cantari si invataturi, care le vor fi de folos in viata si care-i vor pazi de caderi, de alunecari in ispite si imoralitati, in mrejele pacatelor, care constituie nu numai vietii sufletesti pericol, ci si vietii sociale. Prin rugaciunile Maicii Domnului, Biserica ii ocroteste, ii face sa pastreze cu sfintenie dreapta credinta si sa nu se lase ademeniti de cei care incearca dezbinarea unitatii sufletesti si sa-i atraga pe cei mai slabi in diferite secte.

Frati Crestini,
Cu cata duiosie si emotie, cu cata caldura sufleteasca ne ducem inapoi la copilaria noastra in Biserica unde am auzit si am invatat colinde despre Maica Domnului si micul Iisus, cantarile de la Boboteaza, cantarea Prohodului si imnul de biruinta al Invierii, al Praznicului Pastilor "Hristos a inviat"! Odata cu acestea am invatat si deprins dragostea si respectul fata de aproapele nostru, omenia, buna cuviinta, ferirea de rele. Sarbatoarea de astazi este un prilej ca sa sporim in prea slavirea Maicii Domnului, pe care dupa Sfanta Scriptura o vor fericii toate neamurile.

Prin rugaciunile noastre catre Maica lui Dumnezeu, preamarim pe insusi Fiul Sau Domnul nostru Iisus Hristos, de care ea nu se departeaza niciodata si care-i da ascultare ca unei mame deosebit de iubitoare.

Sa ne rugam Maicii noastre sa ocroteasca viata tuturor crestinilor, sa ne apere rugand pe Domnul nostru Iisus Hristos sa ne daruiasca puterea ca sa ne desavarsim in viata aceasta. Pentru ca ea va ramane de-a pururi nadejdea bunatatilor celor vesnice. Amin!

Predica adunata de Iulian Predescu.

Pe aceeaşi temă

27 Iulie 2014

Vizualizari: 4189

Voteaza:

Predica la Intrarea in Biserica a Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE