Fericirile deschid Imparatia Cerurilor

Fericirile deschid Imparatia Cerurilor Mareste imaginea.

Nu se poate vorbi despre Împărăţia Cerurilor fără a se face referire la “Fericirile” propăvăduite de Hristos la prima predică, deoarece acestea constituie, practic, cheia cu care se poate deschide uşa Împărăţiei lui Dumnezeu. Iisus Hristos ne vesteşte că venirea Împărăţiei lui Dumnezeu este sigură şi iminentă. Vestea venirii Împărăţiei Cerurilor o primeşte comunitatea, pe munte, la prima predică, prin cele nouă “Fericiri”. În aceste sentinţe, Mântuitorul afirmă că săracii, necăjiţii, suferinzii şi flămânzii vor beneficia de o schimbare radicală şi completă a situaţiei lor în timpul venirii Împărăţiei lui Dumnezeu. Noutatea mesajului "Fericirilor" constă în faptul că ele ies din morala retribuţiei iudaice. Cauza acestei noutăţi nu o reprezintă meritele sau virtuţile celor săraci, nici măcar dispoziţiile lor spirituale bune, ci dispoziţia şi voinţa lui Dumnezeu. Aşa voieşte Dumnezeu. Dumnezeu, numai în virtutea faptului că este Dumnezeu, a hotărât să restabilească dreptatea în favoarea celor nefericiţi şi necăjiţi. Dumnezeu vine să restabilească dreaptatea prin iubire şi bunătate. Aceasta este vestea cea bună. Încă de la prima sentinţă, Mântuitorul anunţă că procesul eshatologic a început deja: Dumnezeu l-a deposedat pe Satan de putere şi domneşte deja pentru a face dreptate celor săraci. Şi cuvântul, şi faptele lui Iisus marchează un început concret al Împărăţiei în lumea noastră. Cu toate acestea, Mântuitorul refuză categoric să anunţe o dată precisă asupra venirii a lui Dumnezeu în această lume. "Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl" . Pasajele Noului Testement în care se menţionează venirea lui Dumnezeu în timpul acelei generaţii nu aparţin lui Hristos, ci au fost formulate în sânul primei comunităţi palestiniene, care se îngrijora cu privire la întârzierea Parusiei şi de soarta creştinilor deja morţi înainte de marea arătare a lui Dumnezeu.

Venirea Împărăţiei lui Dumnezeu este vestea cea bună, care aduce o mare bucurie în inimile şi sufletele creştinilor. Oarecum, Sfântul Ioan Botezătorul propovăduieşte aceeaşi Împărăţie, dar cu o viziune pesimistă. El proclama o zi de răzbunare şi de foc şi, potrivit lui, Împărăţia lui Dumnezeu va veni aducând mânia lui Dumnezeu, căci "securea stă la rădăcina pomilor" , pentru a-i doborî pe toţi oamenii fără roade, iar Mântuitorul Iisus Hristos zice că Împărăţia va veni cu milostivire şi iubire. Sfântul Ioan Botezătorul spune că Împărăţia va veni aducând pedeapsa dumnezeiască, în timp ce Hristos vesteşte milostivirea dumnezeiască.

De altfel, toate minunile Mântuitorului sunt fapte concrete de compasiune şi suscită entuziasmul celor bolnavi care sunt vindecaţi de infirmităţile şi neputinţele lor. Amândoi, şi Hristos şi Botezătorul vestesc venirea iminentă şi sigură a Împărăţiei lui Dumnezeu, însă accentul este diferit: foc şi pedeapsă, la Ioan, bucurie şi milă, la Iisus. Bineînţeles că mesajul Împărăţiei este valabil pentru toate timpurile, până la sfârşitul veacurilor.

Cât de mare este Împărăţia lui Dumnezeu? Am găsit la unul dintre Apostoli, asemănând-o cu o imensă întindere de apă. Imaginează-ţi că eşti în faţa Oceanului Pacific, care este cea mai imensă întindere de apă de pe Terra. Te apleci, bagi mâna în ocean şi scoţi un pumn de apă. Observi că apa începe să curgă printre degete, până ce mâna rămâne goală. Această apă este viaţa unui om. De la naştere şi până la moarte, ea se scurge mereu printre degete, până ce nu mai este. Omul trăieşte pentru acea cană de apă care-i alunecă printre degete. În schimb, cei care îl urmează pe Hristos trăiesc acea întindere nesfârşită a oceanului. Aceasta este Împărăţia lui Dumnezeu.

Dar, unde poate fi Împărăţia Cerurilor? Nu mai căutaţi Împărăţia Cerurilor în cer, nici pe pământ, nici la Ierusalim, nici în altă parte, căci iată, Împărăţia lui Dumnezeu este în noi, după cum ne spune şi evanghelistul Luca: “Căci, iată, Împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru” . Amin.

Ştefan Popa

 

 

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
375 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

28 Ianuarie 2020

Vizualizari: 352

Voteaza:

Fericirile deschid Imparatia Cerurilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE