Moastele Sfintei Eufimia

Moastele Sfintei Eufimia Mareste imaginea.

Sfanta  Eufimia este praznuita pe 16 septembrie. Moastele Sfintei se afla in Catedrala Sfantul Gheorghe a Patriarhiei Ecumenice din Istanbul.

Sfanta Mucenita Eufimia s-a nascut in Calcedon (astazi Kadkoy), in familia unor parinti evlaviosi, Filofron si Teodosia. Aceasta a dobandit cununa muceniceasca in timpul persecutiilor Imparatului Diocletian, la inceputul secolului al IV-lea. Dupa ce Crestinismul a fost declarata religie licita (313) crestinii din Calcedon au ridicat deasupra mormantului Sfintei Eufimia un locas de cult. Crestinii au pus moastele sfintei intr-o racla pe care au asezat-o in aceasta biserica. Acest loc atras multime de pelerini vreme de secole.

Moastele Sfintei Eufimia

Este binecunoscuta minunea facuta de catre Sfanta Eufimia in cadrul Celui de-al IV-lea Sinod Ecumenic tinut in Calcedon (451). Cei 630 de Parinti care se adunasera pentru acest Sfant Sinod, dezbateau cu privire la cele doua naturi ale lui Hristos. Eutihie si Dioscor sustineau o singura natura, pe cea dumnezeieasca. Sfintii Parinti au scris cele doua invataturi, pe cea ortodoxa si pe cea monofizita, pe doua acte separate, pe care le-au pus in racla unde se aflau moastele Sfintei Eufimia. Dupa o vreme, cand racla a fost redeschisa actul oficial al ereticilor a fost gasit la picioarele sfintei.

Moastele Sfintei Eufimia

Cand relicvarul a fost deschis dupa o vreme, decretul ereticilor a cazut la picioarele sfintei, in timp ce acela care cuprindea invatatura de credinta ortodoxa se gasea in mainile sfintei. Biserica Ortodoxa praznuieste aceasta minune pe data de 11 iulie.

In jurul anulul 620, in ajunul cuceririi Calcedonului de catre persi sub Chosrau I in anul 617, moastele Sfintei Eufimia au fost mutate intr-o noua biserica in Constantinopol. Biserica, era privita ca” martirion” loc al martiriului al sfintei, dupa ce moastele sale au a fost aduse aici.

Din aceasta biserica a fost luata racla cu sfintele sale moaste si aruncata in mare, in timpul persecutiei iconoclaste, fiind recuperata in chip minunat de catre fratii Serghie si Sergono, care au oferit-o episcopului local. Astfel, moastele sfintei Eufimia au fost duse in Insula Lemnos, iar in 796 acestea au fost inapoiate in Constantinopol.

Dupa aceasta perioada pana inainte de caderea Constantinpolului sub turci, in sec. al XV-lea, moastele Sfintei Eufimia se vor afla, pentru perioade diferite de timp, in mai multe biserici din acest oras. In prezent, cea mai mare parte a Sfintelor Moaste se afla in Biserica Sfantul Gheorghe din Istanbul.

Radu Alexandru

 

Pe aceeaşi temă

15 Septembrie 2023

Vizualizari: 2965

Voteaza:

Moastele Sfintei Eufimia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE