Petros Patras

Petros Patras Mareste imaginea.

Petros Patras este un cunoscut interpret grec contemporan de muzica bizantina, in prezent, Lambadar (conducatorul stranei a doua) al Protopsaltului Theodoros Vassilikos la Catedrala Sfantul Toma din Atena.

Petros Patras s-a nascut pe 26 iunie 1949 la Tholopotami din Hios. Inca de mic a invatat muzica bizantina, mai intai alaturi de Petros Deleres, psalt al bisericii Fecioara Maria din Tholopotami, iar mai apoi impreuna cu Nicolaos Chatzitamatis, psalt al catedralei Sfantul Victor din Hios.

Incepand cu anul 1978 se muta in Atena unde studiaza muzica bizantina la Conservatorul National.  In 1985 incheie, in cadrul Conservatorului, o specializare post-universitara in muzica bizantina, primind calificativul "Excelent" .

Din 1969 pana in 1986 Petros Patras a cantat ca Lambadar  in diferite biserici din Hios si Atena. Din 1986 pana in prezent canta in Catedrala Sfantul Toma din Atena ca Lambadar al protopsaltului Theodoros Vassilikos, cu care a colaborat vreme de multi ani, participand alaturi de acesta la inregistrarea a numeroase casete audio - video, la sutinerea unor concerte in Grecia si in multe alte tari dintre care amintim:  Franta, Italia, Suedia, Spania, Cipru etc..

Din 1993, Petros Patras preda la Conservatorul International din Atena. A primit distinctii atat din partea Asociatiei "Prietenii Muzicii Bizantine", cat si din partea unor asociatii ale cantaretilor bisericesti din mai multe orase grecesti (Salonic, Ilion etc.).

Petros Patras este de asemenea implicat in mai multe proiecte prin care urmareste sa le insufle tinerilor dragostea pentru muzica bizantina si pentru muzica traditionala greceasca, pentru a putea pastra traditia si identitatea culturala in aceasta societate supusa globalizarii.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 1431

Voteaza:

Petros Patras 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE