
Sambata, 13 noiembrie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a sfintit Asezamantul Pastoral-Cultural "Sfantul Ierarh Calinic” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului, iar la final a tinut un cuvant de invatatura despre ospitalitate si despre importanta ei in slujirea aproapelui. Din sobor au facut parte inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfintitul Parinte Andrei Fagaraseanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.
"Dumnezeu a binecuvantat ziua aceasta cu multa lumina si caldura aratand, de fapt, ca un edificiu mai vechi a fost luminat si incalzit, in asa fel incat a devenit primitor si placut. Este vorba de a oferi ospitalitate invitatilor si daca onoram pe cei pe care ii invitam, atunci si institutia care onoreaza pe altii se onoreaza pe sine insasi. Ospitalitatea este in traditia biblica a Vechiului si a Noului Testament, o dimensiune foarte importanta a vietii omului credincios. Ospitalitatea lui Avraam a fost, de fapt, intalnirea cu Preasfanta Treime. Cei trei oameni care deodata s-au aratat lui Avraam, asa cum spune Sfanta Scriptura a Vechiului Testament, capitolul XVIII din Cartea Facerii, sunt prezentati in iconografia noastra, mai ales incepand cu Rubliov, ca fiind trei ingeri”, a spus Preafericirea Sa.
Intaistatatorul Bisericii noastre a oferit pentru Asezamantul Pastoral - Cultural "Sfantul Ierarh Calinic” icoana Sfintei Treimi, precum si carti pentru pelerinii ce vor poposi la Ramnic.
"Aceasta icoana o oferim Asezamantului „Sfantul Ierarh Calinic” intrucat Sfantul Calinic a fost un slujitor al Sfintei Treimi, nu numai prin multele Liturghii pe care le-a savarsit, ci si prin multa rugaciune pe care, permanent, o avea in sufletul sau, pentru ca era isihast, un rugator neincetat. Se stie ca Sfantul Calinic nu avea pat, ci dormea pe un scaun cate o ora sau doua si pe urma citea si se ruga. Acest sfant nu a fost atat de mult cunoscut doar ca rugator, ci si ca om milostiv”, a mai spus Patriarhul Romaniei.
Asezamantul a fost renovat si reamenajat in ultima jumatate de an, servind inainte drept sediu al Cancelariei si vechii biblioteci ale eparhiei. Centrul are acum in dotare spatii de conferinta, camere de cazare si o sala de mese.
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit, la final, binefacatorilor asezamantului ordinul "Sfintii imparati Constantin si Elena” pentru clerici si laici si ordinul "Sfantul Apostol Andrei” pentru laici.
Evenimentul a avut loc in cadul vizitei canonice efectuate de Preafericirea Sa in Arhiepiscopia Ramnicului cu ocazia implinirii a 160 de ani de la intronizarea Sf.Ierarh Calinic Cernicanul in scaunul de episcop al Ramnicului- Noul Severin, un an de la ridicarea Episcopiei Ramnicului la rangul de Arhiepiscopie, un an de la hirotonia intru episcop al Preasfintitului Emilian Lovisteanul , ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, 40 de ani de arhierie al inaltpresfintitului Gherasim si 96 ani de viata.
Arhiepiscopia Ramnicului
-
Sfantul Calinic de la Cernica
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Calinic de la Cernica, un harismatic
Publicat in : Sfantul Calinic de la Cernica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.