
Sfintirea caselor este facuta prin slujba cunoscuta sub denumiea de Sfestanie. Aceasta slujba cuprinde sfintirea apei, stropirea cu apa sfintita a celor prezenti si a casei, precum si rugaciuni de alungare a duhurilor rele, pentru ocrotirea si binele casei si pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce locuiesc in ea. Dupa sfintirea apei, preotul stropeste casa cu Agheasma, mergand prin toate camerele si rostind cuvintele: "In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, prin stropirea cu aceasta apa sfintita sa se departeze toata lucrarea diavoleasca cea vicleana. Amin".
Apa sfintita de preot poarta in ea puterea curatitoare si sfintitoare a harului dumnezeiesc. Cand face sfintirea apei, preotul se roaga pentru ca: "apa aceasta sa se sfinteasca cu puterea, cu lucrarea si cu pogorarea Sfantului Duh, pentru ca sa se pogoare peste ea lucrarea cea curatitoare a Treimii celei mai presus de fire, pentru ca sa fie tamaduitoare sufletelor si trupurilor si izgonitoare a toata puterea cea potrivnica si pentru ca prin gustarea si stropirea cu apa sfintita sa ne trimita Dumnezeu binecuvantarea Sa, care spala intinaciunea patimilor".
Exista si o rugaciune speciala de alungare a duhurilor rele. Astfel, preotul se roaga: "Tu, Doamne, intarirea celor ce-si pun nadejdea in Tine, zidul cel tare al celor ce-si pun increderea in Tine, departeaza, izgoneste si imprastie toata lucrarea diavoleasca, toata navalirea satanei, toata bantuiala puterii celei potrivnice, de la casa aceasta si de la cei care locuiesc in ea, care poarta semnul crucii Tale celei biruitoare si infricosatoare impotriva demonilor, si care cheama numele Tau cel sfant... insuti, Stapane, pazeste pe toti care sunt in casa aceasta de toata vatamarea si ispita, izbavindu-i de frica de noapte, de sageata ce zboara ziua, de lucrul ce umbla intru intuneric, de intalnirea cu demonul de amiaza..."
Pentru sfintirea casei, cineva din casa trebuie sa pregateasca o masuta pe care o va orienta spre rasarit si va aseza pe ea un vas cu apa curata, ulei, tamaie, lumanari si busuioc. Preotul va mai aseza Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Molitfelnicul. Este bine sa fie facut si un pomelnic cu numele celor ce vor locui sau locuiesc in casa. Se recomanda ca inainte de sfintirea casei, toti cei care vietuiesc in ea sa se spovedeasca si sa curete cat mai bine casa. Iata ce scrie cartea de slujba referitor la pregatirea credinciosului pentru aceste rugaciuni: "Cine va voi sa i se citeasca in casa aceste rugaciuni trebuie sa posteasca ziua aceea si sa faca milostenie dupa cum ii va fi puterea, si cu ravna sa se roage lui Dumnezeu, dar mai intai sa se marturiseasca."
Sfintirea casei se poate face ori de cate ori credinciosul simte aceasta nevoie. Sfestania este savarsita de multe ori in zile de post, miercurea sau vinerea, pentru ca fiind o slujba de curatire, cere si pregatire prin post si rugaciune a credinciosilor pentru sfestanie. Sa nu uitam ca sfintirea casei se face si prin stropirea cu Agheasma Mare in ajunul Bobotezei.
La sfintirea casei, se recomanda ca preotul "sa respecte randuiala slujbei din Molitfelnic, nelasand nimic la o parte, dar nici nascocind sau adaugand ceva de la sine". Sa slujeasca fara graba, cu cuviinta, cu pietate, cu credinta si convingere, pentru a insufla celor prezenti respect pentru cele sfinte si incredere in puterea si ajutorul lui Dumnezeu, care se capata prin aceste slujbe. Sa povatuiasca si sa indemne pe credinciosi a chema cat mai des mila si ajutorul lui Dumnezeu in toate imprejurarile vietii lor si in toate ceea ce fac, prin rugaciunile preotului.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Sfintirea caselor de Boboteaza
Publicat in : Religie -
Firul de busuioc de la Boboteaza ne ajuta in gasirea persoanei potrivite?
Publicat in : Botezul Domnului - Boboteaza
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.