Tabara de vara si de pictura "Sfantul Sava Brancovici" de la Manastirea Moisei

Tabara de vara si de pictura

Un inceput de viata in si cu Hristos

Spre slava Sfintei Treimi, Tabara de vara si de pictura "Sfantul Sava Brancovici” de la Manastirea Adormirea Maicii Domnului, Moisei, a ajuns in acest an la a treia sa editie.

Desfasurata in perioada 23-28 iulie, tabara si-a propus ca in acest an sa zideasca in sufletele elevilor prezenti, de la scolile din localitatile Moisei, Viseu de Sus, Borsa, Petrova si Oarta de Sus, temeliile crestine ale unui alt mod de a petrece timpul acestei vieti, pe care, mai apoi ei sa construiasca zidurile solide ale unei vieti in si cu Hristos. In acest sens am considerat ca, in vremurile in care traim, este foarte important ca tanara generatie, inca din primii ani ai vietii, sa creasca frumos, crestineste, cladind casa vietii lor pe stanca cea tare a adevaratei credinte in Hristos Domnul, pentru ca atunci cand ploaia necredintei, raurile mari ale ispitelor si vanturile incercarilor acestei vieti vor veni peste ei, casa sufletului lor sa stea neclintita, "sa nu cada” si "caderea ei sa nu fie mare”, asa cum spune Insusi Mantuitorul Hristos in Pilda cu casa zidita pe stanca (Matei 7, 24-27).

Tabara de va Sfantul Sava Brancovici - Manastirea Moisei

De aceea la aceasta editie, am incercat, ca de fiecare data, sa-i apropiem pe tinerii participanti de Hristos, piatra pe care fiecare crestin trebuie sa-si cladeasca intreaga sa viata. (I Corinteni 3, 11)

Ca si in ceilalti ani, tabara a avut ca activitate de baza, pictarea de catre fiecare participant a cate unei icoane pe sticla. In acest an am avut bucuria de a avea ca indrumator al micilor iconari un profesionist, in persoana parintelui Ciprian Malutan, pictor de icoane, preot in Parohia Adormirea Maicii Domnului, Filea de Jos, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, care, avand origini apropiate de Manastirea Nicula, a creat un arc spiritual intre scoala de iconari pe sticla de la Manastirea Nicula si cea de iconari pe lemn de la Manastirea Moisei, scoli care au functionat odata, incepand cu sfarsitul secolului al XVII-lea, in aceste manastiri transilvane. Sfintia sa a impartasit copiilor tainele pictarii icoanelor pe sticla in tehnica tempera specifica icoanelor naive tip Nicula, rezultatele finale fiind deosebite, dupa cateva zile de munca, copiii reusind sa zugraveasca icoane de o inalta calitate vizuala pentru niste incepatori.

Tabara de vara si pictura Sfantul Sava Brancovici - Manastirea Moisei

Pe langa aceasta activitate, tinerii s-au putut bucura si de activitatile recreative, specifice unei tabere de vara, dintre care remarcam jocurile distractive in aer liber si de interior, drumetiile, cantecele de tabara acompaniate cu chitara si focul de tabara, toate acestea contribuind la crearea unei atmosfere de relaxare, de buna-dispozitie, favorabila relationarii si inchegarii de noi prietenii. De asemenea, activitatea de ecologizare, desfasurata in jurul manastirii, a sadit in sufletele copiilor sentimentul raspunderii pe care fiecare om si indeosebi crestin trebuie sa il aibe fata de natura data noua de Creator spre a o folosi si stapani cu intelepciune. Ca element de noutate, in acest an participantii au putut urmari si cateva filme documentare si artistice crestine, acest lucru fiind facut posibil de catre doamna bibliotecara Ioana Tomoiaga de la Biblioteca Comunala Moisei, careia ii multumim pe aceasta cale pentru sprijinul acordat. Mai trebuie amintita si contributia fiecarui elev sau profesor care, venind cu idei de activitati noi, au facut ca tabara sa fie mai interesanta, elevii invatand sa faca flori din origami, bratari ale prieteniei, metaniere si sa invete o priceasna inchinata Maicii Domnului.

Tabara de vara Sfantul Sava Brancovici - Manastirea Moisei

Insa, mai presus de toate aceste activitati, au fost clipele petrecute mai aproape de Dumnezeu. Amintim intre acestea momentele tainice de rugaciune ca participarea la Sfanta Liturghie, la rugaciunea de dimineata, la slujbele Vecerniei si ale Miezonopticii precum si convorbirile de seara cu preotii invitati (pr. Dumitru Timis si pr. Vasile Tomoiaga de la Parohia Sf. Cuv. Parascheva Nr.1, Moisei; pr. Ciprian Malutan de la Parohia Adormirea Maicii Domnului, Filea de Jos; pr. Vasile Timis de la Parohia Sf. Ap. si Ev. Matei, Cirie-Torino, Italia) care prin experienta lor pastorala din tara sau din diaspora, au indrumat cu sfaturile lor pasii tinerilor crestini pe calea cea buna a dreptei slaviri a lui Dumnezeu. De asemenea copiii prezenti au participat la Taina Sfantului Maslu, Taina Sfintei Spovedanii si Taina Sfintei Impartasanii, acestea fiind culmea spirituala la care toti cei prezenti au ajuns la capatul unui urcus de-a lungul unei saptamani petrecute la manastire.

Ziua de sambata a marcat incheierea taberei de vara, fiind un moment de nostalgie pentru zilele frumoase petrecute impreuna dar in acelasi timp si de bucurie si de speranta pentru ceea ce va urma dupa aceasta tabara. La festivitate au fost prezenti si doi distinsi domni ai judetului Maramures, doua personalitati ale culturii maramuresene si nu numai, domnul prof. dr. Nutu Rosca si domnul prof. conf. univ. dr. Vasile Timis, care ne-au transmis aprecierea domniilor lor fata de aceasta activitate, acest lucru obligandu-ne ca sa organizam si alte editii, poate cu un numar mai mare de tineri si cu activitati noi si de folos pentru mantuirea sufleteleor tinerilor crestini. Tot cu aceasta ocazie, rodul muncii lor, icoanele pe sticla au fost sfintite de catre parintele staret, care a oferit fiecarui participant diplome de participare si mici daruri simbolice, printre care si un CD cu pozele de la activitatile desfasurate, pentru ca aceste zile petrecute la Manastirea Moisei, care pentru fiecare participant a fost o adevarata experienta spirituala, sa fie spre amintire peste ani si ani.

Tabara de vara - Manastirea Moisei

Spre final, dar nu in ultimul rand, dand slava Bunului Dumnezeu pentru toate, multumirile noastre se indreapta in primul rand spre Prea Cuviosul Parinte Protosinghel Teofil Pop, staretul Manastirii Moisei, care, ca o gazda buna si primitoare, s-a ingrijit ca celor prezenti sa nu le lipseasca nimic, nici cele materiale, necesare trupului, (masa si cazarea fiind asigurate gratuit), dar nici cele spirituale, necesare sufletului, (asistenta duhovniceasca, sfintele slujbe, Sfintele Taine, convorbirile duhovnicesti), dovedind inca o data prin acestea ca este implicat total si direct interesat nu numai de infrumusetarea manastirii si de revigorarea vietii monahale la Manastirea Moisei, ci mai ales de mantuirea sufletelor tinerilor, care in acest veac risca sa nu mai mearga pe calea cea buna, aceasta tabara dorind a fi o mana sincera intinsa acestora spre apropierea de Hristos. Multumim de asemenea domnilor si doamnelor profesoare implicate in buna desfasurare a taberei, prof. Raluca Moldovan si prof. Ritta Coman de la Grupul scolar Viseu de Sus, prof. Marisca Kondrei de la Grupul scolar "Al. Filipascu” din Petrova, prof. Violeta Maris de la scoala Nr.4, Borsa, prof. Alin Tomoiaga de la Grupul scolar Borsa si doamnei economist Ciontos Iustina, un voluntar de mare ajutor, toti niste oameni cu suflet mare care s-au implicat foarte mult in supravegherea elevilor si in coordonarea activitatilor desfasurate.

Spre final, mi-a ramas in memorie replica plina de nostalgie a unei eleve, care vineri seara spunea cuprinsa de suparare ca tabara va lua sfarsit in ziua urmatoare: "Domnule profesor, s-a terminat! Mai vrem sa mai ramanem.” Atunci i-am raspuns ca toate lucrurile au un sfarsit in aceasta lume, dar mi-ar placea ca aceste zile petrecute la manastire, mai altfel decat restul zilelor petrecute in lume, pline de zbuciumul si agitatia acestei lumi, sa fie un inceput bun pentru restul vietii lor care poate de abia de atunci va incepe cu adevarat in si cu Hristos.

Prof. Emilian Moldovan
scoala cu clasele I-VIII, Nr.1, Moisei, Maramures

Tabara de vara - Manastirea Moisei

16 August 2012

Vizualizari: 3558

Voteaza:

Tabara de vara si de pictura "Sfantul Sava Brancovici" de la Manastirea Moisei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact