
Sfantul Apostol Simon Zelotul este cinstit pe 10 mai. Sfântul Simon era de origine din Cana Galileii şi se cunoştea cu Domnul şi cu preanevinovata Lui Mamă, căci cetatea Cana nu se afla departe de Nazaret. Când Simon şi-a sărbătorit nunta sa, el a chemat la petrecere pe Domnul, pe preacurata Sa Mamă şi pe ucenici. Pentru că nu ajungea vinul pentru oaspeţi, Domnul a preschimbat apa în vin (cf. Ioan 2, 1-11). Mult tulburat de această minune, mirele a crezut în Domnul Iisus Hristos ca în Dumnezeul adevărat; şi,părăsindu-şi petrecerea nunţii şi casa, el L-a urmat pe Domnul plin de zel. De aici i se trage numele de „Zelotes“ sau „Zelotul“, căci el era înflăcărat de un zel atât de mare, încât şi-a părăsit chiar mireasa, din iubire pentru Hristos, cununându-şi sufletul cu Mirele Ceresc. Pentru aceasta, Simon a fost numărat printre ucenicii lui Hristos şi printre cei doisprezece sfinţi apostoli.
De ziua Cincizecimii, când Sfântul Duh a coborât asupra apostolilor în chip de limbi de foc, aceştia au primit darul limbilor, care le-a adus putinţa să propovăduiască tuturor neamurilor Evanghelia lui Hristos. Primind Sfântul Duh împreună cu ceilalţi, Simon a pornit să-L propovăduiască pe Hristos prin diferite ţinuturi, trecând prin Egipt, Mauritania, Libia, Numidia, Cirenia şi Abhazia. în Abhazia, un ţinut în partea de nord a Mării Negre, el a luminat cu credinţa în Hristos mulţi păgâni. Apostolul a mers şi în Britania, unde a încreştinat mulţi necredincioşi cu lumina Evangheliei. Acolo el a fost răstignit de idolatri şi înmormântat. Acesta este unul dintre primele lucruri cunoscute, păstrate de tradiţie prin Sfântul Doroteu, episcop al Gâzei (300 d.Hr.). Sfântul Nechifor, patriarh al Constantinopolului şi istoric de seamă (758-829), adevereşte şi el, la rândul său, călătoria apostolului în Britania.
Potrivit altei tradiţii, Apostolul Simon Zelotul ar fi ajuns în Persia, împreună cu Sfântul Iuda, fiind aici împreună martirizaţi. Sunt şi izvoare care spun că Sfântul Simon Zelotul a fost înmormântat în cetatea Nicopsia, lângă Djighentia. Localnicii cred că ruinele acestei cetăţi s-ar afla la aproximativ treisprezece mile depărtare de Suhumi, nu departe de ţărmul Mării Negre. Mai târziu, pe locul unde a murit sfântul a fost înălţată o Biserică. In 1875 aceasta a fost renovată prin râvna unuia dintre marii boieri ruşi.
Sfântul Apostol Simon Zelotul este pomenit pe 10 mai. Trebuie făcută deosebirea între el şi Simon-Petru, care a fost şi el unul dintre cei doisprezece apostoli, precum şi între el şi Simon, ruda (vărul) Domnului (Matei 13, 55), care s-a numărat printre cei şaptezeci de apostoli şi a fost al doilea episcop al Ierusalimului, urmaşul Apostolului Iacov, fratele Domnului. Sfântul Simon Zelotul mai este pomenit de Sfânta Biserică şi pe 30 iunie, împreună cu ceilalţi apostoli.
Troparul. Glasul al III-lea
Aposîole sfinte Simone, roagă pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşale sufletelor noastre.
Condac. Glasul al II-lea
Pe cel ce cu tărie a pus învăţăturile înţelepciunii în sufletele bine credincioşilor, cu laudă să fericim toţi pe Simon de Dumnezeu grăitorul, că înaintea scaunului slavei acum stă şi cu cei fără de trupuri se veseleşte, rugându-se neîncetat pentru noi toţi.
Fragment din cartea "Vietile sfintilor apostoli", Editura Sophia
Cumpara cartea "Vietile sfintilor apostoli"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.