Zeii etruscilor

Zeii etruscilor Mareste imaginea.

 

Zeii etruscilor

 

Religia etruscilor cultiva credinta in numeroase divinitati celeste. Astfel, pe un ficat de bronz descoperit la Piacenza si care inchipuie cerul impartit in saisprezece regiuni, se afla inscrise numele a patru­zeci de divinitati. Dupa atitudinea lor fata de oameni, divinitatile etrusce erau benefice sau malefice.   

                               

Divinitatile recunoscute drept propriu-etrusce erau: Tinia (Jupiter), Sethlans (Vulcan), T(u)rms (Mercur), Fufluns (Bacchus), Turan (Ve-nus), Thesan (Aurora), Ca(u)tha, Cilens, Cvlalp, Letham, Mantrns, Thufltha, Tecum, Tluscv, Laram, Arninth, Svutaf. La acestea adaugam numele unor divinitati comune etrusce si italice : Uni (Junona), Menerva (Minerva), Maris (Marte), Ani (Janus), Satre (Saturn), Mae (Maius), Vesuna.     

 

Dupa locul pe care-l ocupau in sferele zeitatile etruscilor se clasificau in trei categorii principale : dii involuti pe care ii consulta zeul Tinia cand dorea sa arunce tras­netul pe pamant; dii consentes, complices, in fruntea ca­rora se afla triada Tinia, Uni, Menerva, triada principala a panteonului etrusc; dii lares, penates, geniile (ocrotitorii barbatilor) si iunonele (ocrotitoarele femeilor).

 

Un rol important in viata de toate zilele era atribuit zeitei Nortia. Pentru a dobandi favoarea ei, norocul, etruscii socoteau ca este nece­sar sa se tintuiasca raul, ceea ce si faceau la fiecare inceput de an, cand se batea un cui in templul dedicat acestei zeite.

 

Zeul mortii, Tuchulcha, era infatisat in perioada tirzie (sec. II i.d.Hr.) sub chip de om cu urechi de cal, gura in forma de cioc de vultur, iar in maini cu serpi gata sa muste.

Pe aceeaşi temă

20 Iulie 2012

Vizualizari: 5312

Voteaza:

Zeii etruscilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE