Temple, preoti, rituri si sarbatori

Temple, preoti, rituri si sarbatori Mareste imaginea.

 
Zeii

Panteonul daoist cuprinde printre divinitatile sale principale pe Lao-tzi si pe Iu-huan-san-ti ("divinul, veneratul, supremul stapan"). Sunt apoi un numar nesfarsit de zei, reprezentand diferite elemente ale naturii sau ocupatii ale oamenilor, precum si nenumarate spirite si genii de tot felul. Printre acestea, cele mai venerate sunt spiritele personificate in cei opt "literati", care au trait realmente.

Temple

Cultul daoist are temple, dar acestea sunt folosite rar, in restul timpului avand si alte intrebuintari. Sacerdotiul daoist are ca intemeietor pe Djan Tao-lin, nascut in anul 34 d. Hr. Acesta este considerat ca marele patriarh al daoismului, ai carui descendenti directi sunt capeteniile religioase ale daoismului.

 

Preotii

Preotii daoisti traiesc de obicei pe la casele lor, nedeosebindu-se in felul lor de viata de ceilalti oameni, sau in comunitati, la fel cu preotii  budisti,  ducand in acest caz viata de celibatari. Dintre indatoririle preotilor daoisti amintim pe aceea de a nu consuma anumite feluri de carne, mai ales de bivol, deoarece se pretinde ca Lao-tzi a mers in Vest calare pe un bivol. Preluand unele practici populare samaniste, preotii daoisti au ajuns ghicitorii si vrajitorii, pretinzand, de exemplu, ca o bautura pe care o pregateau ei, un fel de elixir, ar fi prelungit viata si ar fi daruit nemurirea.

 

Iadul daoist este inchipuit ca o inchisoare asezata in centrul pamantului si impartita in zece parti. Fiecare dintre cele zece parti are cate un tribunal, care hotaraste pedepse speciale, potrivit pacatelor comise. Intalnim o mare varietate de pedepse ciudate, ca acelea create de imaginatia daoistilor chinezi. In schimb, recompensa virtutii consta in nemurire sau intr-o viata foarte lunga. In general, daoismul popular se prezinta ca o alterare profunda si ca o degradare a filosofiei lui Lao-tzi. Dealtfel, daoismul nici nu poarta numele batranului filosof de odinioara, asa cum confucianismul poarta numele lui Confucius si nici nu a pastrat mare lucru din filosofia lui Lao-tzi.

 

 

19 Iulie 2012

Vizualizari: 7538

Voteaza:

Temple, preoti, rituri si sarbatori 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE