Faina si painea alba

Faina si painea alba

Paine este alimentul de baza al fiecarui om. Graul este un aliment deosebit de important pentru alimentatie, calitatile sale recomandandu-l fara rezerve; este usor de digerat, foarte bogat in proteine, enzime, fermenti, vitamine si minerale. Nici o paine preparata dupa metode traditionale nu se poate compara colitativ cu una similara, fabricata cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Faina alba, asa cum este cunoscuta ea astazi, este folosita inca din anul 1870. Din pacate insa, incepand cu acest an, procesele tehnologice de prelucrare a graului si de rafinare a fainii s-au tot dezvoltat, ajungandu-se astazi la o serie de consecinte nutritionale daunatoare sanatatii umane. Desi, inca de la inceputul secolului al XX-lea, specialistii au constatat ca avantajele painii integrale sunt in mod evident superioare celei albe, ratiunile economice ale societatii de consum au dus la promovarea, pe scara larga, a celui de-al doilea produs.

Painea lucrata din faina alba nu este la fel de satioasa precum cea fabricata din faina integrala, cea dintai abia continand jumatate din bobul de grau. Chiar daca painea alba este mai placuta si mai gustoasa, faina alba folosita la prepararea acesteia este cea mai saracacioasa parte din compozitia bobului de grau. Cele mai bune elemente nutritive raman in taratele rezultate in urma procesului de macinare si cernere. Dupa procesare, faina alba ramane cu putine elemente nutritionale, fata de cea integrala.

In urma procesarii fainei integrale, spre a se obtine faina alba, toate substantele benefice (tarate, germeni) se pierd in mare masura. Astfel, in faina alba se mai gasesc urmatoarele procente de substante: vitamina B1 - 23 %; riboflavina - 20%; nicotinamida - 19%; piridoxina - 29%; acid pantotenic - 50%; acid folic - 33%; vitamina E - 14%; crom - 13%; mangan - 9%; fier - 19%; cobalt - 13%; cupru - 10-20%; zinc - 17%; molibden - 50%; magneziu - 17% . La randul lor, fibrele naturale, renumite pentru valoarea lor nutritionala, sunt eliminate aproape complet. Astfel, faina alba este foarte saraca in vitamine, minerale si fibre, fata cea integrala.

Se stie ca aminoacizii esentiali, care se gasesc si in bobul de grau, nu pot fi sintetizati de organism, drept pentru care apare nevoia majora de a fi primiti prin alimentatie. Pentru aceasta, trebuie stiu faptul ca in masura in care faina este mai fina si mai alba, in aceeasi masura aminoacizii din proteinele din grau sunt si ei mai putini.

De multe ori, faina alba contine aditivi chimici si vitamine de sinteza (medicamente), pentru a compensa pierderile constiente survenite in urma procesarii bobului de grau. Se stie insa faptul ca niciodata valoarea nutritiva a vitaminelor de sinteza nu se poate ridica la nivelul vitaminelor biodisponibile dezvoltate in mod natural in bobul de grau.

La fabricarea painii alba, precum si a produselor de panificatie, se folosesc adesea multe substante de sinteza pe care organismul uman le asimileaza cu mari eforturi, precum arome si esente termostabile: colorant (E 150); acid ascorbic; acid citric (E 330) cancerigen; conservanti; maltodextrina; acid acetic; lecitina; propilen glicol (E 1520); glicerina (E 422); monogliceride; cisteina; extrac din malt; substante de ingrosare: guma Arabica; guma Xantan (E 415); grasimi vegetale hidrogenate. La scara industriala, faina de grau se albeste cu substanta chimica numita "alloxan", un agent de inalbire special. Se afirma ca substanta chimica amintita distruge celulele de tip "beta" din pancreas, favorizand astfel aparitia diabetului.

Painea integrala este superioara oricarui tip de paine din comert, deoarece ea contine tarate, celuloza, vitamine, saruri minerale si prezinta un aport caloric redus, pe cand cea alba contine de trei ori mai putine vitamine si oligoelemente, iar magneziu, calciu si fosfor de cinci ori mai putin, valoarea nutritiva rezultata fiind cu mult inferioara.

Cea mai sanatoasa paine ramane deci cea fabricata in casa. Astfel, amestecati faina integrala cu apa si drojdie sau aluat dospit din ziua precedenta; asezati langa o sursa de caldura si lasati sa dospeasca; adaugati sare, o lingura de ulei, framantati bine si dati la cuptor intr-o tava de cozonac; focul trebuie sa fie mai mare in primele 15 minute; painea este gata intr-o ora.

Teodor Danalache

20 Iulie 2012

Vizualizari: 15160

Voteaza:

Faina si painea alba 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • alex zamfirPostat la 2016-07-24 13:31

    Am niste intrebari legate de procesul traditional de realizare a painii ( din faina integrala sau semi-integrala; stiu ca faina obtinuta la moara cu piatra era cernuta ulterior pentru a elimina o parte din tarate, banuiesc ca aceasta se identifica cu faina semi-integrala ). Cum se face aluatul ( maiaua )? Cat se lasa la dospit painea? Cat trebuie framantata? Niste raspunsuri mai detaliate ( care sa cuprinda si timpi estimativi ) sunt binevenite.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Ortodoxie si Catolicitate
Ortodoxie si Catolicitate John Meyendorff (1926-1992) s-a născut la Neuilly, din părinți ruși cu rădăcini germano-bal­ti­ce, emigrați în Franța. Din pricina originii și sta­tu­tu­lui său de emigrant, a resimțit pe propria piele carențele și deșertăciunea naționalismelor în 30.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Această carte cuprinde sfaturi despre problemele familiei ale unor importante personalităţi ale Greciei ortodoxe, cum ar fi arhim. Filothei Faros, arhim. Makarios Griniezakis (­specia­list în ­bioetică şi predicatorul oficial al arhidiocezei Cretei) 25.00 Lei
Sfintii Insulelor Britanice
Sfintii Insulelor Britanice In veacurile de inceput ale crestinismului apusean, pamanturile Britaniei și ale Irlandei au rodit o multime de sfinti, care au aprins cu ravna lor lumina Evangheliei in intreg Apusul Europei. Vietuitori ai pustiei si intemeietori de manastiri, dascali si 48.00 Lei
Ghimpele din trup. Aspecte practice ale invataturii crestine despre boala
Ghimpele din trup. Aspecte practice ale invataturii crestine despre boala De‑a lungul vieții pământești, oricine s‑a ciocnit de problema bolii, resimțind impactul negativ pe care ea îl are de obicei în viața noastră și a celor apropiați nouă. Medicul, psihologul și teologul Konstantin Zorin, binecunoscut deja cititorilor români 29.60 Lei
Povestiri de sarbatori
Povestiri de sarbatori În lumea noastră adeseori insuportabil de cenuşie, ne izbăveşte lumea de Sus, întrupându‑se în lumină şi frumuseţe. În odăjdii de poveste, tărâmul minunii îşi întinde braţele către cei mai mici cititori, plin de tâlc şi învăţăminte, cu ochii limpezi şi 26.43 Lei
Despre facerea lumii. Cateheze la Cartea Facerii
Despre facerea lumii. Cateheze la Cartea Facerii Comentariul arhimandritului Athanasie Mytilineos la Hexaemeron (cartea Facerii) are deosebita calitate de a te face martor al felului minunat în care Dumnezeu a creat lumea, iar aceasta nu scolastic, ci făcându-te să simți adierile creatoare ale Duhului 31.71 Lei
Mica Filocalie athonita contemporana a Rugaciunii lui Iisus. Rugaciunea lui Iisus potrivit invataturii marilor duhovnici athoniti ai secolului al XX‑lea
Mica Filocalie athonita contemporana a Rugaciunii lui Iisus. Rugaciunea lui Iisus potrivit invataturii marilor duhovnici athoniti ai secolului al XX‑lea Muntele Athos este şi azi „sipetul Rugăciunii lui Iisus”, şi marii duhovnici ale căror învăţături şi mărturii sunt prezentate în acest volum se află printre cei mai desăvârşiţi moştenitori ai tradiţiei care a transmis-o de-a lungul vremii, dar şi printre 31.71 Lei
Neptice. Scara in cer
Neptice. Scara in cer Calea poetului Șerban Moescu e calea firescului, a inocenței, a emoției și autenticității trăirilor spirituale, iar cititorul e prins în lectură de un autor profund, capabil să îndrume, chiar (sau, tocmai) cu simplitatea aceea pe care nu ai cum să nu o 26.43 Lei
Luminile Marilor Sarbatori ale Bisericii. Predici la Praznicele Imparatesti
Luminile Marilor Sarbatori ale Bisericii. Predici la Praznicele Imparatesti Marile Sărbători ale Bisericii sau Praznicele Împărăteşti sunt timp binecuvântat de Dumnezeu, sfinţit şi sfinţitor, pentru omul credincios, în care lumina vieţii veşnice din Împărăţia cerurilor străpunge cotidianul obișnuit. Din punct de vedere teologic, 52.86 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact