
GASTRITA este intlamaţia mucoasei stomacului, evoluând acut sau cronic.
TRATAMENT
UZ INTERN
Anason - infuzie dintr-o linguriţă de fructe la 100 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se bea fracţionat în două-trei reprize.
Cerenţel - decoct din două linguriţe de pulbere de rizom la o cană cu apă (250 ml). Se fierbe 30 de minute şi apoi se strecoară. Se bea dimineaţa pe stomacul gol, neîndulcit.
Ciuboţica-cucului - infuzie din două linguriţe de flori la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperită 15 minute şi apoi se strecoară. Se bea treptat în cursul unei zile.
Coada-racului - infuzie dintr-o lingură de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperită 15 mi nute şi apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, după mese.
Coada-şoricelului - decoct din 10 g flori şi frunze uscate la 1 l apă. Se fierbe până scade la jumătate cantitatea şi apoi se strecoară, întreaga cantitate se bea în cursul unei zile.
Gălbenele - infuzie din două linguriţe de flori la o cană cu apă (250 ml). Cantitatea se bea în cursul unei zile, pe stomacul gol.
Hamei - infuzie dintr-o lingură de conuri uscate, mărunţite la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se bea câte o cană după mesele principale.
Jaleş - infuzie dintr-o linguriţă de frunze uscate, mărunţite la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă vasul acoperit 20 de minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Levănţica - infuzie din două linguriţe de flori la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperit vasul 20 de minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Mătăciune - infuzie dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă acoperită 20 de minute şi apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, neîndulcite.
Mierea-ursului - infuzie dintr-o lingură de pulbere de frunze verzi sau uscate, mărunţite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă vasul acoperit 1 5 minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Mur - infuzie din două linguriţe de frunze zdrobite, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi.
Muşeţel - infuzie din două linguriţe de flori la o cană cu apă (200 ml). Se beau două căni pe zi, pe stomacul gol.
Obligeană - decoct dintr-o linguriţă de pulbere de rizom la o cană cu apă (200 ml). Se fierbe două minute şi apoi se strecoară. Se bea în două-trei reprize.
Pelin - infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mă- runţită la 500 ml apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 20 de minute şi apoi se strecoară. Se bea în trei reprize înainte de mese, cu o jumătate de oră.
Plămânărică - infuzie dintr-o lingură de pulbere de frunze uscate şi mărunţite, peste care se toamnă o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperit vasul 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.
Răchitan - infuzie dintr-o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Roiniţă - infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de frunze uscate la o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă vasul acoperit 20 de minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Rostopască - infuzie dintr-o jumătate de linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară.
Salcâm - infuzie din două linguriţe de flori la o cană cu apă (200 ml). Se beau două căni pe zi, între mese.
Schinel - infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de plantă usmlă la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă acoperită 20 de minate şi apoi se strecoară. Se bea câte un siert de cană. cu o jumătate de oră înainte de masă.
Sunătoare - infuzie din două linguri de plantă uscată şi mărunţită, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (200 ml). Se beau două căni pe zi.
Şovârv - infuzie din trei linguri de plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se lasă vasul acoperit 15 minute şi apoi se strecoară. Se iau patru linguri, înainte de mese.
Tătăneasă - tinctură preparată din 10 g rădăcină pisată mărunt la 100 ml alcool 70°, care se ţine la macerat timp de opt zile. Se iau de trei ori pe zi, câte 20 de picături, în puţină apă, după mese.
Turiţă-mare - infuzie dintr-o lingură de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă acoperită 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni, înainte de mese.
Ţintaură - infuzie dintr-o linguriţă de pulbere de plantă la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se laşa acoperită 20 de minute şi apoi se strecoară. Se beau doua um pe zi.
Urzică-moartă - infuzie din două linguriţe de trunze uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită (200 ml). Se beau două căni pe zi.
Zmeur - infuzie din două linguriţe de trunze uscate si mărunţite peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (200 ml). Se lasă acoperită 20 de minute şi apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
CEAIURI COMPLEXE
Gălbenele - flori (20 g), muşeţel - flori (20 g), coada-şoricelului - flori (20 g), valeriană - rădăcină (20 g), izmă - frunze (20 g), păpădie - plantă (20 g). Infuzie din două linguriţe de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau două căni pe zi.
Salcâm - flori (20 g), tătăneasă - rădăcină (20 g), coada-calului - planta (20 g), valeriană - rădăcină (20 g), mătăciune - planta (20 g). Infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau trei căni pe zi la o oră după mesele principale.
Nalbă - flori (30 g), muşeţel - flori (15 g), gălbenele - flori (30 g), lemn-dulce - rădăcină (10 g), coriandru - fructe (5 g), hamei - conuri (10 g). Infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă (250 ml) Se beau trei cani pe zi, în mai multe reprize între mese.
Anason - seminţe (40 g), pelin - frunze (20 g). Infuzie dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau două-trei căni pe zi.
Muşeţel - flori (4 g), roiniţă - frunze (40 g), anason - seminţe (20 g), chimen - seminţe (20 g). Infuzie dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau trei căni pe zi.
Nalbă-mare - rădăcină (60 g), măceş - fructe (30 g), anason - seminţe (10 g).
Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de amestec la o cană cu apă (250 ml). Se beau două-trei căni pe zi.
Gheorghe Mohan
Fragment din "Tratarea bolilor cu leacuri din popor", Editura Corint
Cumpara cartea "Tratarea bolilor cu leacuri din popor"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.