Homeopatia, o noua inselare

Homeopatia, o noua inselare Mareste imaginea.

Homeopatia este una dintre metodele contemporane alternative de tratament. Sunt oameni care folosesc medicamentele homeopate, fara a sti insa nici catusi de putin despre ele. Adesea, homeopatia este pusa in stransa legatura cu lumea orientala, vazuta ca izvor al practicilor medicale alternative. Homeopatia isi trage numele din alipirea a doua cuvinte grecesti: "homoios" (asemanator) si "pathos" (suferinta).

Homeopatia nu constituie o specializare medicala in sine, la nici o facultate de Medicina neputandu-se studia acest domeniu.

Cei care practica homeopatia, cat si legislatiile in vigoare privind Sanatatea, recunosc faptul ca homeopatia nu este recunoscuta legislativ, ca specializare universitara.

Nu exista scoli homeopate organizate, nu exista date statistice, pentru a putea compara rezultatele actiunii medicamentelor homeopate. Nu exista nici o statistica care sa spuna ca, de exemplu, din o mie de bolnavi care au urmat o terapie homeopata, atatia s-au facut bine, atatia si-au imbunatatit starea, atatia au ramas in aceeasi stare si atatora li s-a inrautatit sanatatea. Nici o data statistica. Interesant este si faptul ca homeopatii spun ca "homeopatia nu lucreaza statistic".

Homeopatia este cunoscuta pentru practica controversata de a oferi tratamente care nu contin efectiv nici un ingredient chimic activ. Homeopatia mizeaza pe tratarea bolilor prin stimularea capacitatii de vindecare a organismului uman, precum si prin prevenirea aparitiei afectiunilor la cei predispusi.

Homeopatia are la baza un sistem propriu de raportare la om. Astfel, potrivit homeopatilor, omul are o capacitate inascuta de a se vindeca, el trebuind sa fie vazut intr-o maniera holistica, impreuna cu lumea inconjuratoare el formand un tot comun. Aceasta intelegere a omului si a lumii se incadreaza in categoria ideilor de tip new-age-ist (orientale).

Hahnemann si Kent, cei doi parinti ai Homeopatiei

Homeopatia isi leaga inceputurile de medicul german Friedrich Samuel Hahnemann (10 aprilie 1755 - 2 iulie 1843). Samuel s-a nascut la Meiben, in Saxonia. La numai 12 ani, el ajunge sa stapaneasca engleza, franceza, italiana, greaca si latina. Mai tarziu, el va invata si limbile vechi-orientale: araba, siriana, ebraica si caldeeana.

Hahnemann va studia medicina, doi ani la Leipzig si zece luni la Viena. In anul 1777, baronul Samuel von Brukenthal ii ofera postul de bibliotecar si de medic personal. Hahnemann il urmeaza pe Brukenthal la Sibiu, unde ramane doi ani. In aceasta perioada, tanarul medic este admis in cadrul Francmasoneriei. Intrarea lui Hahnemann in "loja teutonica", inca de tanar, a influentat decisiv credintele lui filosofice si religioase.

Hahnemann a fost theist, a avut stranse legaturi cu misticismul si fost un iubitor fanatic al spiritismului. El era de parare ca invatatura lui Confucius a fost superioara fata de cea a lui Iisus Hristos, pe care Il caracteriza ca "sentimentalist inflacarat". De asemenea, credea ca exista o stransa legatura intre Fiinta suprema si actiunea medicamentelor.

Hahnemann va face mai multe experimente, cu diferite substante, pe oameni sanatosi. In urma acestor experimente, cei in cauza (sanatosi) au prezentat simptome asemanatoare cu simptomele prezentate de bolnavi. Producerea acestor simptome, cu ajutorul unor substante, ar stimula organismul uman al celui bolnav sa lupte cu boala.

Esenta homeopatiei devine astfel "principiul similitudinii", care consta in convingerea ca totalitatea simptomelor si a semnelor de boala prezente la un pacient pot fi vindecate de o substanta capabila sa produca simptome similare unei persoane sanatoase.

Hahnemann va enunta teoria despre "homeopatie" in anul 1796, urmand ca, in anul 1810, el sa editeze si o carte cuprinzatoare despre aceasta. In cartea respectiva, Hahnemann dedica multe capitole lui Anton Mesmer, vazut ca "tata al misticismului", si elogiaza teoria acestuia despre "magnetismul animal".

In cartea lui, numita "Organon-ul artei de a vindeca", el spune: "Marea varietate a puterii se afla ascunsa chiar in plante, ale caror caracteristici exterioare le cunoastem de multa vreme, dar sufletele lor, caracterisicile lor interioare si orice element dumnezeiesc au ele, pe acestea toate inca nu le-am perceput."

Aceasta existenta a elementului "dumnezeiesc" in plante este dezvaluita si de catre un urmas fidel al lui Hahnemann, anume de James Tyler Kent, care scrie: "Energia insasi nu este energie, ci o substanta dinamica. Exista un Dumnezeu Suprem, care este alcatuit din substanta, si este o substanta uniforma. Toate provin, curg de la El, toate de la cel superior si pana la ultimul corp material fiind legate in acest mod. Bineinteles, daca exista separare si curgere continua, de la primul, pana la ultimul, ultimele o sa inceteze sa existe."

James Tyler Kent (31 martie 1849 - 6 iunie 1916), nascut intr-o familie de baptisti din New York, a fost un medic american, recunoscut ca parinte al homeopatiei moderne. Kent se va doveni a fi un fidel membru al sectei mistice conduse de Emanuel Swedenborg.

In anul 1897, Kent va publica o carte cuprinzatoare, numita "Repertoriu al Medicinei Homeopate". In aceasta lucrare, el vorbeste despre calitatile homeopate ale alimentelor (aceasta carte este folosita, de homeopati, pana astazi), pornind de la urmatoarea idee: "Nu microbul este cauza unei boli; nu trebuie sa ne mai lasam condusi de aceste visuri ale medicinei alopate si ale imaginatiei, ci trebuie sa corectam elanul vital."

Urmand acestei idei, homeopatia sustine si o teorie particulara asupra "infectiilor", prin care homeopatii inecarca sa explice cauza producerii tuturor bolilor. "Omul a fost creat liber, a fost creat cu posibilitatea sa gandeasca si sa faca sau binele, sau raul. Omul, gandind si dorind raul, isi pregateste corpul sa primeasca boala." (Kent)

Prin aceasta teorie, homeopatii confunda raul spiritual cu cel material, lucru pe care Ortodoxia nu il face. Bolile sunt urmarea pacatului lui Adam, care a afectat intreaga fire umana, iar nu urmari neaparate ale unor rele actuale, fara de care ele (bolile) nu ar exista in trup. Multi dintre sfinti au fost bolnavi, negandind si neurmand cele rele (vezi cazul lui Iov).

Marele homeopat Pierre Schimdt, la un congres international al Asociatiei Homeopatilor, sustine ca medicul homeopat, in afara de medicament, trebuie sa dea pacientului indicatii exacte "in legatura cu igiena de natura morala si sufleteasca, astfel incat sa nu se mai repete aceleasi greseli pe care le-a facul inainte, incalcand legea, in acest fel provocandu-si boala".

Homeopatul William Schwartz, care se refera la un mod de actiune mai profund al homeopatiei, spune: "Homeopatia are legatura nu numai cu evolutia trupeasca a omului, ci si cu evolutia lui spirituala; medicamentul homeopat, intr-adevar, salveaza sufletele; cu acest mod de actiune, homeopatia ajuta la distrugerea raului, ajuta sa se deschida "centrele" superioare si sa curga de acolo energie cereasca si spirituala."

Vitulkas este considerat parintele homeopatiei in Grecia, dar este si foarte cunoscut in cercurile mondiale homeopate. Vitulkas a fost discipol si colaborator al maestrului (guru) hindus Krisnamurti, si este firesc ca gandirea lui sa fie adapata cu conceptii orientale despre Dumnezeu, lume si om.

Homeopatia, cadere din dreapta credinta

Homeopatia se bazeaza pe convingerea ca exista un Dumnezeu impersonal, alcatuit dintr-o substanta accesibila noua, caci substanta Lui dumnezeiasca este aceeasi cu cea a creaturilor Sale. Spre deosebire de homeopatie, Ortodoxia propovaduieste un Dumnezeu Personal, Proniator si diferit de creaturile Sale, unirea cu acestea avand loc numai prin Fiul Sau intrupat si prin harul necreat.

Homeopatia sustine ca energia lui Dumnezeu este acelasi lucru cu substanta Lui, facand astfel din El un dumnezeu impersonal, de a carui substanta omul se poate impartasi. Ortodoxia invata ca omul se poate impartasi numai de harul dumnezeiesc necreat (energiile dumnezeiesti), iar nu si de substanta Lui (fiinta dumnezeiasca).

Homeopatia priveste omul si lumea holistic, toate fiind de aceeasi substanta cu Dumnezeul impersonal, din care se varsa o substanta care sustine viata. Tulburarea curgerii acestei substante dumnezeiesti provoaca boala. Kent, urmasul lui Hahnemann, spune: "Aceasta substanta este supusa schimbarilor, adica poate sa curga in ordine sau dezordine, poate sa fie bolnava sau normala."

Aceasta "substanta dumnezeiasca", care exista in om si la care reactioneaza medicamentul homeopat, este ceea ce homeopatia numeste "energie vitala" a omului. Aceasta "energie vitala" a homeopatilor este identica cu energiile din credintele orientale: energia "Ki Chi" a chinezilor; energia hinduista "prana" sau "kudalini"; energia "bioplasmatica"; energia "orgoni", a lui Reih; forma energiei animale, care s-a numit "mesmerism".

Unii homeopati o numesc "energie cosmica" si spun ca este aceeasi energie pe care: hindusii o numesc "prana"; Paracelsus o numeste "magnale"; Van Helmod ii spune "alcahest"; cabalistii o numesc "lumina stelelor"; alchimistii ii spun "azorth"; Fludd ii spune "spiritus"; Reihenbach o numeste "puterea fiintelor"; numita "magnetism animal", la Mesmer; "energia vazduluilui", "bioenergie" sau "substanta simpla", la Suedeborg; "energie vitala", "putere vitala" sau "corp vital", la Institutia Vitalistica; "orgoni", la Reih; "bioplasma", la cercetatorii rusi; etc.

Unii homeopati privesc extazul yoghinilor ca pe un mod prin care cineva poate sa vina in contact cu aceasta "energie cosmica" si este subliniat ca astfel de situatii sunt extrem de revigorante.

Invatatura despre "energia vitala" izvoraste din teoria holistica asupra lumii (monism panteistic), care inspira, pe langa homeopatie, si toate sectele religioase ale tarilor orientale, ale caror credinte sunt absolut incompatibile cu Ortodoxia.

Potrivit homeopatilor, boala, inteleasa ca modificare a fluxului energetic al omului, poate fi observata si provocata de catre om insusi. La realizarea acestui lucru ajuta doi factori: autocunoasterea (tehnici rationale) si medicamentul homeopat. Potrivit unor homeopati, medicamentul homeopat este doar o alta cale de a obtine ceea ce ofera tehnicile religiilor orientale, adica autoevolutia.

Homeopatia inecarca sa "elibereze" omul, tinta ei principala fiind sufletul pacientului, iar nu corpul lui. Astfel, homeopatia trateaza pornind de la suflet, catre ratiune si corp. Exista homeopati care compara modul de preluare a istoricului bolii de catre un homeopat cu un fel de spovedanie.

Potrivit teoriilor homeopate, cel care da tratamentul trebuie sa inteleaga ca el reprezinta un fel de "conducta" prin care curge spre bolnav puterea vindecatoare a vietii. Medicul homeopat trebuie sa fie un intelept sintetic si instruit spiritual. Deci, cel care trateaza va trebui sa urmeze o educatie psiho-spirituala, astfel incat sa dobandeasca o cunoastere adecvata, chiar din experientele lui personale. Acest lucru cere insa, din partea celui care trateaza, trairea unor fenomene "superioare" nivelului material al lucrurilor, prin care sa poate fi capabil sa treaca la o stare "superioara" a constiintei, ca sa-l trateze pe cel bolnav (samanism).

Pe scurt, putem rezuma astfel: Exista un dumnezeu impersonal, care este o putere universala (energie) care coincide cu universul (bio-energie); absolut tot ce se intampla este manifestarea acestei energii absolute; nu exista deosebire intre substanta lui Dumnezeu si cea a omului; Dumnezeu nu exista in afara omului. Cei care se ocupa cu misticismul invata ca omul, descoperindu-l pe "dumnezeu" si activand puterile care se ascund in interiorul lui, are puterea sa se vindece singur. Aceasta intelegere a omului si a lumii se incadreaza in categoria ideilor de tip new-age-ist (orientale).

Medicamentul homeopat, o materie "vrajita"

Potrivit homeopatilor, eficacitatea medicamentului homeopat tine de modul in care este preparat, adica de dinamismul metodei (nenumarate dizolvari si agitari ale "substantei"). Medicamentele homeopate depasesc insa chimia, implicand o adevarata alchimie.

Potrivit homeopatiei, efectul benefic al "medicamentului" se datoreaza proprietatilor dumnezeiesti ascunse ale materiei lui, care se activeaza prin dinamism. "Facem dinamism la medicamentele noastre pentru a putea ajunge pana la substanta simpla (dumnezeiasca)", dupa cum explica James Tyler Kent.

Parintele homeopatiei, Friedrich Samuel Hahnemann, spune si el acelasi lucru: "Puterea medicamentoasa nu se afla in moleculele materiale ale acestor "medicamente", care au fost dinamizate (agitate) si nici in suprafata lor fizica, ci este descoperita si eliberata din materia medicamentoasa care are cu atat mai mare actiune, cu cat mai libera si nemateriala s-a facut prin dinamism. (.) Agitarea substantei medicamentoase dezvaluie puterile ei medicamentoase din ce in ce mai mult, pana cand se spiritualizeaza materia. (.) Cu modul de preparare prin dinamimizarea substantei medicamentoase, materia se distruge complet, pana la natura ei spirituala si, de aceea, in starea ei finala, poate sa se considere ca e alcatuita intr-adevar numai din aceasta substanta spirituala."

Deci, in afara de contemplarea in totalitate a cosmosului, prin elementele spiritiste, alchimice si magice, pe care le contine, homeopatia da medicamentul homeopat, care reprezinta "elementul dumnezeiesc", pentru a readuce la normal fluxul substantei dumnezeiesti a omului, iar medicul homeopat preia sarcina intermediarului care conduce omul la eliberarea din pacatul originar, precum si din raul material si spiritual.

Dilutiile homeopatice nu au nici un efect direct (dincolo de "efectul placebo"), dar tratamentul homeopat poate fi periculos datorita tentatiei de a evita tratamentul medical real, mai eficace. Sunt cunoscute si unele "medicamentelor homeopate nocive" ("nosodes", niste alternative la vaccinuri), care sunt preparate din tesuturile canceroase, din lichid tuberculotic, din mercur, etc. Aceste medicamente sunt periculoase pentru sanatate si sunt contrarii moralei medicale si deontologice.

Trebuie subliniat, ceea ce ne este cunoscut din Sfanta Scriptura si din Traditia Ortodoxa, ca diavolul poate sa trateze trupul omului, pentru a-i castiga sufletul. Deci, nu trebuie sa anulam complet posibilitatea "vindecarii" homeopate, mai ales cand aceasta este practicata in stransa legatura cu practici provenite din traditiile orientale.

Din punct de vedere stiintific, homeopatia trebuie incadrata in capitolul despre "Alchimie". Metodele homeopate de tratament nu reprezinta decat reintoarcerea vechiului "medic-vrajitor" in societatea noastra.

Parintele Paisie Aghioritul, despre Homeopatie !

"Homeopatia este incurcata. Multi s-au incurcat in aceasta poveste si au amestecat in ea multe teorii. Dupa ce vei lua o doctorie, iti vor spune aceia: "La inceput te vei simti mai rau, dar apoi iti va trece." Sa spunem ca te doare obrazul. Celalalt iti da o palma puternica si te doare mai tare, asa incat starea de mai inainte, ti se pare o gluma, si o suporti usor.

Mai exista si unii care sunt bolnavi numai cu inchipuirea. Unul ca acesta merge la medic, iar acela ii spune: "Pleaca, nu ai nimic." Merge din nou si medicul iarasi ii spune: "Pleaca, nu ai nimic." Merge apoi la homeopat. Acesta stie ca nu are nimic, dar nu ii spune, ci ii da un praf, pentru a-i linisti gandul aceluia si astfel ii trece durerea. "M-am facut bine", spune acela.

Aceasta este inselaciune! Apoi mai sunt si altii care, neputandu-se aranja nicaieri in alta parte, merg la homeopatie si astfel isi gasesc o ocupatie. Dar lucrul acesta este primejdios. Se incurca diferiti insi in treaba aceasta si nimeni nu poate avea incredere in ei. Apoi, resping toate celelalte tratamente.

Eu as fi de acord mai degraba cu un botanist, cu un om de stiinta. Dar exista si multi escroci. Unul spune ca poate cunoaste toate bolile numai privind in ochii celui bolnav. Sunt si eu de acord ca unele boli se pot depista in felul acesta, dar cum va cunoaste acela inima privind in ochi. Altul spune ca prin ureche poate vindeca toate bolile. Baga in ea niste ace. Prostii. Acestia sunt niste escroci. Este nevoie de discernamant in toate acestea.

- Adica, Parinte Paisie, sa nu facem tratamente homeopate la copil?

- Nu, nu este un lucru in care sa ai incredere.


Teodor Danalache
Dupa cartea "Homeopatia, intre magie si Ortodoxie", scrisa de Parintele Damaschin Grigoriatul, Sfanta Manastire Grigoriu, Sfantul Munte Athos.

.

20 Iulie 2012

Vizualizari: 83833

Voteaza:

Homeopatia, o noua inselare 3.00 / 5 din 4 voturi. 61 review utilizatori.

Comentarii (61)

 • Stefan PopaPostat la 2017-01-11 18:31

  Frate Teodor, zici ceva, dar ai dreptate numai într-o parte, în cealaltă este ghicitură, conform spuselor Ap. Pavel. Dumnezeu să ne ierte, dar din ceea ce cunosc personal, pot spune că au fost Sfinţi Părinţi ai ortodoxiei şi mai sunt şi astăzi călugări, chiar pustnici (pustnica Elisabeta) care folosesc cu încredere diferitele forme ale medicinei alternative, printre care şi homeopatia. Pe de altă parte, au fost şi sunt voci în interiorul ortodoxiei care susţin că toate formele medicinei alternative (acupunctura, homeopatia, bioenergia, radiestezia etc.) ar aparţine curentului filosofico-spiritual New Age şi faptul că toate acestea nu sunt altceva decâtproduse bine ambalate, sclipitoare, îmbrăcate într-o aură ştiinţifică, ale străvechii vrăjitorii şi că toate acestea sunt scornirile Satanei. Aşadar, ca în toate situaţiile de acest gen, consider că adevărul este undeva la mijlocul intersecţiei celor două puncte de vedere. Doamne, ajută!

 • Lucia BPostat la 2016-03-15 13:46

  Plantele sunt creatia Divina si nu este cazul sa vorbim in acest fel despre acest aspect.

 • Lucia BPostat la 2016-03-15 13:40

  Si ce e rau in a folosi plantele pentru tratament? Unele palnte sunt folosite drept tamaduitoare inca din vechime.

 • dsf sdfPostat la 2014-10-28 09:34

  Cred ca aici se face o confuzie foarte grava. Homeopatia nu inseamna tratament cu plante. Tratamentul cu plante se numeste FITOTERAPIE. Si cred ca la asta se gandeste toata lumea cand se vorbeste de homeopatie. Trebuie sa se faca distinctie foarte clara intre cele doua. Una este tratamentul traditional cu plante, iatr cealalta presupune folosirea unor substante foarte diluate care din punct de vedere chimic nu mai au proprietati vindecatoare.

 • Raluca LazarPostat la 2014-09-13 20:39

  Cu tot respectul pt autorul articolului, poate ca s-a chinuit sa il scrie, s-a documentat etc, dar ar trebui sters materialul de pe site! De ce? Pt ca este plin de neadevaruri si exagerari incepand cu titlul si pana la ultimele paragrafe. Cum anume este homeopatia o inselare? Pe cine a inselat? Pe mine sigur nu, si nici pe multi altii care se trateaza cu succes fara medicamente sintetice. Sa stiti ca nu chiar toate pe lumea asta sunt rele!!

 • Sorin ZahiuPostat la 2014-02-10 13:00

  Oana Iftime considera ca homeopatia e rea. A publicat studii pe tema asta. Exista vreo replica stiintifica la asta? https://sites.google.com/site/oiftime/home/homeopatia-o-pseudostiinta-pagana https://08467e51-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/oiftime/Homeopatia-o%20abordare%20stiintifica%20si%20spirituala.pdf?attachauth=ANoY7cooLrEfk4xr78mnSkLWERZ99n14El3yDQMMA1WiZ7Qox_h-irKoYRt_DT0kk3l-M2OkD3sn0YXfCv3IMlPLtmDB9g2ruZqyP1T-5zRIJqWQsOtpT-NCk02KFO7DW7C9qEWTYK_rFeY_iA843KQUjfcVwaCdaoBTjXCK5V0tzBEalI2oTY5y0aMahhpHEjP329KgKPyT5ZLxaO-4a4owoyAM96eOCR5cuErHrnQbz16WXrqtdZT_7U3lFyiMlWMssN8y0kAr&attredirects=0

 • Stepani DorinaPostat la 2013-10-29 18:56

  http://www.youtube.com/watch?v=SRTlJwy2loA Este interesant si foarte util de urmarit disertatia foarte documentata a acestei cercetator-biolog si crestina ortodoxa , in problema spinoasa pentru crestini a asa numitelor terapii alternative, in fapt a HOMEOPATIEI. La lansarea cartii ,, Homeopatia "- autori Oana si Alexandru Iftime, s-a prezentat homeopatia din perspectiva stiintifica foarte documentata si din perspectiva ortodoxa. Concluzia este ca nu tot ce te vindeca iti este si de folos duhovnicesc. Numai cei ce au curiozitatea si rabdarea necesara sa se informeze pot sa-si dea seama ce este cu aceasta practica si ce porti deschide ea catre ...ceva de nedorit. Amintiti-va bancul cu soricelul, vaca si pisica.

 • Florentina JivoinPostat la 2012-09-16 20:29

  Eu am fost la homeopat si este plin de lume , mai ales copii. Nu cred ca un parinte ar face experimente pe copii. Mama mea s-a tratat de depresie si atac de panica cu tratament homeopat. Sa-i dea Dumnezeu sanatate domnului doctor G.Jurj din Timisoara. Si prietena mea a luat 3 ani de zile xanax si cu ajutorul tratamentului homeopat a reusit sa se lase de ele. Decat sa vorbiti tampenii, cei ce nu ati trecut prin asa ceva , mai bine uitati-va si la alte articole sa vedeti ce legatura exista intre producatorii de medicamente si doctorii care iti spu ca ai tot mai multe boli numai sa te faca sa recurgi la cat mai multe pastile . De ce inainte nu existau atatea boli ? Oare inainte omenirea nu avea probleme, nu facea depresie, nu aveau atacuri de panica? Oare nu se tratau tot mai mult pe cale naturala? Uitati-va la americani care recurg din ce in ce mai multi la tratamente naturiste si homeopate dupa ce au umplut conturile producatorilor de medicamente si ale medicilor.

 • Ioana AndreuzaPostat la 2012-03-23 23:12

  Principiul similititudinii il gasim de doua ori in SFANTA SCRIPTURA :CAND CEI muscati de sarpe DE SARPE PRIVEAU SARPElelui de arama inaltat in pustia Sinai, scapau de de moarte si in Noul Testament ,care ne invata cantarea pascala "Cu moartea pe moarte calcand" MANTUITORUL : SPUNE VINDECAT ASUMNADU-SI FIREA NOASTRA IN INTREGIME ,ADICA "PE CEL ASEMENEA PRINTR-UNUL ASEMENEA " ADOCA L-A VINDECAT PE OM FACANDU-SE OM"

 • Ionel Cojocariu Postat la 2011-06-27 18:59

  Domnule Teodor Danalache, niciodata nu ati obtinut atatea comentarii! Asta e marea problema a articolelor in care ai perfecta dreptate: te aproba toti si nu prezinti interes. Cred ca daca ati dorit in realitate sa scrieti un articol pro-homeopatie, atunci e clar ca aceasta era metoda corecta de abordare! Da, domnule, cred ca ati reusit sa faceti intr-adevar publicitate reala acestei stiinte (o fi stiinta?, practica medicala?, vrajitorie?). Am vazut la unii comentatori o vehementa si virulenta extraordinare! Nu fiti rai, oameni buni, Dumnezeu le indreapta pe toate prin puterea Lui! Cel mai bun exemplu este cel de fata. Nu stiam pana astazi nimic de homeopatie si astazi – nu ca as sti, dar macar am auzit cate ceva despre ea, si ca mine, sunt convins, sunt multi altii! Spunea cineva ca domnul Danalache ar trebui dat in judecata! Haida de! Da chiar nu mai poate omul spune o prostie fara sa-l legi? Atata timp cat dreptul la replica este garantat, putem bate campii cat timp vrem! Cine stie, poate ca discutii de acest gen sunt de dorit cat mai multe: poate vom reusi astfel sa luminam cat mai multi oameni credinciosi care sunt curati cu sufletul dar nu prea s-au incurcat cu cartea, caile Domnului merg pe ude nici nu gandesti. Cat despre domnul Danalache, din partea mea, foarte sincer, felicitari! Ma tem sa nu-ti pierzi curajul opiniilor, dupa acest articol! Nu cred ca trebuie sa ai intotdeauna dreptate! Poate fi cel putin plictisitor. Inca odata, felicitari sincere pentru articol! Unii oameni sunt grandiosi chiar si in greseli! Eu postez tarziu comentariile pentru ca citesc articolele cand am timp;mi se intampla sa vorbesc singur asadar, insa ma bucur de multimea comentariilor pe care le pot citi netulburat!

 • vasile cirdeiPostat la 2011-06-15 17:24

  Nu cred insa ca orientarea religioasa a promotorilor are vreo legatura cu tipul substantelor continute de medicamentele homeopatice care in ultima instanta confera vindecare, in cazurile in care aceasta este posibila

 • vasile cirdeiPostat la 2011-06-15 14:09

  Raspuns pentru Zina Dragan Parerea autorului se subantelege din insusi continutul articolului, care de altfel este foarte bine documentat si ceea ce inseamna homeopatie foarte bine explicat. Dumneavoastra de ce nu faceti un comentariu la articol? Spuneti-va parerea. Sau aveti ceva cu autorul?

 • Zina DraganPostat la 2011-06-13 13:47

  Autorul articolului nu are nimic de comentat? Daca se dovedeste a fi fals si impotriva spiritului avestui forum, nu ar fi bine sa fie sters de pe site? Doamne ajuta!

 • Timar LaurentiaPostat la 2011-06-13 10:17

  Domnule Teodor (purtător de Dumnezeu), Articolul postat de dumneavoastră este neprofesionist si nedocumentat. Reprezintă de fapt o înşiruire de fragmente de texte cunoscute, de prin cărţi sau articole. Poate din acest motiv, nu apare nici o bibliografie. Puteti pretine că toate informaţiile din artidol vă aparţin? Având în vedere gravitatea titlului, mă aşteptam la o expunere documentată. Care este contribuţia dumneavoastră personală la acest articol? Mai mult de un sfert din articol vorbeşte despre fondatorii homeopatiei. Pledoaria dumneavoastră împotriva homeopatiei se bazează pe atacul la persoanele lui Hahnemann si Kent, care au trăit acum 300 de ani. Este ca si cum ati spune sa nu folosim vascul (este un exemplu) ca si planta de leac, deoarece era folosit de pe vremea dacilor, care erau idolatri. Nu vedem padurea de copaci. Aţi scris că: “Sunt oameni care folosesc medicamentele homeopate, fara a şti însă nici catusi de putin despre ele.” Dar dvs., personal ştiţi de fapt ce este homeopatia? Sunteţi cadru medical? Dacă nu, aţi cerut părerea unui medic? Sau cel puţin aţi dat o căutare pe Internet? Va recomand doar un singur link. http://www.sfatulmedicului.ro/Homeopatia/homeopatia-o-metoda-terapeutica-medicala-stiintifica_1429 Mai sunt multe altele. Afirmaţi că “Homeopatia nu constituie o specializare medicala in sine, la nici o facultate de Medicina neputându-se studia acest domeniu. Cei care practica homeopatia, cat si legislatiile in vigoare privind Sanatatea, recunosc faptul ca homeopatia nu este recunoscuta legislativ, ca specializare universitara.” Această informaţie este complet eronată. Sunt indulgentă: poate era valabilă pe vremea lui Hahnemann dar acum lucrurile stau cu totul altfel. Există şcoli puternice de homeopatie în toată lumea. Aruncaţi doar o privire aici: http://www.wholehealthnow.com/homeopathy_info/weblinks2.html Vă rog să mai aruncaţi încă o privire şi aici: http://www.amcofh.org/ unde se vorbeşte clar de acreditarea medicilor homeopaţi şi de obţinerea unei licenţe care este egală cu a oricărui medic. Într-o pledoarie adevărată şi veridică aş fi aşteptat şi părerea unui homeopat, legată de toate afirmaţiile făcute; care nu există în articolul dumneavoastră. Ce spun homeopaţii creştini despre homeopatie? Cum s-a postat deja, există şi cunosc personal medici homeopaţi credincioşi, aflaţi sub ascultare, care au duhovnici călugări de la mănăstire. Nu cunoaşteţi nici unul? Vă putem recomanda astfel de oameni. Acestea sunt primele impresii la citirea articolului. Sunt foarte multe de spus: legat de prepararea pastilelor homeopate, prin agitarea moleculelor, lucru explicabil ştiinţific pentru o persoană care are cunoştinţe elementare de fizică şi chimie; legat de citatul părintelui Paisie Aghioratul, într-o discuţie cu 2 sau 3 ani înainte de moartea cuvioşiei sale şi contextul în care a avut loc discuţia. Nu aduc în discuţie, de asemenea grupurile şi interesele celor care nu doresc să trăim o viaţă sănătoasă, ci să fim depenendeţi de medicamente şi tratament. Adica ce sau cine v-a indemnat sa scrieti acest articol. Dar mă opresc aici. În schimb, m-au bucurat comentariile adăugate. Apreciez că creştinii români au discernământ şi pun în balanţă lucrurile care apar pe situri, în care până nu demult aveam încredere. Acest lucru este extraordinar! Că cercetăm lucrurile si situaţiile si duhurile. Vă recomand o documentare temeinică despre homeopatie şi consultarea unor medici creştini homeopaţi. M-aş bucura să reveniţi asupra acestui articol care este cenuşiu şi anost.

 • Iulian CapsaliPostat la 2011-06-10 18:10

  Articolul este revoltator prin lipsa de discernamant a autorului si prin dezinformarea crasa la care-i supune pe naivi. Folosesc personal homeopatia de 15 ani, aproape exclusiv. Am ajuns la ea din disperare, pentru ca am fost, de mic, intoxicat de antibiotice, avand o problema de imunitate. Nu mai am de cativa ani aceste probleme, desi mi s-a spus ca sunt cronice. Toti cei 7 copii ai mei - unii dintre ei care, ereditar, mi-au mostenit slabiciunile- s-au folosit de mici de beneficiile imense ale homeopatiei. Nu numai ca a fost demonstrat stiintific de catre un laureat Nobel ca homeopatia are baze stiintifive (http://www.gandul.info/magazin/luc-montagnier-laureat-al-premiului-nobel-pentru-medicina-remediile-homeopate-sunt-eficiente-7936985), dar contestarea ei pe baza spuselor unor parinti athoniti este un mijoc precar de a atrage atentia asupra propriei persoane. Am citit din scoarta in scoarta scrierile parintelui Paisie, si nu am gasit nicio referire directa la homeopatie. Acea referire indirecta este a unui fost yoghin, care cauta pete in soare si era "mai catolic decat papa"... Baza acestor alegatii este stupida. Il confirm pe Marius Vasileanu in cele afirmate. Intr-adevar, mai multi monahi din schituri romanesti folosesc remediile homeopate in tratarea afectiunilor. Parintele Rafail Noica de asemenea (Sfintia Sa a si cercetat-o pe cand era calugar la Essex, pus chiar de staretul sau, Cuviosul Sofronie). In Rusia nu exista aceste discutii, pentru ca mai multi Sfinti si mari duhovnici au confirmat valoarea acestui tratament. La noi au beneficiat de acesta, printre altii, parintele Iustin Parvu si IPS Teofan - marturie a prof. dr. Chirila, cel care a fondat mai multe manastiri si are o biserica in curtea casei sale (si care prepara remedii homeopate in propriul laborator). Dar probabil ca vasnicul "teolog" Teodor Danalache este mai ortodox decat cei pe care i-am mentionat pana acum. Prin aceste articole nu faceti decat sa va discreditati in ochii crestinilor ortodocsi care se mai pricep la subiect si sa cream impresia unor heterodocsi ca incepem sa semanam cu ei in atitudinea sectara. Sau apropiata de anticrestinii de la Asociatia Secular Umanista din Romania (http://secularumanisti.blogspot.com/2011/01/consumatorii-din-romania-insceneaza-o.html). Sunteti intr-o companie cam trista, nu credeti?

 • Iulia Tatiana CaraciucPostat la 2011-06-10 15:14

  Acest articol mult discutat este execrabil sub aspect stiintific; mult mai grav este insa impactul sau duhovnicesc, dat fiind ca este o calcare a poruncii a noua. Nu avem voie sa marturisim stramb impotriva aproapelui, sa-l defaimam, sa-l calomniem, sa-l judecam. Cum poate un om care nu are nici o pregatire stiintifica sa judece si sa condamne oameni despre a caror activitate habar nu are? Am citit cu interes un comentariu in care autorul explica in ce conditii parintele Paisie a facut afirmatiile pe care autorul isi intemeiaza maretul articol. Autorul comentariului este mai bine informat decat mine si aduce in discutie un fapt pe care il banuiam intuitiv: defaimarea homeopatiei a fost sugerata parintelui Paisie de un vajnic reprezentant al medicinei alopate, oficializate, curajoase, bazate pe medicamente "adevarate", (de origine sintetica, cu posibile efecte secundare foarte grave, dar foarte avantajoase pentru cei care le produc), singura care are dreptul la existenta. Ciudat ca parintelui Paisie nu i-a trezit nici o banuiala acest personaj. Chiar daca viata monahala presupune izolare, este cu putinta ca parintele Paisie sa nu fi auzit nimic de ororile medicinei moderne, care se bazeaza in totalitate pe tehnologie si declara (deocamdata cu jumatate de gura) ca trebuie inlaturate toate piedicile de natura etica din calea progresului? Tocmai de aceea nu este de mirare ca sunt din ce in ce mai multe cazuri cand medicina oficiala esueaza, in ciuda arsenalului de care dispune. Si in acest caz, oamenii incearca alte retete si obtin rezultate mai bune la un pret mai mic. Nu este clar ca ceea ce deranjeaza cel mai mult in legatura cu medicina homeopatica sunt rezultatele bune la preturi convenabile? Daca oamenii ar fi corect informati, nu s-ar diminua oare profiturile marilor companii farmaceutice transnationale? Nu aceasta este adevarata explicatie a ofensivei indreptate impotriva homeopatilor? In ceea ce priveste acuzatiile de "vrajitorie", acestea vin din partea unor persoana atat de modeste cu mintea ca ar fi in stare sa acuze de vrajitorie (si sa condamne la ardere pe rug, daca s-ar putea) pe oricine care stie formula binomului lui Newton, ce este acceleratia Coriolis, care sunt principiile mecanicii clasice sau mai stiu ce problema ce tine de o cultura stiintifica elementara. (Exemplele date mai sus nu sunt din domeniul medicinei, dar va rog sa ma credeti ca cine s-a certat cu matematica si cu fizica din liceu are probleme mari cu gandirea logica si am certitudinea ca autorul articolului face parte tocmai din aceasta categorie.) Exista un comentariu in care se spune ca agitarea remediilor homeopatice este o "dovada clara de vrajitorie". Sa nu se supere distinsa comentatoare, dar e nevoie de un mic efort cerebral: homeopatia lucreaza cu doze foarte mici (inimaginabil de mici) si de aceea este necesara aceasta operatie, care se mai numeste "potentare" - daca nu ma insel. De ce sa face manual si nu mecanic? - ca nespecialist nu pot raspunde la aceasta intrebare dar imi inchipui ca este una din situatiile in care masina nu poate inlocui omul si, sincer, nu-mi pare deloc rau ca mai exista domenii ne-amenintate de robotizare totala. Iar agitarea poate fi esentiala in acest caz, asa cum este esentiala in prepararea maionezei - ca sa dau un exemplu trivial; sper ca n-o sa zica nimeni ca o ceasca de ulei cu galbenusuri de ou "ne-lucrata" poate finaliza pregatirea salatei de boeuf. Si uite ca toate gospodinele au devenit "vrajitoara". Principiul dozelor mici este un principiu de baza al homeopatiei, alaturi de "simila similibus curantur". Folosirea dozelor mici (si efectul este cu atat mai puternic cu cat doza este mai mica) se bazeaza pe faptul la stimuli mici receptivitatea creste. (Cred ca oricine stie ca daca treci brusc de la intuneric la lumina esti orbit, pentru moment, si aceasta datorita faptului ca atata timp cat lumina a fost foarte slaba puterea de a o percepe a crescut (pupila s-a dilatat), ceea ce a devenit deranjant la lumina puternica. Cercetari asemanatoare s-au facut si in acustica: la sunete slabe, ciulim urechile. Acestea ar fi niste modele intuitive, care ne permit sa intlegem "misterele" homeopatiei, care nici nu este asa de misterioasa, la urma urmei. Trebuie doar ca cel care se apuca sa "trateze" un subiect sa aibe un nivel de informare cat de cat decent si mai ales sa nu uite ca nimeni nu i-a dat dreptul sa calomnieze oameni care au facut la viata lor mult bine. Nu ar fi rau ca autorul sa ceara scuze medicilor homeopati pentru insultele aduse si, pe viitor, sa se abtina de la abordare unor subiecte care-l depasesc intelectual. In orice caz, articolul da suficient material pentru ca autorul sa fie dat in judecata pentru calomnie. Iar daca in Romania - "Tara Domnului Lazarescu" judecatorii pot fi cumparati de medicii care au bani destui, o instanta internationala poate da castig de cauza celor calomniati.

 • carmen ponoranPostat la 2011-06-09 20:09

  Lucrez intr-un laborator de homeopatie, care prepara deci aceste medicamente.Nu facem nici o incantatie sau descantec in actul prepararii medicamentelor homeopate (cum s-a spus intr-un comentariu postat aici).Suntem avizati de Ministerul Sanatatii si inspectati periodic de Agentia Medicamentului.Homeopatia este recunoscuta de catre Ministerul Sanatatii care coordoneaza cursurile postuniversitare de formare a specialistilor, medici si farmacisti, in acest domeniu.

 • Irina VoineaPostat la 2011-06-08 11:27

  Facand un rezumat al articolului Dvs. "nu exista scoli homeopate, nu exista date statistice...nu se studiaza in Facultatea de Medicina, etc". Ce ne vm face daca in cinci, zece ani aceasta disciplina va fi studiata in Universtate, daca "datele statistice" nu vom fi noi, multi cei care satui de vacinri si meidcamente "studiate" pe bancul laboratoarelor care vor sa transforme omul intr-un adict al medicamentelor. In aceasi optica a articolului, ar trebui sa nu ne mai tratam in spitale si sa nu mai utilizam nici tratamentele alopate! Nu este disciplina autonoma? Mai mult de 30% din medici se indreapta spre specializari postuniversitare si de tip homeopat. Desigur ca nu exista studii despre homeopatie si "meritele "ei: daca comparam pretul unui medicament alopat cu cel al unuia homeopat intelegem repede ca nu este nici un interes a s eface un studiu acolo unde pretul medicamentului homeopat reprezinta 10% din cel al unui meidcament alopat.

 • Paul Popovici Postat la 2011-06-08 08:57

  Din pacate Biserica Ortodoxa a inceput sa semene din ce in ce mai mult cu cea catolica in privinta abordarii unor subiecte. Infailibilitatea Papei a ajuns sa fie in biserica noastra la nivelul infailibilitatii preotilor. Adica daca un preot, fie el si Sf. Paisie Aghioritul face o afirmatie inseamna ca e si adevarata. Ceea ce este fals! Sfantul Paisie a facut aceasta afirmatie intr-un anumit context, ba mai mult chiar a fost impins sa o faca. Interviul i-a fost luat de un doctoras mare inamic al lui Vitulkas. Dar sa nu deviez de la subiect. Am citit despre homeopatie si am ascultat si parerea unora si altora. Cei care au urmat un tratament si s-au simtit bine sunt aparatorii ei, iar cei care nu au obtinut rezultate sunt incriminatorii. Exista o vorba populara ..."as manca si un rahat daca as sti ca ma fac bine", deci eu cred ca omul bolnav merita si are dreptul sa incerce orice medicament considera ca-l va face bine! Plus sa nu uitam ca Boiron, marea firma farmaceutica produce medicamente homeopatice. Eu personal am consumat un sirop de tuse homeopatic de la Boiron si m-am simtit bine. Nu a facut minuni, in sensul sa ma vindec imediat, dar am simtit dupa ceva timp o ameliorare, ceea ce mi-a dat incredere. Plus de asta medicamentele homeopatice sunt cele mai ieftine, de aceea in India sunt si asa de multi adepti! E saracie domnilor si lumea nu are bani de Viena!

 • Iulia Tatiana CaraciucPostat la 2011-06-07 09:54

  Am citit articolul cu multa atentie si m-am ingrozit ca o asemenea mizerie poate apare intr-un spatiu pe care toti il dorim curat. In primul rand, este calomnie izvorata din ignoranta. Cum putem sa-i etichetam pe medicii homeopati ca "vrajitori" fara a fi cunoscut macar unul si fara a avea informatii despre acest subiect? Am intalnit in viata mea 6 medici homeopati (3 barbati si 3 femei, 3 in Romania si 3 in Rusia). TOTI sunt ortodocsi! (Stiu ca 6 nu reprezinta un colectiv statistic, dar nici o repetare a unui rezultat de 6 ori - in conditiile cand persoanele sunt independente una de alta - nu poate fi considerata coincidenta). La nimeni dintre acesti 6 medici nu am vazut nimic "vrajitoresc" si nu mi s-a indicat nimic de acest fel (mantra, descantec sau ceva de acest fel). Uneori tratamentul a dat rezultate bune, alteori nu a avut efect, dar nicioadata nu a dat reactii adverse. Categoria profesioanala in care aveti cele mai mari sanse sa gasiti atei militanti sunt medicii alopati, in majoritatea lor aroganti, badarani, orgoliosi, care aplica mecanic retete invatate pe de rost, ceea ce duce la tot mai multe si mai grave cazuri de malpraxis. A gasi un medic alopat care sa fie crestin ortodox este o minune si un mare noroc pentru pacient. Tocmai medicii alopati sunt cei care finanteaza campaniile de defaimare a medicinei homeopate si a celorlalte metode blande (dar eficiente) de tratare a diverselor afectiuni. Este absolut de neiertat ca un om care se considera ortodox "sa dea apa la moara diavolului", sa faca afirmatii neverificate si sa-si judece aproapele pe care nici macar nu-l cunoaste.

 • Dav Mirela Postat la 2011-06-07 04:21

  Din pacate, nu s-a precizat adevaratul autor al articolului, care este Parintele Damaschin Grigoriatul - Sfânta Mănăstire Grigoriu din Sfântul Munte Athos. Ce nu au retinut multi din cei care contesta acest articol, este urmatorul aspect: prepararea dilutiilor pentru un produs homeopat nu se face la modul simplu, banal, mecanic, ci implica in timpul agitarii substantei si altceva, acel "dinamism" de care se vorbeste dar nu se detaliaza, presupune implementarea unor algoritmi in timpul agitarii, cum s-ar spune pe intelesul tuturor niste descantece. Tocmai acestea nu sunt in regula, de aceea autorul vorbeste de o adevarata alchimie. Nu toate medicamentele homeopate trec prin acest proces, in functie de institutul care le prepara. Exista cel putin un institut (intr-o tara din vest, informatia o am mai demult de la cineva care a vizitat acel institut)care foloseste aceste metode de preparare. De aici si efectul "miraculos". Iar aceste descantece vin in contradictie cu credinta noastra, intrucat constituie o practica magica, iar aici intotdeauna diavolul este cel care intervine, asa cum se intampla in cazul talismanelor vrajite. Biserica condamna magia, si orice practica de acest gen. Nu intamplator Cuviosul Paisie si-a exprimat indoiala, pentru ca a simtit ca nu este ceva in regula cu aceste pastile homeopate. Din pacate, pentru foarte multa lume, tot ce este eficient este si benefic si bine venit. Dar nu tot ce este (aparent) bun pentru trup este bun si pentru suflet. Caci si apelarea la descantatoare sau vrajitoare poate avea efecte, dar oare cu ce pret? Caci diavolul ajuta, dar pe urma capata drepturi asupra noastra. Nu toti vor sa inteleaga acest aspect, si din dorinta de vindecare pentru multi nu mai conteaza de unde vine ajutorul, atat timp cat vine. Si aceste persoane vin mai apoi si acuza de "habotnicie", de "indoctrinare", de "inapoiere" pe cei care nu intamplator trag acest semnal de alarma. Multe ispite sunt atat de subtile incat este foarte dificil pentru unii sa le perceapa, de aceea si nenumaratele inselari in care cad crestinii zilelor noastre atrasi de tot mai multe metode de vindecare (bionenergie, hipnoza, homeopatie, acupunctura, etc.) de obicei cu influente orientale, paganesti. Mantuitorul insa a spus: "Ca cine va voi sa-si scape sufletul il va pierde; iar cine isi va pierde sufletul pentru Mine il va afla. Pentru ca ce-i va folosi omului, daca va castiga lumea intreaga, iar sufletul sau il va pierde? Sau ce va da omul in schimb pentru sufletul sau?" (Matei 16:25,26)

 • Maria AndreeaPostat la 2011-06-06 18:51

  newton era mason, si ala care a inventat becul.... de maine sa nu mai cumperati becuri!!! printre medici oare nu se gasesc masoni, sau in comp farmaceutice? nu sunt argumente reale. Spuneti ca hanneman face experimente cu substante, pai si in ziua de azi cum se face? vaccinul HPV nu se testeaza pe copii? macar ce folosea hanneman erau plante Se combate mai mult teoria, si originile ei, nu vindecarea care e reala si efectele secundare care nu exista . Am luat nosode si mi-a fost mult mai bine, spuneti ca sunt preparate din mercur, pai si vaccinurile alopate nu contin tot mercur? sau virusi de gripa/hpv/rujeola etc etc, acelea nu sunt periculoase? "" Dupa ce vei lua o doctorie, iti vor spune aceia: "La inceput te vei simti mai rau, dar apoi iti va trece.""" - dupa ce faci un vaccin antigripal nu racesti? ca efect al virusului injectat? """""Esenta homeopatiei devine astfel "principiul similitudinii", care consta in convingerea ca totalitatea simptomelor si a semnelor de boala prezente la un pacient pot fi vindecate de o substanta capabila sa produca simptome similare unei persoane sanatoase."""" - antidotul la muscatura de sarpe din ce e facut? antigripalul nu contine (pe langa mercur) tulpina virusului? nu e tot simili similis curandum?

 • Corina VisanPostat la 2011-06-06 14:12

  Nu sunt de acord cu ce spuneti. Timp de 5 ani copilului meu nu i-am mai dat antibiotic deloc,asa cum recomandau medicii alopati. Timp de 4 ani am fost numai in spitale: injectii puternice, antibiotice pe cale orala, fel de fel de siropuri. Mereu era bolnav. De cand am inceput tratament homeopat( nu credeam asa ceva inainte) nu am mai avut probleme. Acum copilul meu raceste de 2 ori pe an si vreu sa va spun ca ii trece de la sine( ceaiuri, frectii, alimentatie adecvata), cand si cand tratament homeopat. Nu stiu ce sa mai cred si eu mi-am tratat psoriazisul, varicele. Avem un medic homeopat extraordinar care nu da remedii homeopatice, decat numai daca este cazul. Sa stiti ca am verificat. Am fost la medicul alopat cu copilul si mi-a recomandat binenteles antibiotic puternic. In aceeasi zi m-am dus si la homeopat. Mi-a dat tratament numai dimineta si seara. In trei zile i-a trecut. M-am dus iarasi la control la medicul alopat. Acesta foarte incantat ca antibioticele si-au facut efectul, dar eu nici nu i-am dat asa ceva.Timp de cinci an de cate ori a fost nevoie m-am dus si la medicul alopat si la cel homeopat. Dar am ales calea homeopatiei deoarece ficatul copilului meu era ,,aproape distrus '' de atatea chimicale. Odata, medicul alopat nu mi-a spus ca copilul nu are nimic. Din contra mereu era grav bolnav si m-a descurajat. Nu am fost numai la un singur medic pediatru. Prin acestea am trecut eu ca mama. Dimpotriva medicul homeopat mereu imi spune ca rugaciunea este pe primul plan, organismul copilului fiind foarte puternic. Nu stiu daca m-am facut inteleasa, dar ma repet, acum copilul meu are varsta de 9 ani, este vioi, m-ai raceste, dar totul trece de la sine in cateva zile. Nu inteleg de ce sunteti contra honeopatiei. Nu este prea dur titlul: ,,O noua inselare''. Sincer sa va spun cand iti vezi copilul sanatos si linistit langa tine nu mi se pare o inselare.

 • Catalin Dragoe Postat la 2011-06-06 09:35

  In caz ca mai exista dubii, vedeti va rog un alt articol, in care Sf Teofan Zavoratul vorbeste si despre homeopatie: http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/boala-tratamentul-68523.html Doamne ajuta!

 • Vasile ParascanPostat la 2011-06-06 01:52

  Autorul articolului face precizari edificatoare, lamuritoare, doar ca trebuie sa fim atenti cand citim! Homeopatia poate fi de ajutor caci, in esenta, este un fel de vaccinare. Atunci cand practicantii iau "stralucitul exemplu" al fondatorului, mistificand totul in ideologia lor amalgamata cu inchipuirile lor "vizionare" si pretinzand ca pana si plantele au duh sfant, daca esti CRESTIN ADEVARAT, devii suspect si te retragi! Asta nu inseamna ca medicina homeopata nu are importanta in economia sanatatii. Ea foloseste SI mijloace specifice medicinii naturiste, care este alta "mancare de peste", pe care, din nefericire, unii din comentatorii prezenti pe acest forum, o confunda cu homeopatia. Foarte important pentru un ortodox adevarat este citirea si intelegerea pasajului urmator, din articolul domnului Danalache: "Prin aceasta teorie, homeopatii confunda raul spiritual cu cel material, lucru pe care Ortodoxia nu il face. Bolile sunt urmarea pacatului lui Adam, care a afectat intreaga fire umana, iar nu urmari neaparate ale unor rele actuale, fara de care ele (bolile) nu ar exista in trup. Multi dintre sfinti au fost bolnavi, negandind si neurmand cele rele (vezi cazul lui Iov)." In rest, incercati sa nu va bateti joc de eforturile unor oameni onesti, de intelepciunea altora, precum face Claudiu Dinu, care se indoieste de Parintele Paisie "ca cunoaste" ce se intampla in lume. Draga Claudiu Dinu, afla "ca cunosc" ca satana isi alege discipolii si luptatorii dintre cei ca dumneata, implinind astfel cele ce are de facut!

 • Mariana LazarPostat la 2011-06-05 22:34

  Buna seara. Am citit pe acest site mai multe articole, unele proaste, cum ar fi cel cu prea multa iubire pentru animale( cine dintre noi sufera oare de maladia "iubire exagerata"?),insa acesta le intrece pe toate! De fapt, nu am citit decat putin din el,fiindca ma dezgusta modul in care orice neinstruit poate spune orice ii trece prin cap. As dori sa-l intreb pe autorul acestui articol, daca are bunul simt sa-mi raspunda, ce studii, ce pregatire are, de cate ori a apelat el la remediile homeopate si nu s-a simtit bine, ce stie despre medicii care practica homeopatia? Daca si-ar fi vazut mama bolnava si trimisa la operatie( unde, din fericire n-a mai ajuns)si ar fi fost tratata prin homeopatie, daca el insusi ar fi fost nevoit sa apeleze la aceste tratamente si ar fi perfect sanatos de ani buni( nu stiu cati pot spune asta) , cum sunt eu, cred ca s-ar gandi de doua ori inainte sa arunce cu piatra. Domnule, nu mai scrie tampenii, studiaza inainte de a asterne ceva pe o pagina doar ca sa te aflii in treaba.

 • Postat la 2011-06-05 17:14

  Vreti sa spuneti si ne indemnati sa credem,domnule Danalache, ca spusa parintelui Paisie are caracter si putere de Dogma? asta sa fi fost dorinta asfantului? Sunt convins ca ati citit ca au existat, in lungul vremii, foarte multi monahi care-si doreau si cereau Domnului o boala care sa le fie lor incercare. Veti fi fiind de acord ca nu toate ale calugariei trebuie sa se aplice de catre mirean. E periculos pentru acesta din urma. Nu este pregatit pentru o cale atat de stramta! Sa cred ca atunci cand prin tratament homeopat m-am sculat din patul suferintei, de fapt eu nu eram bolnav,iar boala era doar parelnica? Eu cred cu tarie ca omul cand se roaga cu traire,este ascultat si indrumat de Tatal. Si am mai aflat din Cartea Sfanta ca ..."Domnul poate si din pietrele acestea sa ridice poporul Sau". Si atunci nu poate El sa ma faca sanatos "cu nimicuri"? Credeti ca de cate ori ne imbolnavim trebuie sa nu facem nimic intru vindecare, decat numai a ne ruga? Mai meditati totusi ca v-ati apucat sa dati cu pietrele vorbelor in stanga si-n dreapta. O sa contestati si vindecarea prin punerea mainilor, maine poimaine! Sa nu fie!

 • Postat la 2011-06-05 15:26

  CATA DEZINFORMARE,,,,tratamentele homeopate sunt foarte eficace,,am vazut acest lucru pe pielea mea si celor de langa mine,,dzeu sa ne dea intelepciune si ravna pe masura,,nicidecum mai mult decat trebuie,,fi-ti binecuvantati,,

 • Vio VioPostat la 2011-06-05 01:45

  Daca ati suferi cu adevarat, n-ati mai condamna o modalitate de vindecare ce a dat roade in numeroase cazuri. Poate ca si televizorul, curentul electric,etc sunt de la diavol. Oricare dintre dumneavoastra, intr-o situatie critica, prefera sa ia bilute decat sa moara. Nu cred ca medicina alopata are mai multa credibilitate. Cred ca ar fi mult mai util sa va straduiti si sa demonstrati ca oamenii se pot vindeca prin credinta. De ce nimeni nu se ocupa de aceasta medicina atat de complexa a credintei?

 • Maria Stanciu Postat la 2011-06-04 15:34

  Hristos S-a inaltat! Se pare ca o sa-mi fac un obicei din a comenta articolele... M-am gandit, initial, ca nu trebuie sa judec, apoi mi-am dat seama ca acesta este unul dintre scopurile acestui tip de comunicare: interactiunea. Asadar.... Marutisesc, si mie mi s-a parut o mare porcarie homeopatia, fara sa studiez am decis ca este o inselatorie. Pana cand am ajuns aproape disperata, deoarece fetita mea de nici 3 ani primea lunar un alt antibiotic pentru diferite "raceli" si ajunsese sa stea 13 zile in spital pentru o infectie urinara care o aducea la 40 de grade, temperatura. Nici nu pot sa spun cate milioane de unitati de antibiotic a primit, dar pot sa spun ca era extrem de speriata si de obosita de aceste tratamente. Dupe cel 13 zile de antibiotic au urmat 3 LUNI de antibiotice, CONITUU, dupa nu-stiu-ce metodologie de la Spitalul Cantacuzino. Apoi ... minune: au urmat 3 luni de pace si ... iar infectie urinara. Tratamentul acela infernal ar fi avut ca scop combaterea oricarui risc de revenire a infectiti urinare. WRONG, Mister! Urmatoarea infectie urinara (a treia, pentru un copil de 3 ani, foarte bine protejat si ingrijit), in disperare de cauza, am tratat-o homeopat: 7 zile de "bombonele", fara indicatii de ordin ritualic (fetita mea a fost impartasita, de la 40 de zile, in fiecare zi de sarbatoare, eu, mama tineam post, ma impartaseam curent, tatal, sotul meu,... mai putin implicat). Adevarat, infectia urinara a revenit, peste vreo 3 ani, intr-o forma usoara. Si am tratat-o tot homeopat. La fel ca si altele. Mai putin pentru polipi, pentru care d-na dr.cu specializare in homeopatie ne-a recomandat operatia. In plus, eu avand psoriazis, imi tin eczemele uimitor de bine in frau tot homeopat (si naturist), spre deosebire de altii, din jurul meu, care apeleaza la cortizoni... P.S. Daca ma gandesc bine, cam astfel de discutii s-au purtat si in vremea aparitiei tatamentelor medicale de tot felul, in urma cu secole, nu? Putina informare nu strica nimanui! Maria

 • carmen ponoranPostat la 2011-06-04 15:24

  Citind cele postate aici, un citat mi-a retinut atentia si cred ca el spune tot:"Totul este curat pentru cei curaţi; dar pentru cei necuraţi şi necredincioşi, nimic nu este curat: până şi mintea şi cugetul le sunt spurcate." (Tit 1:14) Pacat ca se recurge la astfel de manipulari ale opiniei publice in numele credintei...mare pacat.

 • danteodor danteodor Postat la 2011-06-04 12:37

  Eu zic sa revina domnul Danalache dupa ce discuta cu dr Pavel Chirila pentru ca dansul este mai in masura sa ne lamureasca. 1. Oamenii cu ce s au tratat pana la "infiintarea" homeopatiei, cu aspirina Bayer? 2. Foarte multe din remediile alopate sunt bazate pe crearea in laborator a substantelor din remediile homeopate. Anghinare vezi anghirol pt fiere salcie vezi aspirina ca intiinflamator 3. vezi baile termale, sulfuroase, sarate etc 4. Este incontestabil faptul ca interventia alopata este singura solutie pentru rezultatele rapide si pentru stabilizarea rapida a organismului in foarte multe cazuri (accidente, hemoragii, infectii aproape de septicemie etc) si este recunoscut locul si rolul ei - dar in preventie si in tratarea multor boli pe o perioada putin mai mare, se intoarce balanta in favoarea homeopatiei. Oricum, bietul organism a fost atat de robust creeat de Dumnezeu, ca rabda foarte multe, inclusiv tratament alopat de durata. In psihiatrie este foarte eficient alopatul iar in zona bolilor de nutritie etc, homeopatul dar granitele sunt permeabile si trebuie evitata calea generalizarilor. Cred ca nu trebuie sa absolutizam nici una din metode si sa nu le idolatrizam. Tot Dumnezeu ne vindeca si Maica Domnului ne intareste. Doamna cu copilul cu infectia in gat are dreptate si in sensul ca de la cateva luni, bietul copil este megavaccinat, orice febra conduce la "siropel" cu antibiotice de ultima generatie, de ajunge organismul sa inghita la maturitate alopate cu galeata si tot degeaba. Cateva zile de febra arata ca organismul lupta si isi creeaza si anticorpi iar noi de multe ori ii distrugem ultima bruma de imunitate cu alopatele. Ideea articolului este buna si anume ca foarte multi au "spiritualizat" metodele alternative si le-au facut suportul unor idei ratacitoare, departe tare de Ortodoxie. Pe de alta parte, se supraevalueaza aportul unor homeopate si exista o adevarata isterie a lui Noni etc. cerandu-se pe ele cat nu fac - inte 170 ron la distrib si 330 ron la farmacii) si foarte multe dintre ele sunt contrafacute (vezi si laptisorul de matca pe care daca l prinzi natural, sunt sanse de 90% sa-l iei depreciat pentru ca nu rezista decat in conditii speciale). Deschideti bine ochii chiar daca disperarea este mare, deoarece banutii se strang cu multa greutate. Sa ne ajute Dumnezeu sa nu aven nevoie nici de alopate si nici de homeopate iar daca totusi, primim o incercare printr-o boala, sa ne folosim de ea pentru mantuirea noastra pentru ca de aceea le mai ingaduie Dumnezeu. Hristos S-a inaltat!

 • costel popescu Postat la 2011-06-04 11:52

  Domnule Mihai Marius, as dori sa fac o precizare - Sfanta Euharistie ramane si pentru cei necredinciosi Trupul si Sangele Domnului. Iar Sfantul Apostol Pavel ne atrage atentia ca cel ce ia cu nevrednicie Trupul Domnului, osanda isi ia. Despre subiectul in cauza nu prea s-a discutat. E bine venit acest articol.

 • Dan Marius PetrePostat la 2011-06-04 10:10

  Articolul tine de o interpretare subiectiva. Daca este vreunul dintre voi, ma refer la cei care au comentat articolul mai sus, care nu s-a atins in viata lui de un medicament, sa ridice cuvantul impotriva acestui tip de remediu. Credinta adevarata te vindeca, sunt de acord, dar cati oare dintre noi suntem de o asemenea credinta? Vorbesc din propria experienta cand spun cele de mai sus. Si eu am recurs la un astfel de tratament si nu au fost prafuri sau altele, principiu de tratament homeopat presupune o actiune la nivel de informatie, plecand de la premiza ca organismul uman are tot ce ii trebuie pentru a lupta cu bolile ci doar ca informatia pentru a castiga aceasta lupta ii lipseste. Va doresc multa sanatate.. si aici ma refer la cea duhovniceasca!

 • Victor VasiliuPostat la 2011-06-04 08:54

  Multumiri Dn.T.D., sunteti un erudit care mi-a deslusit lacune f. raspandite, si acum si in alte multe randuri. Daca ingaduiti adaug cuvintele "doza f. mica",( stiam ,am verificat si in DEX., ce defineste homeopatia.) O astfel de doza mica ar fi si Impartasania sau si bobul de Prescura cu o lingurita de Agheasma apoi apa un pahar intreg dimineata. Domnul Is.Hs. se instaleaza incet si sigur in tot corpul, devenim El.Devenim mai sanatosi si mai fericiti. Ne aducem aminte de Evanghelia " De veti avea credinta cat un bob de mustar..."

 • Maria ConstantinescuPostat la 2011-06-04 02:34

  Noi locuim in Germania, iar medicamentele homeopate sunt frecvente si la indemana. Tratamentele sunt prescrise de medici clasici + specializare in homeopatie si am beneficiat de multe ori de rezulate optime. Nu am resimtit niciodata nici cea mai subtila legaturaaluzie cu religia fiecaruia dintre noi. Cred ca este vorba de o eroare de interpretare sau o lipsa de cunostere a temei. Inclusiv metodele asa-zise babesti ale ''bunicii'' dau cateodata rezulate mai bune decat toate medicamentele clasice de sinteza artificiala care nu fac decat sa ingrase buzunarele marilor case farmaceutice , remediind o durere si provocand o alta dauna de cele mai multe ori. Cred ca nu este corecta lumina in care este prezentata homeopatia in acest articol, nu e nici un o iselare homeopatia doar ca ne intoxica mai putin si ne vindeca in timp mai indelungat. Adevarata problema sunt bolile severe cronice- pentru toate tipurile de medicamente, dar de ce nu incercam sa ne controlam sanatatea la timp, e mai usor sa previi decat sa tratezi!!!

 • Micu Dan Postat la 2011-06-04 01:39

  Este de departe cea mai dezinformata, rauvoitoare si dezinfromatoare opinie fata de o disciplina de medicina alternativa. Autorul este rauvoitor si semidoct. Nu are habar de nici un principiu homepatic si face niste confuzii extraordinare... ametotoare. Cum se spune si in Biblie "multi vor veni in numele meu". Domnule Teodor Danalache in spete;e celor scris de Dumneavoastra se ascunde impostura, bigotismul si fanatismul lui Savonarola si "candoarea" din Prostia Omeneasca a lui Creanga. Doamne ajuta!

 • Cacovean AdrianPostat la 2011-06-04 00:38

  Am primit acest newsletter de pe site-ul crestinortodox.ro Nu stiu cine este acest domn Teodor Danalache. Nu semneaza ca preot sau membru al clerului ortodox. Grava este publicare acestui articol inchizitoriu la adresa homeopatiei intr-un for crestin cu nuante oficiale.Mai grava este inducerea publicului (pacientilor) in derive ce pot dura sute de ani. Galileo Galilei a fost reabilitat de Biserica dupa cateva sute de ani. In secolul 21, mileniul 3, cineva posteaza asemenea articol la adresa stiintei si vine cu asemenea argumentari de parca ar fi ori de pe vremea inchizitiei pe teme pur stiintifice, ori a primit bani sau ordin ca sa scrie de rau despre adevar, ca sa poata promova in continuare monopolul, noua ordine mondiala, fariseismul, inselarea in chip de cuvant al Domnului, minciuna, PDL-ismul si nici nu mai vreau sa raman in multimea de fete postate in acest articol si mahnirea este prea mare fata de o asemenea inselare si impostura si lucratura diavoleasca.Homeopatia este o stiinta bazata pe dovezi si in homeopatie este dovedit de multa vreme ca pamantul este rotund. Articolul postat este o hula la adresa stiintei, adevarului, omeniei si este necrestin si lucratura a satanei. Impresionat de multi votanti (numarul de comentarii) la moartea lui Iisus si aplaudatori la adresa lui Barabas. Traim aceleasi vremuri ca atunci. Suntem cam pe vremea lui Arie, cand vor trebui sa se aleaga intre figuranti si inselatori si farisei si crestinii adevarati.

 • carmina Postat la 2011-06-03 22:32

  De ce oare nu putem da dovada de putin discernamant in ceea ce afirmam? Cati oare dintre dvs. stiu ca unul dintre cele mai folosite remedii homeopate este .. tinctura de iod? Sau tot ceea ce inseamna tinctura, deoarece mult combatutele remedii homeopate se obtin prin dilutii in apa si alcool. Nimic altceva decat procesare mecanica. Sunt insa remedii si remedii. Insa consider ca nu putem pune laolalta remediile obtinute din plante cu cele de origine animala sau dubioasa. Personal, prefer sa folosesc cu discernamant produsele din plante (care nu stiu daca nu au disparut intre timp) si pe cele apicole, chiar daca modul lor de obtinere este prin diluare succesiva. Prefer sa renunt la multe dintre produsele de sinteza obtinute in laboratoare si la care nu se cunosc toate reactiile adverse, nu stiu de multe ori ce cantitate de droguri folosesc in inofensivele calmante preferate de multi dintre noi. Un articol obiectiv, dupa parerea mea, fara idei preconcepute, la subiectul in dezbatere: http://viatalatara.wordpress.com/2009/02/19/ce-stim-despre-homeopatie-7/

 • Claudia DavidPostat la 2011-06-03 21:48

  Homeopatia - inselaciune? Daca un crestin afirma ca puterea, energia plantelor sau anumitor substante daruite prin Creatie de Dumnezeu nu ajuta la nimic, inseamna ca are interese in medicina alopata sau nu cunoaste prin experiente personale aceasta ramura medicala sau este prea impamantenit pentru a se desprinde de spatiul mundan, pentru a coborî în adancul sufletului,locul unde credinta face sa curga izvoare de apa vie, har peste har. Da, omul are capacitatea de a se vindeca singur prin rugaciune, Hristos ne spune ca putem muta muntii prin credinta cat un bob de mustar, credinta curata toate bolile, rugaciunea aduce iertarea izbavitoare de pacat, sursa bolii si a mortii. Sunt o cunascatoare buna a medicinei alopate dar si a terapiilor alternative si pot sa afirm cu toata increderea ca medicina homeopata este incomparabil mai aproape de Dumnezeu. Medicina alopata inseamna cu precadere lucrare umana: chimicale, laboratoare, experiente, orgolii, mijloace financiare, uneori umilinte, deznadejde, pierdere de energie....Intr-o astfel de lume este greu sa regasesti reugaciunea, încrederea, sperante, iubirea veritabila de semeni. Parintele medicinii a vindecat cu mijloace din natura, monahii din trecut si din prezent se vindeca si fara sa consulte mari somitati medicale. Renegand beneficiile naturii, Îl renegam pe Creatorul acesteia, care le-a facut pe toate "bune foarte". Mana si mintea adesea diabolica a omului strica frumosul si binele din natura. Atunci, domnule anti medicina homeopata,nu imi ramane decat sa va compatimesc si sa ma rog pentru domnia voastra sa va dea Dumnezeu sanatate, sa nu ajungeti sa depindeti strict de medicina alopata, pentru ca s-ar putea sa va convingeti ca nu este atat de divina precum o apreciati si nu este usor sa inveti pe propria piele... Si inca un amanunt Claudia David

 • Postat la 2011-06-03 21:35

  eu CRED in tratamentul homeopat,baiatul meu s-a vindecat in 2 ani cu tratament homeopat...

 • Anisoara-Mirella SamsonPostat la 2011-06-03 20:47

  nu stiu ce sa cred, dar stiu ca o familie a unor prieteni cu multi copii mici a apelat la remediile homeopate dupa ce i-au indopat cu antibiotice pt o infectie cutanata cu stafilococ; au incercat si autovaccinul, fara succes. Dupa o saptamana de "luat bilute" homeopate, au inceput sa se curete de bubitele cu puroi, desi se luptasera cateva luni cu antibiotice si apoi cu vaccinul. a fost spectaculos chiar si pt noi, care eram sceptici. Ma indoiesc ca copiii au facut diferenta intre antibiotic si remediul homeopat din punctul de vedere al efectului placebo; ei luau ce le dadea mama.Eu, personal m-am tratat homeopat de o parazitoza mixta, pe la vreo 30 de ani; am preferat asa pt a nu suferi efectele toxice ale medicamentelor obisnuite din farmacii. Am fost sceptica, pt ca nu am avut rezultate initial, abia dupa ce mi-a prescris o alta dilutie am avut simptome de eliminare si intr-adevar, am repetat analizele pe tot parcursul tratamentului, pt a verifica eficacitatea. M-am bucurat ca am scapat ieftin si fara toxicitate, desi a durat mai mult, dar nu m-am indoctrinat in privinta asta.Eu merg la biserica de la 21 de ani si ma consider crestina ortodoxa practicanta. Sotul meu a fost sceptic, dar s-a vindecat de veruci (avea talpile pline, dupa ce alergase descult in jurul unui bazin de inot),dupa o saptamana de tratament.Nu e fan homeopatie de atunci dar a constatat cu surprindere ca a functionat la un moment dat; nu, nu ne-a rezolvat orice problema homeopatia, desi am mai avut si altele...mai grele.si ne spovedeam la un preot calugar in acel timp.Marturisesc ca intre timp m-am inscris la medicina, dar nu ma intereseaza sa studiez homeopatia...citind comentaariile de dinaintea mea, cred ca daca as avea un copil cu probleme, as incerca si remediul homeopat pt a-l ajuta. Nu cred ca e o magie, vrajitorie sau ceva de genul asta.Eu nu o iau asa, si ma gandesc la comedia aia franceza-"vizitatorii"cand eroul povestii a baut o potiune a unei vrajitoare si a inceput sa perceapa o alta realitate;la ei in evul mediu era magie, dar noi acum stim ca erau substante halucinogene extrase din ceva plante sau ciuperci.Sa ma iertai daca bat campii; mi-am spus si eu parerea...

 • Aneta AncaPostat la 2011-06-03 19:26

  Pentru Andreea Ioana Dumitrescu Va rog, trimiteti-mi si mie adresa doctorului fetitei dumneavoastra. Doamne Ajuta!

 • Claudiu DinuPostat la 2011-06-03 19:19

  Poftim! Unde dai sie unde crapa! Credinta ne da libertate sie tocmai increderea in Dumnezeu ne deschide calea pe care trebuie sa mergem daca avem vreo problema! Isus a vorbit Fariseilor reprosindule dogmatizarea falsa. Chiar Parintele Paisie citat mai sus spunea la fel in pilda cu femeia venita tocmai din Franta sa primeasca und sfat. Ascultatil pe raposatul Bartolomeu Anania, sau pe alt ilustru Duhovnic Parintele Papacioc care vorbeste sie el de indoctrinare sie Dogme false sau chiar pe parintele Savatie Bastovoi. Mai oameni buni dupa smerenie vine libertate sie indmn als inimi asa sa stiti sie nu Dogma. Dogma e marginire insa Isus ne-a dat rugaciune si prin rugaciune se descopera ce ai de facut. Judecati sie veti fi judecati mai zice Evangelia! Dogmatizarea strimba este judecata fratilor! Lasati voi pe Dumnezeu sa judece sie stati voi in Banka voastra caci fiecare dintre noi stie cite birne avem in ochi asa ca nu ingeunati pe alti cu ceva care sigur ati face sie voi daca v-ar sta cutitul la os! Doamne ajuta!

 • Marius VasileanuPostat la 2011-06-03 19:06

  Un articol penibil... scris de oameni ignoranti si intr-ale medicinei homeopate si intr-ale crestinismului ortodox. Una dintre cele mai credincioase persoane pe care le cunosc este medic homeopat in Timisoara si este chemata periodic la Ouranopolis (Grecia) unde vin special sa se consulte calugari romani si greci din Sf. Munte Athos. Este in acelasi timp medicul personal al Pr. Rafail (Noica) - toate tratamentele pe care le face, cu remarcabil succes, sunt homeopate. Regret ca excelentul site crestinortodox.ro publica asemenea prostii...

 • Alina ChiriacPostat la 2011-06-03 18:35

  Deplasat intradevar articolul dumneavoastra si imi pare rau ca pe acest site pot aparea articole de genul acesta. Ma asteptam sa nu ne pretam si aici la lucruri josnice. Sper ca nimeni nu va va lua in serios ideile ciudate,sau vreti sa ne spalati creierele? Nu va luati dupa tampenii, am folosit medicamente homeopate sunt foarte bune si nu au efecte adverse.

 • danteodor danteodor Postat la 2011-06-03 18:21

  Eu zic sa revina domnul Danalache dupa ce discuta cu dr Pavel Chirila pentru ca dansul este mai in masura sa ne lamureasca. 1. Oamenii cu ce s au tratat pana la "infiintarea" homeopatiei, cu aspirina Bayer? 2. Foarte multe din remediile alopate sunt bazate pe crearea in laborator a substantelor din remediile homeopate. Anghinare vezi anghirol pt fiere salcie vezi aspirina ca intiinflamator 3. vezi baile termale, sulfuroase, sarate etc 4. Este incontestabil faptul ca interventia alopata este singura solutie pentru rezultatele rapide si pentru stabilizarea rapida a organismului in foarte multe cazuri (accidente, hemoragii, infectii aproape de septicemie etc) si este recunoscut locul si rolul ei - dar in preventie si in tratarea multor boli pe o perioada putin mai mare, se intoarce balanta in favoarea homeopatiei. Oricum, bietul organism a fost atat de robust creeat de Dumnezeu, ca rabda foarte multe, inclusiv tratament alopat de durata. In psihiatrie este foarte eficient alopatul iar in zona bolilor de nutritie etc, homeopatul dar granitele sunt permeabile si trebuie evitata calea generalizarilor. Cred ca nu trebuie sa absolutizam nici una din metode si sa nu le idolatrizam. Tot Dumnezeu ne vindeca si Maica Domnului ne intareste. Doamna cu copilul cu infectia in gat are dreptate si in sensul ca de la cateva luni, bietul copil este megavaccinat, orice febra conduce la "siropel" cu antibiotice de ultima generatie, de ajunge organismul sa inghita la maturitate alopate cu galeata si tot degeaba. Cateva zile de febra arata ca organismul lupta si isi creeaza si anticorpi iar noi de multe ori ii distrugem ultima bruma de imunitate cu alopatele. Ideea articolului este buna si anume ca foarte multi au "spiritualizat" metodele alternative si le-au facut suportul unor idei ratacitoare, departe tare de Ortodoxie. Pe de alta parte, se supraevalueaza aportul unor homeopate si exista o adevarata isterie a lui Noni etc. cerandu-se pe ele cat nu fac - inte 170 ron la distrib si 330 ron la farmacii) si foarte multe dintre ele sunt contrafacute (vezi si laptisorul de matca pe care daca l prinzi natural, sunt sanse de 90% sa-l iei depreciat pentru ca nu rezista decat in conditii speciale). Deschideti bine ochii chiar daca disperarea este mare, deoarece banutii se strang cu multa greutate. Sa ne ajute Dumnezeu sa nu aven nevoie nici de alopate si nici de homeopate iar daca totusi, primim o incercare printr-o boala, sa ne folosim de ea pentru mantuirea noastra pentru ca de aceea le mai ingaduie Dumnezeu. Hristos S-a inaltat!

 • Péter Hercz Postat la 2011-06-03 17:48

  Vindecare?! Ce înseamnă vindecare?? Eu cred că vindecarea adevarată este credinţa! Nu credinţa în cele lumeşti, ci credinţa în Isus Christos!!!!! Eu cred că homeopatia este o unealtă a diavolului ca să ne îndepărteze de Domnul Isus, pentru că El este Vindecătorul, care ne spune: "Ia-ţi patul şi umblă", dar noi nu vren să-l auzim, pentru că atunci, s-ar adeveri că doar porunca iubirii este valabilă

 • Postat la 2011-06-03 17:27

  Articolul e valabil chiar si dpdv "politicaly corect". Aceleasi informatii sunt prezentate si pe wikipedia(ro.wikipedia.org/wiki/Homeopatie). Metoda ne-probata stiintific, dezvoltata de la nishte conceptii pagane de catre un mason. Unii se vindeca, majoritatea nu. Intrebarea este ce ne vindeca?.. avand in vedere ca pacientului nu i se administreaza nimic ce afecteaza boala. Dupa mine, sunt doua variante de raspuns: ori de la nishte conceptii pagane, prin incercari s-a ajuns la o metoda medicinala incompleta si incomplet studiata care poate vindeca si care probabil ar putea fi dezvoltata stiintific in continuare pentru mai bune rezultate, sau pornind tot de la aceleasi conceptii pagane, se stimuleaza increderea in sine si in propria putere spirituala de vindecare la dorinta de anumite boli, caz in care avem evident de a face cu necuratul. Dumnezeu stie.. dar nu pare curata treaba.

 • Ioan CiobotaPostat la 2011-06-03 16:51

  Felicitari pentru acest articol. Excelent, documentat, concret, la subiect. Homeopatia, impreuna cu acupunctura, bioenergia, radiestezie si alte tehnici New Age sunt de la Diavolul. Dumnezeu sa ne ajute sa ramanem DOAR cu el, NICIDECUM cu El si cu ... celalalt... Ci doar cu Dumnezeu.

 • sava adina Postat la 2011-06-03 16:38

  Ca sa nu va banuiesc de pact cu Asociatia Secular-Umanista din România și cu cea a „Scepticilor din România”- care boicoteaza peste tot homeopatia (fiind finantati de concerne farmaceutice carora le scad vanzarile din cauza reusitelor homeopatiei), VA ROG SA-MI SPUNETI CE SPECIALIST IN HOMEOPATIE V-A PUS LA DISPOZITIE documentatia pentru a scrie acest aticol. Ca daca sursa este revelatia dvs., NU MA INTERESEAZA! nimic nu este stiintific si adevarat din ce ati prezentat si va descalifica din a mai colabora cu acest portal! Va anunt ca in Romaia si strainatate exista ierarhi care se trateaza homeopat si ar putea avea o parere mai avizata decat a dumneavoastra!

 • Lucian Vatamanu Postat la 2011-06-03 16:29

  Domnule Danalache. Imi pare rau, dar consider ca acest articol este ori tendentios ori dvs. sunteti cu adevarat inchistat in niste dogme pe care, probabil, dvs. singur le-ati facut. Nu stiu de unde ati scos-o pe asta ca homeopatia (sau homeopatii) considera ca exista un Dumnezeu impersonal (probabil trebuia sa scriu cu litera mica). Sa stiti ca exista homeopati care sunt atei, care sunt crestin-ortodocsi nepracticanti si altii care sunt crestin-ortodocsi (pe bune, daca pot spune asa). Vedeti ca am zis crestin-ortodocsi si nu ortodocsi, asa cum incearca sa ni se inoculeze in ultimul timp. La fel cum sunt si medici de medicina alopata care se incadreaza macar in una din cele trei categorii enumerate. Pina la urma, indiferent la ce fel de tratamente "aderi", atita timp cit nu esti convins ca Dumnezeu lucreaza prin Duhul Sfant ca tu sa te faci bine (si ma refer aici la intelegerea greselilor facute, deci constientizarea acestora, si incercarea de a nu le mai repeta si de a face cit de cit ceva pentru a repara raul facut) degeaba te "vindeci" de o afectiune, ea va apare in alta parte, pe alt organ sau ti se va da alta lectie de viata. Asta din punct de vedere spiritual. Din punct de vedere medical se constata ca tratamentele homeopate, mai ales in cazurile de preventie, sunt net superioare oricaror medicamente alopate (vezi aici si cazurile vaccinurilor anti-gripale, etc.) Vreau sa precizez ca nu sunt nici medic homeopat nici de alt felm, dar am putut sa fac dierenta intre cele doua tipuri de tratamente pe mine si pe membrii familiei mele.

 • Ioan Andoni Postat la 2011-06-03 15:58

  Despre homeopatie, Sfântul Teofan Zăvorâtul: „Cum este homeopatia? Unde alopatia, în decurs de cinci săptămâni, nu a dat rezultat, homeopatia a dat rezultate în jumătate de zi. Monument trebuie ridicat pentru ea!” Sfântul Ioan de Kronștad: „Metoda voastră este cea mai corectă și rațională. Însăși înțelepciunea divină n-a găsit o metodă mai corectă și rațională. Însăși înțelepciunea divină n-a găsit o metodă mai corectă în vindecarea păcătoșilor și a nenumăratelor boli ale omenirii, decât tratarea asemănătorului cu asemănător. Înaintea Crucii, Morții și Învierii Sale, Hristos a rânduit, pentru toate timpurile, pentru însănătoșirea eficientă a omenirii păcătoase, Preacuratele și Sfintele Taine, Trupul și Sângele lui Hristos, unite cu Dumnezeirea. Înseamnă că în Însuși Dumnezeu-Omul avem exemplu de tratare a asemănătorului cu asemănătorul. Deci să fie mereu ajutorul atotputernic în activitățile voastre de folos general, Însuși Dumnezeu-Omul și Atotputernicul Făcător, Medicul omenirii suferinde!”

 • silvia balan Postat la 2011-06-03 15:47

  Domnule Dinu, Nu stiu ce inseamna crestin radical dar stiu ce inseamna crestin ortodox practicant. Daca la asta va referiti, pot sa va spun ca din atitutidea dvs. incisiva nu va plasati pe calea cea buna; acel asa-zis "ilustru Paisie" cum il numiti e incomparabil mai aproape de DUMNEZEU decat dvs.; daca aveti pretentia ca ati citit din FILOCALIE ar fi trebuit sa stiti ca un calugar duhovnic recunoscut are harul clarviziunii si nu trebuie sa ia pulsul vietii citadine ca sa fiein tema ci e de mii de ori mai aproapede adevar si tot ce e amestecat cu masonerie pleaca de la diavol care poate insela omul in cele mai perfide moduri. Va urez ochi duhovnicesti si mai multa smerenie fata de cele sfinte. DOAMNE ajuta! si ma iertati daca v-am tulburat.

 • MARIETA IlincaPostat la 2011-06-03 15:46

  Nu cred in efectul de placebo...eu m-am vindecat cu tartament homeopat, efectul a fost rapid

 • andreea ioana dumitrescuPostat la 2011-06-03 15:10

  buna ziua, si eu sunt dezamagita de acest articol.fetita mea a avut grave probleme de sanatate, ajungand sa faca infectii frecvente care, treptat, treptat nu au mai putut fi controlate decat in spital si doar cu antibiotic-gentamicina-administrat prin branula. Facea amigdalite,otite, traheobronsite si chiar de vreo 3-4 ori pneumonii, din care ultimul episod (la 6 ani) destul de rau, cu complicatii bacteriene grave. Eram disperati,pana cand cineva ne-a indrumat spre o doamna doctor homeopat (o persoana de altfel foarte increstinata!).Inutil sa va spun ca de atunci-exact de aproape jumatate de an fetita mea nu a mai avut nici un episod, dar absolut nici unul de infectie.Si nu i-am scos nici polipii, nici amigdalele asa cum imi recomandau toti o.r.l-istii consultati.Mi-a facut febra 39,8 (cu depuneri albe pe amigdale) si tot am ascultat-o pe dna dr.si nu i-am administrat nici un antifebril, nimic in afara de remediul recomandat. Si chiar daca ma credeti sau nu, vreau sa va spun ca in noaptea respectiva, a transpirat asa cum nu a mai facut-o niciodata-cu schimbat lenjeria de pat de 2 ori-si a doua zi nici urma de febra sau puroi in gat! Ii sunt recunoascatoare dnei dr. Greta Nita, si va mai zic, ca daca Dumnezeu nu ar fi vrut acest lcuru nu s-ar fi intamplat.

 • Radu AlexandruPostat la 2011-06-03 14:47

  Rezultatele unor cercetari efectuate in ultimele doua decenii, arata ca efectul pozitiv al homeopatiei este doar un efect placebo. "Efectul placebo inseamna ca pacientii care urmeaza tratamente homeopatice isi imbunatatesc starea de sanatate datorita increderii pe care o au in forta tratamentului, si nu datorita proprietatilor curative propriu-zise ale remediului." (Cosima Rughinis)

 • costel popescu Postat la 2011-06-03 14:30

  Pro si contra “Totusi se constata chiar in tarile dezvoltate ca medicamentele homeopate sunt solicitate de un numar tot mai mare de medici si bolnavi, care considera ca remediile homeopate nu polueaza mediul intern al organismului. Aceasta deoarece remediile homeopate folosesc dilutii atat de mari, incat in solutie sau in granule raman foarte putine molecule de substanta activa sau deloc. Teoreticienii homeopatiei sustin ca in aceste conditii nu are loc un transfer de masa sau de energie, ci doar de informatie. Adversarii homeopatiei invoca tot felul de explicatii, printre care si „logica bunului simt“, potrivit caruia, daca medicamentul homeopat este atat de diluat incat nu mai contine substanta medicamentoasa, nu poate fi activ. Dupa cum se vede exista argumente de ambele parti. O incercare temerara de a concilia conceptia alopata cu cea homeopata este facuta de catre profesorul Dumitru Dobrescu, membru corespondent al Academiei Romane, in cartea sa „Farmacologie Homeopata Generala“ (Editura Minesan 2007), carte pe care o recomandam celor care doresc sa afle mai mult despre aceasta metoda terapeutica atat de controversata”. (prof. univ. dr. Ostin C. MUNGIU

 • cornelia popaPostat la 2011-06-03 12:32

  si totusi eu personal m-am vinde cat in scurt timp cu tratament homeoat,avind in vedere ca am luat medicamente ani la rind fara rezultat.ce sa mai credem?!!!

 • Postat la 2011-06-03 12:11

  Vorbiti prostii. Medicina homeopata e adevarta alternativa medicinei alopate. Ca sa exemplific, pe intelesul vostru, modul de a ctiune a homeopatiei, e ca si cum ai vrea sa alungi o musca de pe perete...In timp ce medisìcina alopata, izbeste violent cu maiul in musca, omorand si musca si, stricand si peretele, homeopatia, alunga musca, urmarind eliminarea cauzelor pt care a ajuns acolo. Adica, lucreaza la cauta, pt a elimina efectul In timp ce, medicina alopata, da cu topotul ori de cate ori vede efectul. De cauza nici habar nu are. Ma mir ca voi, care scrieti pe acest site, numit crestin ortodox, inca nu ati reusit sa aflati aceste adevaruri...Si ca, medicina alopata, din interes pur financiar, nu permite oficializarea homeopatiei...Ca tot scrieti aici, Hristos a fost cumva recunoscut oficial????, si totusi, lumea traieste dupa principiile sale. In plus, inaintea medicinei alopate, a fost cea homeopata, si va ramane, dupa disparitia celei acum, atotdistrugatoare...

 • Claudiu DinuPostat la 2011-06-03 10:45

  Domnilor, eu citesc foarte atent articolele postate pe aceasta platforma insa acesta mi se pare extrem de deplasat: 1. Eu personal am avut probleme grave de sanatate si am fost tocmai tratat in Germania pe aceasta cale Homeopatica si m-am insanatosit. Medicina normala nu a putut sa ma ajute. 2. Fanatismul este un pacat si chiar si ilustrul Paisie este doar un om, calugar care ma indoiesc ca cunoaste asa de bine ce se intimpla in lume. Eu personal sint un foarte radical crestinortodox care practica pina in cle mai mici detalii canoanele si posturile biserici. Asta insa cum toti stimm de multe ori nu ne fereste sa ne imbolnavim. Dumnezeu a dat inteligenta oamenilor si deci pe aceasta cale a aparut si Homeopatia care a salvat viata multor oameni. Ma indoiesc ca Dumneata D-le Danalache esti Medic si deci in masura sa judeci aceasta Methoda de a salva vieti. Articolul D-mneavoastra mi se pare scris de un Inchizitor insa unul Ortodox. Axista un Canon oficial al vreunui Sinod referitor la aceasta Tema? Ma indoiesc! Deci intrebarea mea este: De ce scrieti asemenea Articole iresponsabile care pot fi luate ca atare de oameni simpli care nu cunosc contextul Medicinei? Eu personal sint inginer si nu Medic insa sint o persoana care sa insanatosit de la o Boala aproape incurabila pe aceasta cale. Referitor la Ortodoxie /Credinta - Doumnule Extremismul si Fanatismul sint pacate stipulate ca atare pina si in Filocalie! Daca noi devenim Fanatici atunci sint egali cu Musulmani Islamisti? Dorim acest Lucru? Probabil ca nu. Deci ar trebui ceva mai mult Discernamint la intocmirea unor asemenea Articole! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE