Indicele SAR, un criteriu de alegere a telefoanelor mobile

Indicele SAR, un criteriu de alegere a telefoanelor mobile Mareste imaginea.

Indicele SAR este o caracteristica mult prea putin luata in calcul, in momentul achizitionarii unui nou telefon mobil. Aproape de fiecare data, cumparatorul se intereseaza de performantele noului telefon, trecand cu vederea aspecte cu mult mai importante ale acestuia, cum ar fi "indicele SAR".

Telefonul mobil este un aparat care emite si recepteaza unde radio. Undele radio sunt unde electromagnetice utilizate in special pentru transmisii de radio si de televiziune, cu frecvente de la cativa kiloherti (KHz), pana la cativa gigaherti (Ghz). Undele emise de antene nu sunt benefice organismului uman, acestea comportandu-se precum radiatiile.

Indicele SAR se foloseste pentru masurarea "ratei specifice de absorbtie", unitatea de masura pentru cantitatea de energie (radio frecventa) absorbita de catre organism, atunci cand se utilizeaza un telefon mobil.

Deoarece undele radio absorbite de catre organism, in momentul utilizarii unui telefon mobil, nu sunt benefice sanatatii, nivelul maxim admis al acestora a fost stabilit prin legi nationale. "Comisia Internationala de Protectie Impotriva Radiatiilor Neionizante" a hotarat ca rata specifica de absorbtie pentru mediul inconjurator, impanzit de antene fixe, sa fie limitata la 0,08 wati / kilogram. Totodata, comisia europeana a stabilit ca indicele SAR maxim admis pentru zona capului si a trupului sa fie limitat la 2 wati / kilogram. Pe continentul american insa, nivelul maxim al indicelui SAR este mai mic, el fiind limitat la 1,6 wati / kilogram.

Incepand cu toamna anului 2008, "Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei" a inceput realizarea unui laborator de masurare a radiatiilor emise de echipamentele de telecomunicatii.

In manualul tehnic al fiecarui telefon mobil este precizata "Rata Specifica de Absorbtie" (SAR). Testele de stabilire a indicelui SAR au fost efectuate pe telefoane emitand la nivelul lor maxim de putere, pentru toate benzile de frecventa. Astfel, se afirma ca indicele specificat in manualul tehnic este intotdeauna mai mare decat valoarea lui reala. Telefonul mobil foloseste doar puterea strict necesara conectarii la retea, drept pentru care, cu cat utilizatorul telefonului se afla mai aproape de o antena fixa de telefonie mobila, cu atat valoarea indicelui SAR este si ea mai mica.

In pofida faptului ca nivelul maxim al radiatiilor emise de antene a fost si este foarte mult supravegheat, se afirma ca singurul efect negativ al emisiilor de unde electromagnetice din banda de frecventa in care opereaza telefonia mobila este cresterea temperaturii corpului, din cauza absorbtiei energiei. Desi unele teste de specialitate au evidentiat faptul ca este posibil ca anumite tesuturi sa fie afectate, atunci cand temperatura intregului corp creste cu unul sau doua grade Celsius, lucrurile au ramas sub lozinca "in afara de cresterea temperaturii corporale, nu se cunosc alte urmari".

In urma unor studii de specialitate, efectuate de 21 de cercetatori, din 14 tari diferite, in cadrul "Organizatiei Mondiale a Sanatatii", s-a observat ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile confera un risc sporit de cancer cerebral. Aceasta forma de cancer cerebral este denumita "gliom", ea afectand in special sistemul nervos central. Riscul creste si mai mult la persoanele care vorbesc, in medie, cate 30 de minute pe zi, la telefonul mobil.

Oarecare masuri de minima siguranta

Deoarece nu ne asteptam sa fim anuntati prea curand, in mod oficial, ca folosirea telefoanelor mobile cauzeaza cancer, se cade sa luam o serie minima de masuri de siguranta in aceasta privinta. Pentru inceput, trebuie stiut faptul ca intensitatea maxima a undelor este atinsa atunci cand suntem apelati sau apelam pe cineva.

Este recomandata vorbirea la telefon prin "hands-free", folosind dispozitivul auxiliar cu casti si microfon. In acest mod, aparatul de emisie / receptie se afla la o oarecare distanta de capul vorbitorului. De asemenea, se spune ca dipozitivele fara fir, de tip "bluetooth", implica un nivel de radiatii mai mic de pana la o suta de ori, decat cel emis direct de telefonul mobil. Daca nici acest lucru nu este cu putinta, se poate vorbi la telefonul mobil de la distanta, fiind activata functia "difuzor" (speaker). Daca nu se poate vorbi nici in acest mod, se recomanda macar tinerea telefonului la o distanta de cativa centimetri fata de ureche. Pana si cea mai mica distanta, intre telefon si ureche, este de folos in limitarea radiatiilor absorbite de organism.

Daca nu este posibila evitarea convorbirilor mai lungi de cateva minute, se recomanda mutarea telefonului de la o ureche, la alta, alternativ, la fiecare cinci-zece minute, pastrand, pe cat posibil, o oarecare distanta fata de cap.

Este recomandata pastrarea telefonului mobil la o oarecare distanta chiar si in timpul in care acesta nu este folosit, deoarece antena lui emite sustinut unde radio, pentru receptarea ei de catre antenele fixe de telefonie mobila. Tinerea lui in buzunare, la curea sau aproape de trup nu este un lucru bun. Se poate tine in geanta ori pe masa, la o oarecare distanta.

Teodor Danalache

Indicele SAR

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

20 Iulie 2012

Vizualizari: 27700

Voteaza:

Indicele SAR, un criteriu de alegere a telefoanelor mobile 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE