
Duminica din 6 octombrie 2024 este trecuta in calendar sub denumirea de Invierea fiului vaduvei din Nain. Mantuitorul merge din proprie initiativa in Nain. In aceasta cetate are loc intalnirea Mantuitorului cu cei care duceau trupul tanarului spre ingropare.
Nu este firesc ca cineva sa moara de tanar. Firescul vietii este ca fiul sa-si ingroape parintii si nu invers. Vaduvei, mama tanarului din Nain, i se cere din partea Mantuitorului sa nu planga. Desi El ne invata ca sunt "fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia", desi El insusi plange la moartea lui Lazar, acum ii cere mamei acestuia sa nu mai planga. Stia ca este la capatul puterilor sufletesti si nu dorea ca ea sa cada in deznadejde. Pe de alta parte, cunoascand ca avea sa-l readuca la viata, ii spune mamei tanarului, ceea ce le-a spus femeilor mironosite, dupa ce El a inviat din morti: "Nu Ma plangeti". Deci, intelesul ascuns este: Nu plange, caci de acum nu vei mai avea de ce plange si pe cine plange.
Hristos se apropie de sicriul in care se afla tanarul, lucru considerat necurat si interzis de traditia iudaica si rosteste catre el cuvintele: "Tinere, tie iti zic, scoala-te!". Iar tanarul este ridicat din moarte si redat viu mamei sale. Parintii afirma ca a avut loc aceasta atingere, pentru a ne descoperi ca Trupul Sau este datator de viata si ca mortii nu sunt necurati, ca trupul omului are o valoare deosebita in fata lui Dumnezeu, deoarece este chemat la Invierea cea de obste.
Mentionam ca Mantuitorul a savarsit trei invieri din morti - a inviat-o pe fiica lui Iair (Matei 9), pe tanarul vaduvei din Nain (Luca 7) si pe Lazar, fratele Martei si al Mariei, prietenul sau (Ioan 11). Cele trei invieri ne descopera ca exista viata vesnica si ca Dumnezeu este Stapan nu doar asupra vietii, ci si a mortii.
Sfintii Parinti au vazut in cele trei invieri eliberarea sufletului din etape diferite ale pacatului. Fiica lui Iair este chipul celui abia cazut in pacat, tanarul din Nain il infatiseaza pe cel care s-a insotit serios cu pacatul, iar Lazar il exprima pe cel cazut definitiv in pacat.
Invierea tanarului din Nain are menirea de a ne atrage atentia ca moartea nu trebuie ignorata, ci vazuta ca o trecere in alta viata. Ridicarea unui om din moarte ne arata posibilitatea invierii si anticipeaza ziua in care aceasta va fi daruita tuturor.
Iulian Predescu
Evanghelia duminicii a 20-a dupa Rusalii (Invierea fiului vaduvei din Nain) Luca 7, 11-16
"In vremea aceea S-a dus Iisus intr-o cetate numita Nain si impreuna cu El mergeau ucenicii Lui si multime mare. Iar cand S-a apropiat de poarta cetatii, iata scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, si ea era vaduva, iar multime mare din cetate era cu ea. Si, vazand-o Domnul, I s-a facut mila de ea si i-a zis: Nu plange! Atunci, apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. Si a zis: Tinere, tie iti zic, scoala-te! Iar cel ce fusese mort s-a ridicat si a inceput sa vorbeasca, iar Iisus l-a dat mamei sale. Si frica i-a cuprins pe toti si slaveau pe Dumnezeu, zicand: Proroc mare S-a ridicat intre noi si Dumnezeu a cercetat pe poporul Sau".
-
Invierea fiului vaduvei din Nain
Publicat in : Predici de duminica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.