Vindecarea femeii bolnave si invierea fiicei lui Iair

Vindecarea femeii bolnave si invierea fiicei lui Iair Mareste imaginea.

In duminica a 24 a dupa Rusalii, in biserica se face pomenire de invierea fiicei lui Iair si de vindecarea unei femei cu scurgere de sange care suferea de aceasta boala de 12 ani. Matei, Luca si Marcu sunt cei care mentioneaza in evangheliile lor aceste minuni. Sfantul Evanghelist Luca spune ca fata avea 12 ani, dar nu si de ce boala suferea si de cand traia in suferinta.

Amintim ca Mantuitorul se intorcea din tinutul Gadarenilor, acolo unde vindecase doi indraciti. El ajunge in Capernaum, unde Iair, mai marele sinagogii, ii iese in intampinare si Il roaga sa vina in casa lui ca sa-i vindece fiica. Este important sa mentionam ca Iair era o persoana care slujea Legii si sinagogii si dupa cum stim, slujitorii sinagogii erau impotriva invataturii pe care Mantuitorul o propovaduia. Aceasta atitudine L-a bucurat pe Hristos si din acest motiv S-a aratat deschis sa-l ajute. Iair, de vreme ce vine sa-I ceara lui Hristos ajutorul, facea parte din cei care L-au descoperit pe Hristos ca fiind Mesia cel vestit de proroci.

Vindecarea femeii bolnava de scurgere de sange de 12 ani se petrece in timp ce Hristos se indrepta spre casa lui Iair. Din Evanghelie aflam ca folosindu-se de imbulzeala, de multimea prezenta in jurul lui Hristos, s-a apropiat de El si, pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui, caci isi zicea in sinea ei: "De ma voi atinge macar de haina Lui, ma voi vindeca" (Mc. 5, 28). Si in clipa aceea, "izvorul sangelui ei a incetat si ea a simtit in trup ca s-a vindecat de boala" (Mc. 5, 29).

"Cine este cel ce s-a atins de Mine?", intreaba Mantuitorul. "S-a atins de Mine cineva, caci am simtit o putere care a iesit din Mine". Apostolii sunt mirati ca intreaba: "Cine s-a atins?" in conditiile in care erau oameni peste tot in jurul lor, care ii imbulzeau. Si din multimea prezenta, iese o femeie, tremurand, cade la picioarele lui Iisus si marturiseste din ce cauza s-a atins de El si cum s-a tamaduit. A fost vindecata datorita credintei sale. Hristos, vazandu-i sfiala si smerenia, i-a zis: "Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit, mergi in pace". Aceasta minune ar fi ramas ascunsa daca Domnul nu ar fi cautat sa o descopere. Si face acest lucru, pentru a ne arata credinta ei, ca si noi sa o urmam.

In vreme ce Mantuitorul vorbea cu cei din multimea care Il urma, cateva persoane au adus vestea ca fiica lui Iair a murit. Mantuitorul ii linisteste spunand ca fiica lui Iair nu a murit, ci doarme. Mantuitorul, ajuns in casa in care se afla copila moarta, a intrat in locuinta insotit numai de parintii ei si de trei ucenici: Petru, Iacob si Ioan. Cand Hristos i-a spus fetei: "copila, scoala-te!" (Lc. 8, 54), in momentul acela, "duhul ei s-a intors si a inviat indata" (Lc. 8, 55). Iata cum, prin puterea lui Hristos, noi nu mai vorbim de moarte, ci de adormire. Precizam ca invierea aceasta a fost facuta pentru cererea cu credinta a lui Iair. De aici invatam cat de importanta este mijlocirea altora pentru noi in fata lui Dumnezeu pentru a primi de la El vindecare si tamaduire fata de diverse boli.

Minunea invierii fiicei lui Iair (Luca VIII, 41-56; Matei IX, 18-25; Marcu V, 22-42) este una dintre cele trei invieri savarsite de Hristos, alaturi de invierea fiului vaduvei din Nain si cea a lui Lazar, fratele Mariei si al Martei. Mantuitorul a savarsit doar trei invieri pentru ca ele au o semnificatie spirituala, exprima invierea sufletului din diferite etape ale pacatului. Astfel, invierea fiicei lui Iair, o copila, este chipul ridicarii din pacat a celui care a inceput sa savarseasca pacatul, invierea tanarului din Nain, preinchipuie pe cel care a intarit legatura cu pacatul, iar invierea lui Lazar mort de patru zile, il simbolizeaza pe cel ajuns mort sufleteste din cauza pacatului. Din aceste trei invieri trebuie sa retinem ca indiferent de stadiul in care se afla omul cazut in pacat, el se poate elibera de pacat cu ajutorul lui Hristos.

Iulian Predescu

Evanghelia Duminicii a 24-a dupa Rusalii - Invierea fiicei lui Iair - Luca 8, 41-56

In vremea aceea a venit la Iisus un om al carui nume era Iair si care era mai-marele sinagogii. Si, cazand la picioarele lui Iisus, Il ruga sa intre in casa lui, ca numai o fiica avea, ca de doisprezece ani, si ea era pe moarte. Iar, pe cand se ducea Iisus si multimile Il impresurau, o femeie, care de doisprezece ani avea curgere de sange si cheltuise cu doctorii toata averea ei si de nici unul n-a putut sa fie vindecata, apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui si indata s-a oprit curgerea sangelui ei. Si a zis Iisus: Cine s-a atins de Mine? Dar toti tagaduind, Petru si ceilalti care erau cu El au zis: Invatatorule, multimile Te imbulzesc si Te stramtoreaza, si Tu intrebi: Cine S-a atins de Mine? Iar Iisus a zis: S-a atins de Mine cineva, caci am simtit o putere care a iesit din Mine. Atunci femeia, vazandu-se vadita, a venit tremurand si, cazand inaintea Lui, a spus de fata cu tot poporul din ce pricina s-a atins de El si cum s-a tamaduit indata. Iar El i-a zis: Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit. Mergi in pace! Pe cand inca vorbea El, a venit cineva de la mai-marele sinagogii zicand: A murit fiica ta. Nu mai supara pe Invatatorul. Dar Iisus, auzind, i-a raspuns: Nu te teme; crede numai si se va izbavi. Si, venind in casa, n-a lasat pe nimeni sa intre cu El decat numai pe Petru, pe Ioan si pe Iacov, pe tatal copilei si pe mama. Si toti plangeau si se tanguiau pentru ea. Iar El a zis: Nu plangeti; n-a murit, ci doarme. Si radeau de El, stiind ca a murit. Iar El, scotand pe toti afara si apucand-o de mana, a strigat, zicand: Copila, scoala-te! Si duhul ei s-a intors si a inviat indata; si a poruncit El sa i se dea copilei sa manance. Si au ramas uimiti parintii ei. Iar El le-a poruncit sa nu spuna nimanui ce s-a intamplat.

Pe aceeaşi temă

05 Noiembrie 2020

Vizualizari: 656

Voteaza:

Vindecarea femeii bolnave si invierea fiicei lui Iair 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE