Hristos iubeste fara limite

Hristos iubeste fara limite Mareste imaginea.

Pilda samarineanului milostiv este relatata de Sfantul Evanghelist Luca. Sfintii Parinti au randuit ca aceasta pilda sa fie citita inainte de Postul Nasterii Domnului care incepe pe 15 noiembrie, pentru a ne descoperi ca rugaciunea si milostenia ne ajuta sa devenim mostenitori ai Imparatiei Cerurilor.

Din comentariile patristice retinem ca samarineanul Il reprezinta pe Hristos, cel cazut intre talhari e chipul omenirii ranita de caderea in pacat, Ierusalimul simbolizeaza paradisul, Ierihonul lumea, talharii cei care il ataca neincetat pe om, ranile sunt pacatele, preotul si levitii reprezinta Legea, casa de oaspeti Biserica, iar ungerea cu untdelemn si turnarea de vin peste rani, inseamna vindecarea oamenilor de boala pacatului prin Botez si Impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos. Iar adevarul ca bunul samarinean se va intoarce, exprima revenirea Domnului spre judecarea intregului neam omenesc. Cei doi dinari inseamna Vechiul si Noul Testament, dar si cele doua porunci ale iubirii de Dumnezeu si de aproapele.

Coborarea de la Ierusalim la Ierihon inseamna instrainarea omului de Dumnezeu, caderea in pacat. Cel cazut in mainile talharilor si lasat aproape mort reprezinta neamul omenesc, care din cauza pacatelor cade in multe patimi si ajunge aproape mort sufleteste. Ridicarea din aceasta stare o face Domnul, samarineanul, pentru ca preotii si levitii Vechiului Testament erau neputinciosi in a-i oferi omului harul mantuitor.

Samarineanul este considerat de iudei un strain, caci ei nu au vazut in El pe Mesia cel vestit de profeti. Iar acest calator strain vindeca ranile omului produse de patimi si de pacate. Hristos iubeste fara limite. El nu pune granite in iubire. De aici retinem ca fiecare dintre noi putem fi de ajutor oricarui om, indiferent de neam si credinta. Lucrarea din iubire fata de oameni este propria noastra lucrare de mantuire.

Adrian Cocosila

Evanghelia Duminicii a XXV-a dupa Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) - Luca 10, 25-37

In vremea aceea a venit la Iisus un invatator de lege, ispitindu-L si intrebandu-L: Invatatorule, ce sa fac eu ca sa mostenesc viata cea de veci? Dar Iisus l-a intrebat: ce este scris in Lege? Cum citesti? Iar el, raspunzand, a zis: sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata vartutea ta si din tot cugetul tau; iar pe aproapele tau, ca pe tine insuti. Atunci Iisus i-a spus: drept ai raspuns, fa aceasta si vei fi viu. Dar el, voind sa se indreptateasca pe sine, a zis catre Iisus: si cine este aproapele meu? Iar Iisus, raspunzand, a zis: un om oarecare se cobora din Ierusalim in Ierihon si a cazut intre talhari, care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, s-au dus, lasandu-l abia viu. Din intamplare un preot cobora pe calea aceea, dar, vazandu-l, a trecut pe alaturi. Tot asa si un levit, sosind la acel loc, a venit, a vazut si a trecut pe alaturi. Dar un samarinean care era calator, ajungand langa langa el si vazandu-l, i s-a facut lui mila de el si, apropiindu-se, i-a legat ranile turnand peste ele untdelemn si vin; apoi, punandu-l pe asinul sau, l-a dus la o casa de oaspeti si a avut grija de el. Iar a doua zi, la plecare, scotand doi dinari, i-a dat gazdei si i-a zis: ai grija de el si ce vei mai cheltui, cand ma voi intoarce eu iti voi da inapoi. Deci care din acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui care cazuse in mainile talharilor? Iar el a raspuns: cel care a facut mila cu el. Atunci Iisus a zis catre el: du-te de fa si tu asemenea.

Pe aceeaşi temă

11 Noiembrie 2020

Vizualizari: 2683

Voteaza:

Hristos iubeste fara limite 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE