Scaldatoarea Siloamului

Scaldatoarea Siloamului Mareste imaginea.

Omul virtuos nu poate fi supus certarii lui Dumnezeu, caci ar fi o contrazicere a dreptatii supreme. In schimb cei ce erau stapaniti de intuneric erau starniti tot mai mult de ura si dusmanie contra Luminii. Asa s-a intamplat si cu iudeii, intotdeauna cautau sa-L prinda pe Iisus cu invinuiri si prin faptul ca transformasera Legea lui Dumnezeu intr-o lege omeneasca, cautau sa gaseasca motiv de cearta si contradictie.

Intr-una din zile, pe cand era in mijlocul oamenilor, evitand mania vrajmasilor, a trecut prin mijlocul unor necajiti, printre care era si un orb din nastere (Ioan 9,1). Un om chinuit, apasat de greutatea vietii pamantesti, invaluit mereu in intunericul fizic, privat de bucuria frumusetii creatiei divine. Dincolo de peretele ce-l separa de viata normala, auzea cum oamenii se bucurau de natura, de marirea orasului lui David, de culoarea vietii de zi cu zi. Dar viata lui se desfasura intr-o noapte cumplita, pipaind orice pentru a nu se izbi de piatra piciorului.

Dar prezenta Mantuitorului in mijlocul celor ce au nevoie de doctor, cei ce sunt bolnavi si sufleteste dar si trupeste, ii lumineaza simtirile si se intreapta greoi, dar cu sclipire in suflet, catre multimea ce murmura. Auzise de slabanogul ce fusese vindecat, iar acum se indrepta cu speranta.

Invatatorule, cine a pacatuit; acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb? (Ioan 9,2). Mantuitorul il observa si cunoaste durerea lui, acel om se nascuse cu aceasta durere si radacina trebuia cautata inafara vietii lui actuale. Orbul se nascuse asa pentru a fi aratate prin Fiul, lucrurile Tatalui, pentru ca sa se savarseasca lucrurile luminii, El insusi fiind lumina lumii.

Inca si din tina ai facut ochi sanatosi si poruncind sa se spele, prin cuvant ai facut sa se salasluiasca lumina (Molitfelnic, slujba Aghiasmei mici). Pentru a nu chinui mai mult asteptarea orbului, Mantuitorul a facut tina si a uns ochii orbului, indrumandu-l sa merga la scaldatoarea Siloamului pentru a se spala. La aceasta scaldatoare, care se talcuieste trimis, prin spalare tinei de pe ochi, va primi orbul vindecarea. Mantuitorul il trimite la aceasta scaldatoare, si nu la alta, pentru a vedea credinta lui, si a dovedi ca vindecarea vine de la tina Mantuitorului si nu de la o anumita apa. Orbul urmand cu sfintenie indemnul a venit vazand, acum il cuprinde o mare bucurie, caci vedea pentru prima data soarel, se putea bucura de culorile naturii, isi vedea parintii, dar mai presus de toate il vede pe Mantuitorul (Ioan 9,37), pe adevaratul Doctor. 

Oare si noi suntem orbi? (Ioan 9,40)

Aceasta intrebare da semne ca in sufletele orbite, apar si cuvinte insufletite. Si aceasta minune produce o tulburare intre iudei, caci se vedeau dati la o parte de Mantuitorul, dar mai ales oameni incepusera sa il urmeze, sa creada in El. Caci multi se mirau de aceasta minune, o vedem si din intrebarile si mirarile lor (Ioan 9, 19; 26), iar necredinta lor i-a impins pana acolo incat erau gata sa arunce cu pietre asupra Lui, acuzandu-L ca huleste (Ioan 10,33). Dupa aceasta minune de la scaldatoarea Siloamului, Mantuitorul se retrage prin locul propovaduirii lui Ioan (Ioan 10, 40), pentru reculegere si liniste, caci necredinta lasa urme de tulburare, iar aici langa Iordan, oamenii mai cautau acel glas al credintei, al luminii, si multi au crezut in El acolo (Ioan 10, 42).
 
Preot Robert Nicolae

Despre autor

Robert Nicolae Preot Robert Nicolae

Colaborator
9 articole postate
Publica din 11 August 2011

Pe aceeaşi temă

22 Mai 2013

Vizualizari: 1795

Voteaza:

Scaldatoarea Siloamului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE