
Duminica a treia din Postul Sfintelor Pasti este numita Duminica Sfintei Cruci. Anul acesta Duminica Sfintei Cruci va fi pe 23 martie. In aceasta duminica are loc ritualul scoaterii solemne si cinstirii Sfintei Cruci, ritual prezent la finalul Utreniei care se oficiaza sambata seara sau duminica dimineata.
Crucea este dusa in procesiune la fel ca si Darurile inainte sfintite (pe capul preotului), iar slujba se deschide tocmai cu o parafraza a cantului de la intrarea Sfintelor Daruri de la Liturghia Darurilor inainte sfintite:
"Acum ostile ingeresti insotesc lemnul cel cinstit cu buna cucernicie inconjurandu-l si cheama pe toti credinciosii la inchinare. Veniti deci, cei ce va luminati cu postul, sa cadem la el cu bucurie si cu frica, strigand cu credinta: Bucura-te, cinstita Cruce, siguranta lumii”" (Vecernia Mica, Duminica a III-a Doamne Strigat-am).
La Doxologia mare din cadrul Utreniei, in timp ce la strana se canta "Sfinte Dumnezeule", preotul imbracat cu toate vesmintele preotesti, cadeste Sfanta Cruce asezata pe Sfanta Masa, apoi ridica Sfanta Cruce si impreuna cu Procovatul o pune pe cap si iese pe usa dinspre miazanoapte ca sa ajunga in fata usilor imparatesti si sa rosteasca: "Intelepciune drepti”! Dupa aceea vine in mijlocul bisericii si pune pe analog Sfanta Cruce si o va cadi in cele patru parti, in timp ce strana canta troparul glasului al 6-lea, "Crucii Tale ne inchinam Stapane si Sfanta Invie-rea Ta o laudam si o slavim"! Dupa inchinarea tuturor credinciosilor, incepe Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.
In cele mai vechi manuscrise, praznuirea Sfintei Cruci in a treia duminica a Postului Mare se intitula Praznicul celei de a treia inchinari a Crucii. Era o sarbatoare care se adauga la cea a Inaltarii Sfintei Cruci din 14 septembrie, care comemora descoperirea sa de catre Sfanta Elena, si cea a procesiunii Crucii din 1 august care amintea victoria imparatului Heraclie asupra persilor si intoarcerea Sfintei Cruci la Ierusalim in anul 630. Este important sa mentionam ca praznuirea Sfintei Cruci era in vechime in mijlocul Postului Mare, miercurea, iar nu duminica.
Amintim ca Sfanta Imparateasa Elena ajunge in Tara Sfanta pentru a descoperi crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Nu departe de Sfantul Mormant s-au descoperit trei cruci, Crucea pe care a fost rastignit Hristos si cele doua cruci pe care au patimit talharii. Insa, nestiind care dintre ele este Crucea Domnului, au atins trupul mort al unei fecioare de cele trei cruci. Cand a fost atins cu Crucea Domnului, aceasta fecioara moarta a inviat.
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel spunea intr-o predica inchinata acestei duminici: "In sinaxarul acestei duminici se spune ca Sfintii Parinti au randuit ca aceasta duminica sa fie o incurajare pentru credinciosii care au postit pana acum si sa li se arate Crucea cea de viata facatoare a lui Hristos pentru a-i intari in urcusul lor catre Sfintele Pasti. Dupa cum in mijlocul Raiului se afla pomul vietii, la fel Biserica a hotarat ca in mijlocul postului sa fie randuita sarbatoarea Sfintei Cruci, care reprezinta pe Hristos si Sfanta Euharistie, Jertfa si Invierea Sa. Mai spune sinaxarul acestei zile ca era obiceiul in Antichitate ca, atunci cand imparatii se intorceau victoriosi de pe campul de lupta, sa trimita inaintea intrarii lor in oras semnele biruintei. De aceea, Sfintii Parinti au randuit ca in mijlocul postului sa fie asezata Sfanta Cruce ca semn al biruintei lui Hristos asupra pacatului, a diavolului, a iadului si a mortii, prin Rastignire si Inviere".
Iulian Predescu
-
Biserica Sfanta Cruce - Pelendri
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Cruce Agiasmati
Publicat in : Biserica in lume -
Sfanta Cruce si cinstirea sfintei cruci
Publicat in : Duminica Sfintei Cruci -
Chilia Sfanta Cruce - Athos
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.