
Sfantul Proroc Ilie, cinstit pe 20 iulie, este persoana care a trait cu noua secole inainte de Hristos, intr-o perioada in care regele si poporul sau si-au pierdut credinta in Dumnezeul cel adevarat si au ajuns sa se inchine idolilor. Sfantul Ilie era atat de bineplacut lui Dumnezeu, incat orice cerere a sa era implinita de indata de Dumnezeu.
Ne putem aminti in acest sens de invierea copilului vaduvei din Sarepta Sidonului: „Si sufland de trei ori peste copil, a strigat catre Domnul si a zis: Doamne, Dumnezeul meu, sa se intoarca sufletul acestui copil in el! Si a ascultat Domnul glasul lui Ilie; si s-a intors sufletul copilului acestuia in el si a inviat” (3 Regi 17, 21-22). Sau de coborarea focului mistuitor la cererea sa: „Iar la vremea jertfei de seara, s-a apropiat Ilie prorocul si a strigat la cer si a zis: Doamne, Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac si al lui Israel! Auzi-ma, Doamne, auzi-ma acum cu foc; ca sa cunoasca acum poporul acesta ca Tu singur esti Dumnezeu in Israel si ca eu sunt slujitorul Tau... ca Tu, Doamne, esti Dumnezeu si ca Tu le intorci inima la Tine! Si s-a pogorat foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot... Si tot poporul, cand a vazut aceasta, a cazut cu fata la pamant si a zis: Domnul este Dumnezeu, Domnul este Dumnezeu” (3 Regi 18, 36-39). Sau de inchiderea cerurilor pentru 3 ani si 6 luni, lasand sa vina asupra pamantului o seceta mare: „In acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, decat cand voi zice eu!“. (III Regi 17, 1).
Din cartea III Regi, capitolul 17, aflam ca Sfantul Proroc Ilie era originar din Tesba Galaadului, o cetate aflata in vecinatate cu Arabia. La nasterea lui Ilie, Sovac, tatal sau, a vazut cum niste barbati imbracati in haine albe au luat pruncul si il inveleau cu haine de foc, dandu-i sa manance foc. Preotii de la templul din Ierusalim i-au spus ca Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetica. Si asa a fost, caci Prorocul Ilie s-a remarcat ca profet in timpul regelui israelian Ahab, care, la indemnurile sotiei sale, Izabela, originara din Fenicia, a introdus in regatul israelian cultul zeului Baal.
Sfantul Proroc Ilie este singurul sfant din perioada Vechiului Testament care marcheaza „cu rosu“ calendarele noastre. El este Inaintemergator al celei de-a Doua Veniri a lui Hristos.
Din cartea a IV Regi, capitolul al doilea, aflam ca prorocul Ilie, dupa ce a lasat ca urmas pe Elisei, a fost luat de un car de foc si inaltat la cer, fara a trece prin moarte. Locul ridicarii la cer a Sfantului Proroc Ilie este in apropierea locului in care a fost botezat Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul - adica in zona raului Iordan, in partea de rasarit, pe teritoriul actual al Iordaniei.
Numele prorocului Ilie - ebraicul „Elijahu” inseamna „Dumnezeul meu este Iahve” sau „Iahve este Dumnezeu”, cu intelesul „Singurul Dumnezeu”. Deci numele pe care il poarta profetul Ilie este prin el insusi o marturisire de credinta.
Sfantul Proroc Ilie este ocrotitorul aviatiei si al fortelor aeriene. Din anul 1992, s-a hotarat ca ziua de 20 iulie sa devina „Ziua Energeticianului”. Sfantul Ilie este si ocrotitorul apicultorilor. Sfantul Proroc Ilie este invocat atunci cand este seceta, ca sa aduca ploaie, dar, este chemat in rugaciune si sa inceteze ploile cand sunt prea multe. Este ocrotitor al celor care sunt dreptcredinciosi, al vaduvelor, saracilor si al celor nedreptatiti.
Potrivit traditiei, de Sfantul Ilie se mananca, pentru prima data, roada noua de mere si de struguri, nuci si alune.
Troparul, glas 4
Cel ce a fost inger in trup, temeiul proorocilor, al doilea Inaintemergator al venirii lui Hristos, Ilie Maritul, care a trimis de sus lui Elisei dar, goneste bolile si pe cei leprosi curateste. Pentru aceasta si celor ce-l cinstesc pe dansul le izvoraste tamaduiri.
Iulian Predescu
Sfantul Proroc Ilie in iconografie
Condac la pomenirea Sfantului Proroc Ilie
-
Canon de rugaciune catre Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul
Publicat in : Sfantul Proroc Ilie -
Sfantul Ilie Tesviteanul
Publicat in : Sfantul Proroc Ilie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.