Problema raului

Problema raului Mareste imaginea.

Problema raului s-a pus dintotdeauna: cum impacam prezenta raului in lume cu existenta unui Dumnezeu atotputernic si bun? In primul rand trebuie sa afirmam ca Dumnezeu nu este autorul raului. In al doilea rand, raul, nu este un lucru printre altele. Raul este lipsa, privare de ceea ce o realitate ar trebui sa aiba pentru a fi pe deplin ea insasi. In al treilea rand, Dumnezeu permite raul, dar il ingaduie spre binele nostru si spre a respecta libertatea noastra. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca relele venite asupra noastra sunt leacuri amare spre tamaduirea ranilor noastre.

Insa, raul adevarat este pacatul pe care il savarsim.

Sfantul Grigorie de Nyssa descrie raul printr-un paradox: "Raul exista ca nefiinta, el nu are substantialitate, ci este tocmai lipsa a ceea ce da consistenta realitatii. Astfel, el are doar aparenta unei realitati sau, mai bine zis, realitatea unei absente sau a unei lipse". Un Dumnezeu bun, nu poate da nastere decat la lucruri bune. Deci, raul nu este lucrarea lui Dumnezeu, ci sta in indepartarea de El. La fel cum intunericul este o absenta a luminii, la fel si raul este o absenta a Binelui.

Ferirea de rau este primul pas spre dobandirea virtutilor, insa desavarsirea o primim atunci cand lucram binele, nu doar cand stam departe de rau. Si numai prin bine putem schimba sufletul celui ce ne-a facut rau.

Iulian Predescu

.
Pe aceeaşi temă

16 Decembrie 2020

Vizualizari: 796

Voteaza:

Problema raului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

raul existenta raului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE