Boul si magarul, invatatorii nostri

Boul si magarul, invatatorii nostri Mareste imaginea.

Boul si magarul (asinul) cinstesc Nasterea Domnului. Vedem acest lucru in icoana Nasterii Domnului, ca implinire a profetiei facute de Sfantul Isaia: "Boul isi cunoaste stapanul si asinul ieslea domnului sau, dar Israel nu Ma cunoaste; poporul Meu nu Ma pricepe" (Isaia 1, 3).

Profetia lui Isaia, prin "bou si asin", inchipuie neamurile pagane, care L-au cunoscut si au crezut in Iisus Hristos mai usor decat poporul lui Israel. Dar, cautand spre icoana Nasterii Domnului si vazand animalele din jurul ieslei, in mod firesc, ne punem intrebarea: pot animalele sa simta prezenta lui Dumnezeu mai bine decat noi?

Da, animalele pot simti prezenta lui Dumnezeu mai usor decat omul.

Boul si magarul, invatatorii nostri

Iconografia ortodoxa infatiseaza cele doua animale din profetia lui Isaia intr-un gest de evlavie, inchinadu-se parca Pruncului din iesle. Miscarea lor este asemanatoare cu aceea pe care o fac atunci cand sunt insetate si doresc sa bea apa dintr-un izvor. Aceste animale smerite ne invata si astazi cum sa ne inchinam Pruncului Iisus.

Dumnezeu, folosindu-se de animale, cauta sa ne invete tainele Sale. Sfantul Apostol Pavel, vrand sa arate ca vrednic este lucratorul de plata lui, zice: "In Legea lui Moise este scris: "Sa nu legi gura boului care treiera". Oare de boi se ingrijeste Dumnezeu? Sau, in adevar, pentru noi zice? Pentru noi s-a scris." (I Corinteni 9, 9-10).

Cu adevarat, cele doua animale din pestera din Betleem pentru noi sunt prezente in jurul ieslei, stand aplecate asupra pruncului Iisus. Deci, cautand spre gestul lor, sa ne cercetam viata - gandurile, cuvintele, gesturile si faptele - si nu cumva sa traim mai prejos de evlavia celor doua fapturi necuvantatoare.

"Hristos se naste, slaviti-L!
Hristos din ceruri intampinati-L!
Hristos pe pamant inaltati-va,
Cantati Domnului tot pamantul
Si cu bucurie laudati-L, popoarelor,
Ca S-a preaslavit!"

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

22 Decembrie 2013

Vizualizari: 1152

Voteaza:

Boul si magarul, invatatorii nostri 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE