Minunile Sfintei Parascheva

Minunile Sfintei Parascheva Mareste imaginea.

Minunile savarsite de Sfanta Cuvioasa Parascheva au facut ca, an de an, numarul pelerinilor care strabat drumul spre Iasi sa fie tot mai mare. Astfel, inca din ajun, mii de pelerini, din toate judetele tarii, se indreapta spre Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se afla Moastele Cuvioasei Parascheva.

Mii de pelerini, indeosebi din alte zone ale tarii, care nu au unde dormi in oras, se asaza jos, vorbesc lucruri duhovnicesti si interpreteaza cantari bisericesti. Mame obosite de cale, cu copii langa ele, tineri si batrani, toti atipesc cu fruntile pe desagi si cu gandul la Dumnezeu, asteptand clipa in care vor putea saruta cinstitele Moaste, spre binecuvantare.

Cu evlavie si credinta, pelerinii cauta tamaduire si mangaiere, iar raspunsul Cuvioasei Parascheva nu intarzie sa se faca simtit, prin vindecarea trupurilor si a sufletelor acestora, nenumarate fiind minunile savarsite de Cuvioasa. Astfel, inca si astazi, sfanta vindeca schiopi, surzi, ciungi, ologi si tot felul de boli grele, de cele mai multe ori numai prin atingerea de racla ei.

Minunile savarsite de Cuvioasa sunt nenumarate. Multe sunt cunoscute din povestirile celor ce le-au primit, dar si mai multe au ramas in taina celor care le-au trait. Este suficient sa fii tamaduit sau mangaiat o singura data de Sfanta Parascheva, pentru a merge in fiecare an la Moastele sale, cu multa credinta in suflet. Pentru unii ca acestia, drumul pare scurt, necazurile vietii devin mai usoare, iar intoarcerea acasa se face cu mai multa bucurie si putere.

Focul a topit racla, dar nu si cinstitele Moaste

In ziua de 13 iunie 1641, cinstitele Moaste ale Cuvioasei Parascheva au fost asezate in Biserica Sfintii Trei Ierarhi, din Iasi. In noaptea zilei de 26 decembrie 1888, lumanarea dintr-un sfestnic a aprins intregul paraclis in care se aflau cinstitele Moaste. Focul a topit racla de argint, in care era asezat trupul Cuvioasei, insa de acesta nu s-au atins catusi de putin. In anul 1889, Sfintele Moaste au fost mutate in Catedrala Mitropolitana, unde se afla si astazi.

Cuvioasa Parascheva a vrut sa ramana in tara noastra

Incepand cu anul 1944, ofensiva sovietica prevestea ocuparea unei parti din Moldova. Pentru aceasta, centrele mitropolitane din Cernauti si Iasi au fost evacuate, spre a nu cadea prada celor nelegiuiti. In ziua de 15 martie, cinstitele Moaste au pornit spre Manastirea Turnu, din Valcea. Pe drum, acestea s-au oprit insa la Manastirea Samurcasesti, din Ciorogarla, aproape de Bucuresti. Intre 27 octombrie si 26 noiembrie 1944, acestea au fost asezate in Catedrala din Bucuresti, langa Moastele Sfantului Dimitrie Basarabov. Dupa aceasta data, ele au fost reasezate in Catedrala din Iasi.

Se spune ca, in anul 1945, cativa soldati sovietici ar fi incercat sa ia Moastele Cuvioasei Parascheva si sa le duca in Rusia, insa Cuvioasa nu s-a lasat miscata din orasul ei, tot asa cum Cuviosul Dimitrie nu s-a lasat luat din Bucuresti, in timpul ocupatiei germane.

Sfanta Parascheva alunga seceta si aduce ploaia

In vara anului 1947, cand tara a fost cuprinsa de o mare seceta, oamenii si animalele abia de mai puteau trai. In aceste conditii, Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase din catedrala si purtate, in procesiune, prin satele Moldovei. Pe tot parcursul procesiunii, in urma preotilor care insoteau racla, veneau nori mari de ploaie. Drept multumire, credinciosii au inaltat mai multe troite, in cinstea Sfintei Parascheva. Procesiunea cu Sfintele Moaste a continuat vreme de peste doua luni, adunand la un loc preoti, monahi si chiar reprezentanti ai autoritatilor locale, in ciuda prezentei trupelor sovietice.

Tanara vindecata de leucemie

In anul 1950, o tanara studenta din Iasi a fost diagnosticata cu leucemie. Cu multa durere, atat bolnava, cat si familia acesteia, a alergat la Moastele Sfintei Parascheva si, cu multe lacrimi, i-a cerut ajutor de sanatate. Dupa numai doua luni de rugaciuni staruitoare, post si sfinte slujbe, tanara s-a vindecat de aceasta boala incurabila si a putut sa-si continue studiile.

Pamantul nu a vrut sa primeasca trupul Cuvioasei

Prin anii 1950-1954, tot crescand numarul pelerinilor veniti la Moastele Cuvioasei Parascheva, comunistii au hotarat sa ingroape in ascuns trupul acesteia. In dimineata in care cei delegati cu aceasta sarcina au inceput sa sape o groapa, intr-un cimitir din apropiere, cerul s-a intunecat deodata, un vant naprasnic a inceput sa bata, iar o ploaie torentiala cu grindina, tunete si fulgere a cuprins locul. Speriati, oamenii au alergat la Catedrala, spre a cere ajutorul Cuvioasei si mila lui Dumnezeu. Dupa ce au tras clopotele, credinciosii au savarsit Acatistul si Paraclisul sfintei, precum si alte rugaciuni catre Maica Domnului. Imediat dupa aceste rugaciuni, furtuna s-a potolit, iar cerul s-a luminat.

Femeia salvata de la sinucidere

O familie din Iasi avea necazuri. In anul 1955, intr-o seara oarecare, femeia a plecat de acasa, iar sotul si fiica au cautat-o indelung, pana seara, fara sa o poata gasi. Seara, adormind fiica, tatal a mers la Cuvioasa Parascheva si s-a rugat indelung pentru intoarcerea acasa a sotiei disparute fara urma. Intorcandu-se acasa, sotul a continuat sa se roage sfintei. Dupa aproape o ora, in miez de noapte, sotia a batut la usa, speriata de moarte.

Fiind intrebata ce s-a intamplat, aceasta a raspuns: "Diavolul mi-a dat in gand sa ma sinucid. De aceea, m-am asezat pe linia trenului, aproape de gara Nicolina. Dar, la orele opt seara, pe cand venea un tren cu viteza, fiica noastra, imbracata in alb, a venit la mine, m-a apucat repede si m-a aruncat afara de pe linie. Asa am scapat de moarte si de osanda iadului." Atunci, barbatul i-a spus ca la ora aceea fiica lor deja dormea, iar el se ruga langa Moastele Sfintei Parascheva.

Cuvioasa Parascheva tamaduieste un nebun

In primavara anului 1968, la Mitropolie a venit o femeie din Sofia, Bulgaria. Aceasta avea un singur baiat, care, ajungand in anul doi de studentie, a innebunit deodata. Dupa ce s-a constatat ciudata boala, acesta trebuia sa fie tinut in cusca. Desi femeia era credincioasa, barbatul ei il blestema adesea pe copil si il dadea diavolului.

Intr-o noapte, mama credincioasa a visat o femeie imbracata in negru, care i-a spus: "Daca vrei sa fie sanatos copilul tau, sa vii la mine." Nestiind cine i-a spus acest lucru, femeia nu a facut nimic. Peste doua luni, visul s-a repetat, iar femeia a intrebat-o pe cea din vis cine este, astfel afland ca este Sfanta Parascheva din Iasi. Ajungand la Moastele sfintei, femeia s-a rugat cu lacrimi, indelung, si a lasat un pomelnic. Peste un an, femeia s-a aflat iarasi langa Moastele sfintei, multumind pentru insanatosirea deplina a baiatului ei.

Sfanta isi ridica singura capul

Parintele Cleopa Ilie povestea ca, intr-un an, cand i-a venit randul sa stea alaturi de racla Cuvioasei, au venit la el doua femei batrane, care i-au cerut sa le lase sa se inchine la Cuvioasa fara a mai sta la rand, caci sunt neputincioase si vor doar sa-i multumeasca sfintei. Femeile aveau la ele o pernuta lucrata manual pentru Sfanta Parascheva, in semn de multumire, pentru ca le vindecase de boala. Parintele Cleopa spune ca, atunci cand femeile s-au apropiat de racla, a vazut cum sfanta a ridicat singura capul, batranele i-au asezat perna drept capatai, iar apoi ea si-a asezat capul la loc.

Cuvioasa vindeca un bolnav de cancer

Dupa mai multe analize medicale, un iesean in varsta de doar 30 de ani a aflat ca are cancer. Fara a-l anunta pe pacient, doctorul a spus familiei acestuia ca bolnavul mai are de trait cel mult doua luni de zile. Intuind faptul ca are o boala grea, despre care nu i s-a spus direct, dupa iesirea din spital, bolnavul si-a anuntat rudele ca intarzie un ceas si s-a indreptat spre Catedrala.

Cand i-a venit randul sa se inchine Sfintei Parascheva, acesta a cuprins racla in brate si a stat astfel vreme de aproape o jumatate de ora, spre supararea celorlalti, care asteptau la rand. El s-a rugat sfintei sa il tamaduiasca de orice boala ar avea, pana in momentul in care a simtit o adanca pace interioara. Plecand cu inima impacata, cel bolnav a mers la rudele sale.

In vremea de dupa externare, el nu si-a mai luat nici macar medicamentele, fiind convins de ajutorul primit de la sfanta. Dupa doua luni, cand a mers la un nou control medical, medicul a constatat cu uimire ca boala se afla intr-un proces de regres. Dupa alte cateva luni, nici urma de cancer.

Preotul care s-a rugat Cuvioasei prin zidul catedralei

Un preot din Ardeal, fiind bolnav de plamani, a facut atatea injectii cu antibiotice incat a inceput sa orbeasca. In urma unui control oftalmologic, doctorul i-a confirmat acestuia simptomele de orbire. Indata dupa aceasta, preotul s-a urcat in tren si a venit la Catedrala din Iasi. Fiind ora tarzie, biserica era incuiata. Atunci, preotul a mers langa zidul acesteia, in dreptul locului unde se afla Moastele Sfintei Parascheva, si s-a rugat acesteia pana a doua zi. Chiar din acel moment, preotul nu a mai avut probleme cu plamanii, iar ochii si-au recapatat complet vederea.

Batista binecuvantata tamaduieste o boala grea

O femeie oarecare, necajita de faptul ca sotul ei avea chipul plin de niste bube urate si dureroase, a venit sa se roage Cuvioasei Parascheva. Multi doctori incercasera sa-l tamaduiasca, insa diferitele tratamente prescrise au inmultit parca bubele si durerile barbatului. Rugandu-se cu lacrimi Cuvioasei, femeia a lasat preotului un pomelnic si a atins de Moastele sfintei o batista curata, pentru sotul ei. Cand a ajuns acasa, femeia a asezat batista pe chipul cel plin de bube al sotului. Durerile s-au potolit iar, in mai putin de o saptamana, bubele s-au uscat si au disparut.

Cuvioasa Parascheva curata livezile de omizi

Intr-un sat aflat in apropiere au aparut o multime de omizi care distrugeau toti copacii. Atunci, preotul satului si credinciosii au cerut mitropolitului sa le-o dea pe Cuvioasa, spre a o duce prin livezile lor, ca sa-i scape de omizi. Astfel, soborul de preoti si de credinciosi a mers prin livezi si au asezat-o pe Sfanta Parascheva intr-o gradina, sub un copac care nu mai avea frunze, ci doar omizi. De o parte a gradinii curgea un rau, iar de cealalta parte a ei se afla soseaua nationala. Dupa ce au inceput rugaciunile, cei de fata au vazut cum omizile coborau din copaci si se indreptau spre apa sau spre sosea, murind. Cand s-au terminat rugaciunile si Sfantul Maslu, in copaci si in livezi un mai era nici o omida.

"Doamne, Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie, sa slavim preasfant numele Tau, in veci. Amin."

Acatistul Sfintei Parascheva

Paraclisul Sfintei Parascheva

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

10 Octombrie 2015

Vizualizari: 48265

Voteaza:

4.59 / 5 din 22 voturi.

Comentarii (13)

 • Ioan UdudecPostat la 2020-10-06 19:32

  Pre Buna noastră Maică Sfântă Cuvioasă Parascheva,cum ne-ai ajutat până acuma,ajută-ne și în continuare pe noi păcătoșii,roagă pe Dumnezeu să ne ierte pacatele și ajutăne în continuare pe mine și familia mea,pe toți cei ce nădăjduiesc în Dumnezeu și în sprijinul Tău,vindecă-l pe Ioan de cancer și pe Ana Elena de lupulus și leucemie,AMIN !

 • Eugene TEODORESCUPostat la 2014-10-03 17:12

  Prea Sfinta Cuvioasa Maica Paraschiva, Te rog indreapte-ti privirea Ta cea milostiva catre casa noastra si cei cei locuim intr-insa. Amin

 • Andrei PanaitPostat la 2014-10-03 15:26

  "Sfînta Parascheva nu-l întreabă pe cel care-i cere ajutorul dacă este de un neam sau altul, nici dacă este bărbat sau femeie, bogat sau sărac, mai puţin sau mai bine pregătit, sau altceva de acest fel. Îl întreabă dacă are credinţă în ajutorul care vine de la Dumnezeu şi dispoziţia de a-L lăuda pe Dăruitor, urmărind tot restul vieţii sale să împlinească poruncile Sfintei Evanghelii". (Patriarhul ecumenic Bartholomeu I)

 • Iris CristescuPostat la 2014-10-03 09:55

  Preacuvioasa Sfanta Paraschiva,ajuta-ma si pe mine si familia mea prin rugaciunile tale,sa ne dea Dzeu sanatate,pace si liniste sufleteasca.Amin.

 • Andrada PlesPostat la 2014-09-07 19:24

  Dragii mei, vreau si eu sa spun despre marile minuni ale iubitei noastre Maici Parascheva. Am avut o perioada de doi ani foarte grei in care simteam ca Dumnezeu nu mai imi aude rugaciunile si eram tare mahnita. De cand am descoperit-o pe Sfanta Parascheva sau mai bine spus de cand ea mi s-a descoperit prin netarmuita Ei bunatate si dragoste simt ca viata mea s-a luminat, ma simt protejata, iubita, povatuita si indreptata spre bine. Sufletul meu este plin de mult mai multa iubire si sper cu tot sufletul meu ca prin faptele mele sa pot sa arat macar putin din pretuirea imensa pe care Sfanta o merita. De asemenea rugaciunea pentru care m-am rugat ani de zile se indeplineste pe zi ce trece doar prin ajutorul Sfintei. Rugati-va Ei cu toate ca suntem mici in fata Maretiei si Curatiei Ei si cu siguranta va va auzi Sfanta. Eu ii multumesc in fiecare zi si ii multumesc lui Dumnezeu ca Mi-a trimis-o ca Ocrotitoare

 • valentina Postat la 2013-10-15 16:15

  Multumesc, Sfanta Maica Parascheva! Stai cu noi si ajuta-ne pana cand va veni ceasul sa mergem la Domnul nostru mult IUBIT! INSOTESTE-NE pe drumul catre Dumnezeu! Apara-ne cu rugaciunile tale! AMIN!

 • elena hostinaPostat la 2012-10-20 09:07

  Ma numar si eu printre multimea de credinciosi ce au fost ajutati de sfanta paraschiva.Sunt mama unui baiat ce a fost diagnosticat cu hidronefroza bilaterala la Iasi dr nu ne mai dadeau nici o speranta si atunci ca orice mama indurerata am cerut adevarul la Sfanta Paraschiva si ma ajutat mult.Mai ales ca baiatul meu e nascut exact pe 14oct si poarta si numele sfintei.De atunci au trecut 8 ani si copilul meu se simte bine.Nu am cuvinte sa multumesc sfinteiDOAMNE AJUTA-NE! AMIN

 • Dragos CristianPostat la 2012-10-15 13:05

  Pentru rugaciunile Maicii nostre Sfanta Paraschieva miluieste-ne pe noi pacatosii si primeste rugaciunile noastre. Slavit fie numele Tau Doamne !

 • viorel viorelPostat la 2012-10-14 18:07

  Prea sfanta cuvioasa Parascheva,ne rugam tie,miluieste-ne pe noi pacatosii.

 • Vasa NastaPostat la 2012-10-14 16:59

  Multumesc PreaCuvioasei Maicii noastre Parascheva pentru toate binefacerile revarsate asupra mea si o rog in continuarea vietii mele sa fiu ocrotita de Sfanta! Doamne ajuta-ne ! Amin.

 • Doina BalanPostat la 2012-10-14 13:45

  Şi eu şi familia mea trăim adevărate minuni mai ales de când soţul meu, diagnosticat cu limfom malign nonhodkin stadiul IV, fără garanţii de supravieţuire din partea unor medici profesionişti şi absolut dăruiţi cu harul medicinei, are o revenire foarte bună, ridicându-se, realmente, din morţi în repetate rânduri în ultimul an şi 8 luni. După luni întregi de spitalizare, chinuri groaznice, luptă cu boala, fără ca să se fi putut deplasa măcar, acum merge + sprijinit puţin -, conduce, merge şi la serviciu. Am avut norocul că sunt foarte mulţi cei ce s-au rugat pentru noi, din cele mai retrase locuri, la Ierusalim, Athos, Iaşi... Simţim minunile şi le trăim pe viu. Mulţumim Sfintei Parascheva, Maicii Domnului, tuturor sfinţilor care mijlocesc pentru noi şi ne îndreaptă paşii, gândurile spre Domnul Dumnezeu. Nu suntem vrednici de toate binecuvântările pe care le primim în fiecare clipă. Să Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne îndrepte faptele şi gânsurile spre facerea de bine şi să ne primească rugăciunile şi mulţumirile întotdeauna!

 • tataru corinaPostat la 2012-10-14 08:45

  Pentru rugaciunile Maicii nostre Sfanta Paraschieva miluieste-ne pe noi pacatosii si primeste rugaciunile noastre. Binecuvantat este numele tau.

 • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2012-10-13 10:46

  Pentru rugacinile maicei noastre Parascheva..Doamne Iisuse Hristoase..miluiestene pe noi pacatosii!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE