Minunile Sfantului Efrem cel Nou in viata noastra

Minunile Sfantului Efrem cel Nou in viata noastra Mareste imaginea.

Citeste Viata Sfantului Efrem cel Nou

Semintele unei bucurii

Pe Sfantul Efrem l-am intalnit in urma cu cinci ani. De atunci, am inceput sa inteleg ce sunt cu adevarat minunile. Nu mini-revolutii, ci doar mangaieri. Adesea greu de inteles de cei din jur. Totusi, neajungand a multumi cu adevarat pentru ele, cred ca este drept macar sa nu le ascund.

In toamna lui 2012, ma pregateam pentru un examen important. Totul era gata pentru a-l sustine. Din pacate, un bustean birocratic, aparut brusc, parea sa impiedice sansa de a ma mai putea prezenta inaintea comisiei. Fiind vorba de sustinerea tezei de doctorat, deci, de o munca intinsa pe ceva ani, lovitura a fost puternica. Reactia -pe masura: pacla deznadejdii. Doar cine a trecut prin acest culoar de bezna poate intelege ce simteam. Si atunci, neputand/nestiind a ma ruga, am decis sa ii scriu Sfantului Efrem. O scrisoare de moda veche, in care ii prezentam situatia fara iesire si ii ceream ajutorul. Odata pusa la cutia postala epistola catre manastirea sa din Nea Makri, catinel-catinel toate au iesit din uscaciune. Problema birocratica s-a dovedit o eroare de comunicare, sustinerea tezei a decurs bine. Cum se mai intampla, aproape uitasem de scrisoare. Cand, in una dintre diminetile lui februarie, am primit un plic de la Nea Makri prin care maica stareta ma asigura de rugaciunile sale si imi ura un an plin de impliniri. Poate sa para firesc. Si totusi, tind sa o privesc ca pe o minune, macar si fiindca este prima oara cand, trimitand cateva randuri catre o manastire, am primit raspuns. Ziua aceea a fost una dintre cele mai frumoase gratie acestei intamplari.

O alta mangaiere datorata rugaciunii Sfantului a fost... un chiul in masa. Urma sa predau unei clase aflate, mai mereu, in plina efervescenta. Pentru mine era ultima ora si oboseala acumulata imi punea inainte imaginea unei incercari nu chiar usoare. De aceea, inainte de a se suna de intrare, m-am rugat telegrafic Sfantului Mare Mucenic Efrem spre a gasi o solutie acestei chestiuni.

Pornesc, cu un amestec de resemnare - totusi este ultima ora -, dar si de curiozitate - oare Sfantul ce imi pregateste? Apas clanta Usa se deschide. Clasa, goala. Pentru intaia data. Si, pentru ca deja ma gandisem ca este posibil sa se fi mutat in alta sala, raspunsul femei de serviciu a limpezit tot - Au plecat acasa imediat ce s-a sunat de iesire.

Al treilea eveniment a avut loc tot in februarie. Ar avut curiozitatea sa aflu cand este praznuit, in 2013, praznicul invierii Domnului. Calendarul precize limpede - 5 mai. Insa, aflat in posesia raspunsului, m-am trezit inaintea unei preocupari nu chiar minore. Ca si cum intalnesti o persoana care iti este extrem de cunoscuta, insa nu stii de unde. Cotrobaind prin memorie, am descoperit ca la acea data se implineau sapte ani de la mutarea la cele vesnice a Cuvioasei Maici Benedicta de la Varatec, cunoscuta, mare parte a vietii sale, ca Zoe Dumitrescu-Busulenga Marturisesc, este una dintre personalitatile pe care le pretuiesc in mod deosebit si acoperirea zilei sale de odihna de catre lumina pascala nu ar fi putut decat sa imi starneasca o mare bucurie care, de altfel, mi-a luminat intreaga vreme a Postului Mare. Asa incat, descoperind pe un site unul dintre volumele semnate de catre Cuviosia Sa, purtandu-i autograful, am licitat cu dorinta apriga de a-l obtine. Si, in final, am reusit sa il si castig. Trecusera saptamani bune si, iata, gandul ca data de 5 mai are si o alta semnificatie persista. Asa incat, infrangand banchizele suficientei, am deschis ferm sinaxarul si... am descoperit. Este ziua muceniciei Sfantului Cuvios Efrem cel Nou, de la Nea Makri, din Attica. Si, ca descoperirea sa fie completa, la inceputul Saptamanii Patimilor aflu ca a aparut un nou volum despre minunile Sfantului Efrem. Initial - gand prompt: va aparea pe piata si atunci il voi rasfoi pe indelete. Totusi, asteptarea nu imi suna ca o solutie pe deplin rezonabila. Asa incat l-am comandat. Si astfel, cu gandul ca va sosi cand trebuie (zilele libere, situatia Postei Romane sunt factori care ingreuneaza destul circulatia unui colet), am trecut pragul invierii, primind un nou dar, caci vreme de doua saptamani auzul meu devenise o figura de stil. Suferind de catar tubar bilateral, nu puteam percepe mai nimic din ceea ce ceilalti se straduiau sa imi comunice. Asa incat se punea problema daca, dupa participarea la Denii, cand, practic, am fost doar o silueta ce mai curand ghicea decat intelegea, era firesc sa particip la Slujba Invierii. Cu doua ore inainte de inceperea acesteia, practic am fost impins catre biserica. Si, in vremea slujbei, auzul a revenit. Nu neg ca printre complotisti il banuiesc atat pe Sfantul Ierarh Nicolae, patronul bisericii, cat si pe Sfantul Efrem. Si aici parea sa se incheie totul. Pana ieri, 9 mai, cand au venit doua avize postale. Mai exact, doua carti: Sfantul Efrem cel Nou, Minuni in Romania si Renasterea - Umanismul st dialogul artelor a Maicii Benedicta (Zoe Dumitrescu-Busulenga). Comandate la un interval de timp nu chiar neglijabil, iata, printr-o parelnica coincidenta la prima vedere, au sosit impreuna.

Inainte de a incheia, cutez sa amintesc un alt dar al Sfantului Efrem - intelegerea, ca urmare a parcurgerii vietii sale, a marturiilor despre mucenicia si minunea aflarii sfintelor sale moaste, a martiriului celor care au trecut prin iadul sistemului concentrationar din spatiul comunist. Este un dar de mare pret, pentru ca nu dispune de vreo descriere.

Aceasta am avut de marturisit. Minuni, teoretic, departe de a fi impresionante, savarsite insa de catre un mare Sfant. Nadajduiesc sa fie utile. Macar si pentru ca reprezinta semintele unei bucurii deosebite.

Armand D., 10 mai 2013, Romania

Extras din cartea "Minunile Sfantului Efrem in viata noastra", Ed. Sophia

http://carti.crestinortodox.ro/religie/348-minunile-sfantului-efrem-cel-nou-in-viata-noastra.html

 

Pe aceeaşi temă

05 Mai 2016

Vizualizari: 15087

Voteaza:

Minunile Sfantului Efrem cel Nou in viata noastra 0 / 5 din 0 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Daniela SaigiuPostat la 2014-08-30 06:35

    Buna ziua...am revenit sa povestesc o alta minune pe care Sfantul Efrem cel Nou a facut-o cu mine si sotul meu...de cand ne-am casatorit ne doream sa avem sa avem casa noastra,sa nu mai dau atatia bani la chirie...nu am facut decat de 2 ori Acatistul Sfantului(atat am apucat ca dorinta ni s-a si indeplinit)...luna viitoare ne mutam in casa noastra...nici acum nu imi vine sa cred,zic ca visez...nu stiu cum sa-l rasplatesc pe Sfant pt atata bunatate pe care eu pacatoasa nu o merit! Deci rugati-va lui cu credinta si nadejde ca rugaciunea va va fi ascultata si veti vedea ca rezultatul nu va intarzia sa apara! Doamne-ajuta!

  • Daniela SaigiuPostat la 2014-05-08 18:01

    Hristos a Inviat! SFINTIUL NECTARIE SI SFANTUL EFREM-MARI GRABNICI AJUTATORI Ma numesc Daniela si sunt din Bacau.Vreau sa-i multumesc si eu Sfantului Efrem pentru grabnicul ajutor ce mi l-a dat in gasirea unui loc de munca.De ceva timp ramasesem fara servici si nu reuseam sa primesc de nicaieri un raspuns favorabil,asa ca am inceput sa fac zilnic Acatistul Sfantului Efrem si m-am rugat Sfintelor sale moaste,care prin bunavointa Domnului sunt si la Bacau o parte din ele.am dat si un acatist la Biserica pentru 40 de zile in acelasi timp rugandu-ma si la Sfantul Nectarie,care ne-a ajutat in trecut si ne ajuta in continuare.Ne-a invrednicit Dumnezeu pe mine si sotul meu sa ajungem si in Bucuresti,la Manastirea Radu-Voda,la sfintele sale moaste,sa ne inchinam.In mai putin de 40 de zile de cand ne-am inchinat Sfintelor sale moaste ,Sfantul Efrem m-a ajutat sa gasesc servici in domeniul dorit de mine,dupa indelungi cautari.Slava lui Dumnezeu ca ne-a daruit acesti doi minunati si grabnic-ajutatori sfinti,care ne ajuta zi de zi in toate problemele,dorintele si suferintele.Multumesc,Sfinte Efrem pentru bunatatea ta,pe care nu o merit si ajuta-i pe toti cei care se roaga tie cu credinta si nadejde! Doamne ajuta!

  • Alina Un ZambetPostat la 2014-02-04 15:33

    Cei care nu au posibilitatea de a ajunge la Manastirea Sfantului Mucenic Efrem cel Nou,o particica din Sfintele lui moaste se afla la Parohia Ortodoxa ,Lazaret'' din Bacau unde va puteti inchina. In fiecare vineri de la ora 19.00 se citeste acatistul sfantului. Preotul Paroh Iacobeanu Marius v-ar putea da cu siguranta mult mai multe detalii 0745760239. Doamne ajuta.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE