Sfanta Cuvioasa Parascheva isi asteapta cu drag inchinatorii

Sfanta Cuvioasa Parascheva isi asteapta cu drag inchinatorii Mareste imaginea.

Cuvantul IPS Parinte Mitropolit Teofan, cu prilejul sarbatorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva.

Prin mila lui Dumnezeu, Mitropolia Moldovei si Bucovinei se pregateste sa primeasca oaspeti dragi si multi la numar. Intaistatatori de Biserici, arhierei, preoti de parohie si vietuitori ai sfintelor manastiri, persoane cu responsabilitati in slujba tarii sau cetateni obisnuiti se inscriu intr-un lung, obositor, dar, in acelasi timp, de suflet odihnitor pelerinaj.

Sfanta Cuvioasa Maica Parascheva, "cea mult folositoare", isi asteapta inchinatorii si-i primeste cu drag, asa cum implineste acest lucru de peste 370 de ani in capitala Moldovei. Binecuvantatele sale moaste, rugaciunile ei fierbinti catre tronul Preasfintei Treimi, duhul ei datator de pace pentru inimi, darul ei tamaduitor pentru suflete zdrobite si pentru trupuri bolnave atrag poporul lui Dumnezeu cel infometat si insetat de lucruri si momente autentice, adanci, frumoase, inaltatoare si adevarate.

Din Ucraina vecina, ne vin moastele binecuvantate ale Sfantului Teofil, cel nebun pentru Hristos. Prezenta, in Moldova, a acestui mare sfant al Bisericii dreptslavitoare marturiseste despre crucea care defineste viata fiecarui crestin adevarat. Crucea considerata de unii nebunie, de altii sminteala, dupa cuvantul Sf. Ap. Pavel, este, pentru cei care cred in moartea si invierea lui Hristos, puterea lui Dumnezeu.

Prezenta Sf. Cuvios Teofil aici, la Iasi, ne aminteste despre darul binecuvantat pe care pamantul ucrainean l-a facut Moldovei prin persoana Sf. Paisie Velicicovschi de la Neamt. De asemenea, sfintele moaste ale Sfantului Teofil ne amintesc despre darul pe care Moldova l-a facut Ucrainei in persoana Sfantului Petru Movila, mitropolit al Kievului si ctitorul unei scoli de teologie care dureaza pana astazi.

Pelerinii, asadar, veniti din Moldova, din tara sau de dincolo de granitele ei, isi vor pleca genunchii si vor cere ajutor, in rugaciune, la moastele Sf. Parascheva si ale Sf. Teofil, cel nebun pentru Hristos. Printre pelerini avem si oaspeti de seama. PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, revine in Moldova pe care a slujit-o, cu rod bogat, in numele lui Hristos, timp de aproape doua decenii. Alaturi de Preafericirea Sa se va afla, prin mila Domnului, un vechi prieten al Moldovei, in persoana Preafericirii Sale, PF Parinte Hristofor, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Cehia si Slovacia. Alaturi de cei doi Intaistatatori de Biserici se va afla si IPS Arhiepiscop Antonie, rectorul Academiei Teologice din Kiev, precum si alti ierarhi din tara si din afara ei.

Asadar, Intaistatatori de Biserici si arhierei, demnitari de stat si oameni obisnuiti vor forma, cu siguranta, si anul acesta, un alai binecuvantat, indreptat spre raclele care adapostesc moastele Sf. Parascheva si ale Sf. Teofil, cel nebun pentru Hristos. Nadajduim, in mila Domnului, ca si anul acesta pelerinii vor trai aici, la Iasi, clipe binecuvantate, ca vor avea adanci trairi duhovnicesti pentru binele familiilor lor, pentru mantuirea lor, pentru mantuirea lumii.

Nadajduim ca mana ocrotitoare a lui Dumnezeu, prin rugaciunile Sfintilor Parascheva si Teofil, sa se aseze pe crestetul inimii si sufletului pelerinilor prezenti in capitala Moldovei, iar pelerinii sa aiba sufletul incarcat, plin de harul lui Dumnezeu, ca apoi, dupa cateva ceasuri sau dupa cateva zile, traite frumos si autentic, aici, in Iasi, intorcandu-se la casele lor, sa marturiseasca si altora despre iubirea lui Dumnezeu revarsata asupra lor si asupra lumii, prin rugaciunile sfintilor Sai.

† Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

12 Octombrie 2012

Vizualizari: 3824

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE