Sfanta Cuvioasa Parascheva - o stare a vesniciei

Sfanta Cuvioasa Parascheva - o stare a vesniciei Mareste imaginea.

Iaşi. 14 octombrie 2015. În preajma acestei date are loc cel mai mare pelerinaj creştin din România, dar şi din centrul Europei. În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă ţine marele praznic al Cuvioasei Parascheva, sfânta la care credincioşii români şi, nu numai, au o mare evlavie. În ciuda vremii mohorâte, ploioase şi friguroase de afară, zeci de mii de creştini stau smeriţi la cozile imense pentru a atinge moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Se pune întrebarea: „Ce îi atrage sau ce îi determină pe aceşti oameni să vină, pe o aşa vreme, la Iaşi?” Răspunsul e complicat şi profund şi nu îl poţi înţelege dacă nu stai la coadă şi dacă nu atingi moaştele Sfintei! Cel care ajuge să atingă moaştele Sfintei Parascheva trăieşte o stare de pace, bucurie şi fericire duhovnicească specială, unică în viaţa lui, o stare care nu poate fi exprimată în cuvinte, trăieşte clipele veşniciei. Întâlnirea cu veşnicia, acesta este secretul zecilor de pelerini creştini care, în preajma datei de 14 octombrie, i-au drumul Iaşilor.

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe sfinţii ei încă de la înfiinţare şi îi va preţui până la sfârşitul veacurilor, stabilind, în calendar, zi de sărbătoare pentru fiecare dintre ei. Viaţa şi minunile fiecărui sfânt au fost consemnate din primele veacuri creştine şi se păstrează până în zilele noastre, sub forma sinaxarelor, proloagelor, mineielor, acatistelor, din care se citesc zilnic la slujbele religioase.

Aceste scrieri vechi aveau un rol deosebit în mărturisirea de credinţă, în întărirea comunităţilor creştine, în impulsionarea trăirii creştine autentice, dar şi în lămurirea problemelor esenţiale ale credinţei creştine. Acestea constituiau adevărate pilde, o mângâiere şi o nădejde pentru cei care doreau să-l urmeze pe Hristos. Aşa a făcut şi tânăra Parascheva: şi-a luat crucea şi l-a urmat pe Hristos.

De obicei, sărbătorile creştine au în ceremonialul lor două părţi, una creştină şi cealaltă folclorică. În ajunul hramului, se oficiază slujba de priveghere, seara, la care este prezent ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, fiind însoţită de litie, acatistul sfântului sărbătorit, ocrotitor al sfântului locaş, citirea Molitfelor Sfinţilor Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur, Miezonoptica, Psaltirea, alte citiri şi cântări. Alteori, cu prilejul hramului, se oficiază şi slujba Sfântului Maslu, pentru vindecarea de boli a credincioşilor prezenţi.

Sfânta Parascheva a trăit la începutul secolului al XI-lea în satul Epivat de lângă Constantinopol. Ea s-a născut într-o familie credincioasă şi bogată. Încă din anii copilăriei, fetiţa Parascheva este împodobită, dar nu cu îmbrăcăminte, pentru că hainele sale, de multe ori le dădea săracilor, ci cu trei virtuţi creştineşti: fecioria, milostenia şi râvna pentru rugăciune.

În ziua hramului Sfintei Parascheva, la catedrala mitropolitană ieşeană se slujeşte Sfânta Liturghie arhierească, urmată de o agapă, după un vechi obicei al creştinismului, chiar în zorii acestuia, când după fiecare Sfântă Liturghie, creştinii se bucurau împreună în jurul mesei cu bucate. În ceea ce o priveşte pe Sfânta Parascheva de la Iaşi, prin minunile pe care le face celor care-i cer ajutorul, prin vieţile schimbate ale miilor de credincioşi, se poate afirma, fără exagerare, că pe sfintele ei moaşte nu s-a zidit numai o biserică din piatră, ci şi una duhovnicească, unindu-i pe fiii ei spirituali în jurul raclei sale.

De altfel, credincioşii ortodocşi vin la Iaşi, la Maica Parascheva, ca la mama lor duhovnicească, cerându-i ajutor pentru problemele lor, iar pe cei cu credinţă puternică, aceasta le alină suferinţele, vindecarea bolilor grave şi facerea de minuni.

Oricum ar fi, cu greu ai să găseşti pe cineva asemenea pustnicei Parascheva care, pentru dragostea de Hristos, să iubească pe aproapele său cu adevărat şi aşa cum trebuie să-l iubească. Din acest motiv, Sfintei i se mai spune şi grabnic-ajutătoarea şi mult-folositoarea, numărându-se printre sfinţii cinstiţi cum se cuvine de Biserica Ortodoxă şi cu o mare evlavie din partea credincioşilor.

Aşadar, Sfânta Cuvioasă Maica Parascheva – lumina lumii şi sarea pământului – te rugăm, deschide o fereastră către cer asupra tainei milosteniei, a curăţirii inimii, a luminării sufletului, a unirii omului cu Dumnezeu şi a descoperiri tainei veşniciei. Amin.

Doamne, ajută!

Ştefan Popa

 

 

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
302 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

13 Octombrie 2015

Vizualizari: 1547

Voteaza:

Sfanta Cuvioasa Parascheva - o stare a vesniciei 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Stefan PopaPostat la 2015-10-12 09:04

    Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE