Sfanta Parascheva, Ocrotitoarea Iasului si a intregii Ortodoxii

Sfanta Parascheva, Ocrotitoarea Iasului si a intregii Ortodoxii

Intotdeauna, cand a fost timpul de a scrie despre oameni si evenimente, m-a cuprins ingrijorarea cum sa fie acel material, pentru a reflecta adevarul ca bobul de roua in care raza soarelui straluceste. Dar atunci cand a trebuit sa scriu despre tainele lui Dumnezeu si despre puterea Lui care se arata intru Sfintii Sai, ingrijorarea mea a crescut si mai mult. Mi-am amintit de glasul psalmistului David care ne cheama mereu de peste multele veacuri: „Veniti si vedeti lucrurile lui Dumnezeu, minunile pe care le-a pus Dumnezeu pe pamant!” (Psalmul 45, 8).

Lucrarea lui Dumnezeu in Cer si pe pamant ni se arata noua intru desavarsita armonie, minunandu-ne de grija si bunatatea lui Dumnezeu de a ne bucura inima, exclamand: Cat s-au marit lucrurile Tale, Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut! (Psalmul 103, 23).

Intre miile si milioanele de sfinti cunoscuti si necunoscuti, ca-n cununa de aur cu pietre pretioase, se afla si Sfanta Cuvioasa Paraschiva, ale carei sfinte moaste se afla in cetatea spirituala din Iasii Moldovei.

Mare a fost bucuria crestinilor, preotilor si ierarhilor, cand in 13 iulie 1641, moastele Sfintei Parascheva veneau pentru totdeauna, in dulcea capitala a Moldovei, aproape de inima crestinilor ca blanda mangaietoare si grabnic ajutatoare. Stim ca domnitorul Vasile Lupu calcase cu piciorul in cetatea Argesului, insotit de invatatul carturar Varlaam, mitropolitul Moldovei, inchinandu-se in biserica Sfantul Nicolae Domnesc si in Catedrala lui Neagoe Voda Basarab, precum si la moastele Sfintei Mucenite Filoteea.

Atunci s-au umplut de admiratie, dar si de o invidie fara margini vazand frumusetea ctitoriilor basarabe, dar si prezenta sfintelor moaste ale Sfintei Filoteea, care ocrotea de sute de ani spatiul argesean si al intregii Tari Romanesti. Dupa cum se vede azi, hotarat lucru, nu se putea lasa mai prejos si la zidirea Bisericii Trei Ierarhi, s-a silit din rasputeri sa fie impodobita cu Sfinte Moaste.

Facand demersuri staruitoare catre Patriarhul Ecumenic Partenie I al Constantinopolului, precum si la Sultanul Murat al IV-lea, asa cum graiesc inscrisurile lui Dimitrie Cantemir: Sultanul Murat al IV-lea a dat voie domnului Moldovei, Vasile, sa stramute sfintele ei moaste din Biserica Patriarhiceasca a Constantinopolei si le-a castigat acestea pentru cele multe si mari binefaceri si slujbe facute Sfintei Biserici celei mari; ca din insele veniturile sale – a platit peste 260 pungi ce datora ea turcilor, (…) 300 de pungi la Poarta Otomana, ca sa ia voie pentru stramutarea sfintelor moaste. Toata stramutarea este zugravita pe peretele de miaza-zi al Sfintilor Ierarhi unde se afla sfintele moaste!

Vom sublinia ca Sfanta Parascheva s-a nascut in anul 1025, in localitatea Epivat (azi Boiados) in Turcia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol, azi Istanbul, din parinti, tatal administrator al localitatii, iar mama, Sofia, o crestina inteleapta si evlavioasa, care au mai avut un prunc ajuns mai tarziu episcop, pe nume Epifanie, in localitatea Madita din Tracia, ale carui moaste faceau minuni spre marea bucurie a crestinilor.

Din pruncie, a urmat sfaturile mamei sale Sofia, mergand la biserica si facand milostenie celor saraci. Silita la casatorie, ea fuge in noaptea nuntii impartind averea la saraci si eliberand pe toti robii, merge in Constantinopol si apoi la Manastirea Heracleea Pontului, petrecand in posturi aspre si rugaciuni staruitoare. Marea dragoste pentru Iisus i-a indreptat pasii spre Ierusalim unde s-a inchinat la mormantul lui Iisus si la Pestera din Betleemul Iudeii, mergand apoi in Valea Iordanului, unde s-a nevoit, ca si Maria Egipteanca, ani de zile in post si rugaciune si unde ar fi dorit sa ramana pana la sfarsitul vietii.

Un inger al Domnului, insa, aratandu-i-se, i-a zis: Sa lasi pustiul si sa te intorci in patria ta, ca acolo ti se cuvine sa-ti dai trupul pamantului! Asadar, s-a intors de indata in Epivat si, fara sa fie cunoscuta de sateni, va sluji in biserica in asceza absoluta.

Avand doar 25 de ani, pleaca spre Domnul, fiind inmormantata nu departe de Biserica, in apropierea malului marii. Dupa o vreme, sfintele ei moaste au fost descoperite printr-o minune, in urma unui vis in care ingerul i-a poruncit preotului bisericii sa indeparteze de langa trupul Sfintei Parascheva un mort asezat in apropiere. Umbland in mormant au aflat trupul Sfintei Parascheva intreg, plin de miresme si izvorator de mir, prin care se faceau vindecari tuturor celor care se apropiau cu credinta de sfintele moaste.

Acesta este motivul pentru care Tarul Asan I al Imperiului romanobulgar, care domnea alaturi de fratele sau Petru, a luat sfintele moaste si le-a asezat la Tarnovo, capitala Imperiului, unde au stat 150 de ani intru mare cinstire. In anul 1393, turcii distrug Imperiul romano-bulgar si sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva vor fi duse la Belgrad, unde au stat pana in anul 1521, cand s-au intors din nou la Constantinopol, din cauza turcilor cuceritori, stand inca 120 de ani, facand minuni si aducand bucurie tuturor crestinilor din Balcanii cotropiti de Paganatate.

De aici, cu mare cinste si credinta, la 14 octombrie 1641, au fost aduse in Moldova unde se afla si unde cu evlavie, crestinii romani de pretutindeni si din alte parti ale lumii vin sa se inchine, facand prin darul lui Dumnezeu un noian de minuni.

In Romania este mult cinstita, chiar inainte de a veni la Iasi in 1641. Iata, ca in secolul XIV, la Rasinari langa Sibiu, s-a zidit o biserica cu hramul Sfanta Parascheva, iar la Roman - Neamt, in secolul XV, o biserica cu hramul Sfanta Vineri, asa cum se mai numeste Sfanta Parascheva la noi. Pastorind si judetul Teleormanului, am constatat ca sunt foarte multe biserici inchinate Sfintei Parascheva si Sfintei Filoteea.

Asa se explica faptul ca Mircea cel Batran a luat de la Tarnovo pe cele doua sfinte: Parascheva si Filoteea, in anul 1393, cand a fost cotropit de turci, si au fost aduse dimpreuna in Tara Romaneasca, unde au stat o vreme, Sfanta Parascheva fiind dusa apoi la Belgrad, iar Sfanta Filoteea, la Curtea de Arges.

Pictorii, cu buna stiinta, picteaza in biserici pe cele doua sfinte: Parascheva si Filoteea alaturi, noi bucurandu-ne si rugandu-le sa ne ocroteasca cu darurile lor de la Dumnezeu. Asadar, dimpreuna cu Inteleptul Solomon, vom spune plini de bucuria credintei: „Sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu ... Dreptii in veci vor fi vii si sufletul lor nemuritor!“ (Intelepciunea lui Solomon III, 1; IV, 7,15).

Doamne, Iisuse Hristoase, Iti multumim pentru bucuria facuta noua prin Sfintii Tai!

+ Calinic Arhiepiscop al Argesului si Muscelului
Sursa: eparhiaargesului.ro
 

Pe aceeaşi temă

11 Mai 2012

Vizualizari: 4587

Voteaza:

Sfanta Parascheva, Ocrotitoarea Iasului si a intregii Ortodoxii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact