
Sfantul Apostol Andrei a vestit Evanghelia in Scitia Mica (Dobrogea de azi), insotit de Sfantul Apostol Filip. Pestera Sfantului Apostol Andrei este prezenta intr-o poiana din padurea Migilet, din marginea localitatii Ion Corvin, judetul Constanta. Pestera Sfantului Apostol Andrei face parte din Manastirea "Sfantul Apostol Andrei" din apropierea localitatii Ion Corvin. Manastirea "Pestera Sfantului Apostol Andrei" a fost fondata in 1990, iar biserica mare de langa pestera a fost construita intre 1998 si 2002. In apropierea Manastirii, se afla paraul "Sfantului Andrei" si cele 9 izvoare in care Sfantul Andrei boteza pe cei convertiti la crestinism.
Potrivit cercetarilor, aceasta pestera a fost locul in care, pentru un timp, a locuit Apostolul Andrei. Pestera Sfantului Apostol Andrei, o biserica sapata in stanca, se afla la baza unui mic munte impadurit. Pe peretii ei sunt multe icoane, iar in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea Apostolul Andrei.
In perioada 1940-1943, preotul Constantin Lembrau, de la parohia Adamclisi, si avocatul Jan Dinu, cautand noi marturii ale crestinarii dacilor de catre Sfantul Apostol Andrei, au descoperit Pestera Sfantului Andrei. Exista si traditia conform careia teologul si juristul Jan Dinu, ar fi avut intr-o noapte o descoperire despre existenta pesterii, ceea ce l-ar fi facut sa depuna tot efortul in gasirea lacasului.
Pe 30 iulie 1944, episcopul Chesarie Paunescu, inconjurat de un sobor de preoti, si in prezenta unui mare numar de credinciosi, a sfintit pestera Sfantului Andrei. Din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial, pestera ajunge la o degradare insemnata, devenind staul de oi.
Pe 12 februarie 1990, cand s-a reinfiintat Arhiepiscopia Tomisului, la indemnul IPS Lucian, in vara aceluiasi an, au sosit la Pestera ieromonahul Victor Ghindareanul si monahul Nicodim Dinca, vietuitori ai Manastirii Sihastria. In anul 1993 s-a tencuit turla pesterii si s-a turnat si fundatia noului paraclis al schitului. In anul 1994 s-a ridicat terasa din fata pesterii cu piatra scoasa de calugari din cariera Urluia. Pe 8 august 1994 s-a aprobat in sedinta sinodala, ca Schitul "Pestera Sfantul Apostol Andrei" sa fie transformat in manastire.
Biserica mica, ridicata intre 1994-1995, poarta hramul "Acoperamantul Maicii Domnului". In anul 1997 s-a inceput constructia bisericii mari, iar in anul 2001 s-au definitivat lucrarile bisericii mari. Aici se pastreaza moastele Sfantului Andrei, intr-o cruce in forma de X, aflata in fata altarului, in partea stanga. In centru este prezenta o particica din degetul Sfantului Andrei, adusa de la Mitropolia Trifiliei din Grecia, iar in cele patru laturi ale crucii se afla moastele sfintilor Zoticos, Attalos, Kamasis si Filippos, sfintii martiri de la Niculitel, Epictet preotul si Astion monahul.
Intrarea in pestera se deschide cu un pronaos, fiind prima incapere. Inaltimea variaza de la doi la trei metri. Printr-o deschizatura se ajunge in naos. In partea stanga se afla o scobitura, folosita ca masa pentru candele, icoane si obiecte de cult. Altarul este semicircular la baza, iar deasupra lui se inalta o turla cilindrica, cu diametrul de trei metri, terminata cu o cupola inaltata la patru metri deasupra solului.
Rugaciune catre Sfantul Apostol Andrei
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut faptura, nu intoarce dumnezeiasca Ta fata de la noi cei pacatosi, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre pe care in toata ziua, cu nesocotinta, in chip nenumarat le savarsim. Noi suntem pacatosi si patimasi, netrebnici si plini de rautate, iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii; nu ne lasa, Doamne; nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici nu rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci, pentru ca nu suntem vrednici a castiga prin sarguinta cea de toate zilele milostivirea Ta, daruieste-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugaciunile Apostolului Tau Andrei, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne intareste cu darul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor noastre, cu bucurie sa laudam praznuirea lui si sa slavim preasfant numele Tau, in vecii vecilor. Amin.
Citeste si Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit pe 30 noiembrie
-
Biserica Sfantul Apostol Andrei - Patras
Publicat in : Biserica in lume -
Predica la Sfantul Apostol Andrei
Publicat in : Predici la sarbatori -
Sfantul Apostol Andrei - Predica Parintelui Cleopa
Publicat in : Sfantul Apostol Andrei -
Sfantul Apostol Andrei; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.