
Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitorul orasului Bucuresti de catre mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). Desi este ocrotitorul Capitalei, el nu apare pe stema din Bucuresti. Cei care cunosc stema Capitalei, stiu ca pe ea se afla un sfant, care poarta chiar numele Dimitrie. Insa este vorba de Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, praznuit pe 26 octombrie si nu de Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, cinstit pe 27 octombrie, ocrotitorul Bucurestilor.
"Sfantul Dimitrie cel Nou este reprezentat iconografic conform cetei cuviosilor, ca un batran cu figura ascetica, cu barba alba si rotunda, potrivit de lunga. Pe dedesubt poarta o tunica lunga numita anteriu, de nuante rosu-oranj, prinsa la brau cu o cingatoare. Semnul distinctiv al cuviosilor este schima monahala, purtata peste anteriu, ce ajunge pana deasupra de genunchi, fiind decorata cu o cruce mare, avand atasate instrumentele Patimilor Domnului (trestia si sulita). Schima este prinsa de corp cu ajutorul unor sireturi lungi, de culoare neagra. Deasupra Sfantul este imbracat in mantia sau melota monahala, de nuanta rosu violaceu. Pe cap poarta camilafca, marcata cu o cruce la nivelul fruntii. In picioare el poarta incaltari de nuante rosu-inchis. In mana dreapta tine o cruce, simbolizand rastignirea voii proprii prin vietuirea monahala, iar cu mana stanga tine un rotulus desfasurat pe care este inscris un scurt text cu caracter ascetic" dupa cum marturiseste Lect. Stefan Ionescu Berechet. Asadar, accesoriile militare: sabie, sulita, scut, iar mai rar arc si tolba cu sageti, nu au de ce sa fie prezente in icoanele care il infatiseaza pe Sfantul Dimitrie cel Nou. Ele sunt prezente atunci cand este zugravit, Sfantul Mucenic Dimitrie.
Amintim ca din anul 1831, cand are loc reinfiintarea Sfatului orasenesc al capitelei Bucuresti, se adopta un sigiliu al orasului, insa fara simboluri iconografice. Mai tarziu, Alexandru Ioan Cuza, stabileste pe 7 decembrie 1864, prin decret domnesc, noua stema pentru capitala tarii. Si asa ajunge sa fie reprezentat Sfantul Mucenic Dimitrie pe stema din Bucuresti, desi nu el este patronul orasului.
Stema Bucurestilor a fost folosita pana in anul 1948, cand Capitala, ca si alte orase ale tarii, ramane fara emblema. In anul 1970, cand s-au fixat noile steme, Capitala primeste o noua stema, menita sa arate ca este Capitala tarii si totodata un centru cultural si industrial.
In anul 1992, Consiliul Municipal Bucuresti a reluat stema din 1930, insa fara modificari. Astfel, chipul Sfantului Dimitrie cel Nou nu apare nici astazi pe stema Capitalei.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov
Publicat in : Biserica in lume -
Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor
Publicat in : Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.