Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou

Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou Mareste imaginea.

Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost aduse in Catedrala din Bucuresti, pe atunci Catedrala mitropolitana, in ziua de 13 iulie 1774. Aducerea acestor sfinte moaste s-a petrecut in vremea mitropolitului Grigorie al II-lea al Tarii Romanesti. Generalul rus Petru Saltacov, intorcandu-se din razboiul ruso-turc, a trecut prin satul Basarabi si a luat cu sine moastele Sfantului Dimitrie pentru a nu fi profanate de otomani. Intentia sa era sa le duca in Rusia. Insa, la trecerea prin Romania, mitropolitul Grigorie al II lea si negustorul Hagi Dimitrie i-au cerut generalului rus sa daruiasca Tarii Romanesti moastele Sfantului Dimitrie. Generalul s-a induplecat si le-a lasat inchinatorilor bucuresteni, luand cu sine in Rusia numai o mana a Sfantului Cuvios Dimitrie.

In 1786, mitropolitul Grigorie al II-lea a facut pentru moastele Sfantului o racla de lemn, imbracata pe alocurea cu tabla de argint. In anul 1879, moastele Sfantului Cuvios Dimitrie au fost stramutate intr-o racla din argint masiv, confectionata din initiativa si in mare parte cu cheltuiala episcopului Ghenadie Petrescu al Argesului (1876-1893), ajutat cu contributii banesti si de alti crestini evlaviosi. Racla este impodobita cu scene in relief din viata Sfantului. Pe capacul raclei este chipul Sfantului, in marime naturala, cu camilafca si schima, avand de jur-imprejur o palisada de argint, poleit cu aur, inalta de 2 cm, iar pe marginea capacului 12 serafimi, 6 de o parte si 6 de cealalta parte, cu cate un mic stalp de argint intre ei.

La frontispiciul raclei sunt gravate icoana Sfintei Treimi si incoronarea Maicii Domnului, iar la partea inferioara, Arhanghelul Gavriil, cu aureola, tinand in mana semnul Bunei Vestiri.

In anul 1933, cu prilejul restaurarii Catedralei, prin purtarea de grija a patriarhului Miron Cristea, racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie a fost asezata in partea dreapta a pronaosului, in firida din peretele de rasarit a Catedralei patriarhale. Racla a fost curatata si aurita, dobandind o noua stralucire, in primavara anului 2007, la Monetaria Statului, prin grija patriarhului Teoctist.

Din anul sosirii sale in tara noastra, Sfantul Dimitrie a raspuns neincetat nevoilor omenesti. A pus capat epidemiei de ciuma in 1815, cand s-a facut procesiune cu moastele sale la cererea domnitorului Caragea. In anul 1827, sub domnia lui Grigore Ghica, a inlaturat seceta ce se abatuse asupra orasului, dupa ce moastele sale au fost scoase pe strazile din Bucuresti. Iar in 1831, dupa o alta procesiune, a oprit in chip minunat holera.

Mentionam ca in timpul regimului comunist s-a dorit mutarea Catedralei si a Resedintei Patriarhiei. Au fost facute multe presiuni asupra patriarhilor, Iustin si Teoctist. Ca variante pentru noua resedinta au fost propuse: Vacarestiul, Manastirea Cernica sau Caldarusaniul. Este de precizat si faptul ca in anul 1989, Ceausescu a fixat chiar pe 27 octombrie o sesiune a Marii Adunari Nationale. Astfel, pentru a pune capat pelerinajului, s-a cerut mutarea moastelor Sfantului Dimitrie. Insa, patriarhul Teoctist nu le-a dus departe de Catedrala, ele poposind la Biserica "Sfantul Nicolae - Vladica", in vecinatatea Catedralei patriarhale.

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou a trait pe vremea binecredinciosilor imparati romano-bulgari (secolele XII-XIV), intr-un sat mic numit Basarabov sau Basarabi, asezat pe apa Lomului. A fost canonizat in anul 1955, la propunerea Patriarhului Justinian Marina, stabilindu-i ca zi de praznuire 27 octombrie. Sfantul Cuvios Dimitrie a fost proclamat ocrotitorul spiritual al Catedralei si al orasului Bucuresti de catre mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793).

Pelerinajul la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (praznuit la 27 octombrie), organizat ca in fiecare an de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor, se va desfasura in perioada 25-29 octombrie 2018 dupa urmatorul program:

Joi, 25 octombrie 2018, la ora 12.00, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor, cu Sfintele Moaste si Icoana Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, de la Catedrala Patriarhala, pe bulevardul Regina Maria din Bucuresti, pana la Crucea brancoveneasca de la baza Dealului Patriarhiei.

Incepand cu aceeasi ora, de la Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon – Nou, vor fi aduse in procesiune Sfintele Moaste si Icoana Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, pe traseul Calea Serban Voda, strada Bibescu Voda, pana la urcarea pe Dealul Patriarhiei.

La ora 12.30, cele doua procesiuni se vor intalni la Crucea brancoveneasca de la baza Dealului Patriarhiei, si vor inainta impreuna pana la Catedrala Patriarhala, unde vor fi intampinate de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Altarul de vara. Apoi, Sfintele Moaste si Sfintele Icoane vor fi depuse spre inchinare in baldachinul de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de pelerini pana luni, 29 octombrie 2018.

Vineri, 26 octombrie 2018, la sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, de la ora 9.30, la Altarul de vara de langa Catedrala Patriarhala, se va savarsi Sfanta Liturghie.

Sambata, 27 octombrie 2018, la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, incepand cu ora 9.00, la Altarul de vara de langa Catedrala Patriarhala, va fi savarsita Sfanta Liturghie de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Duminica, 28 octombrie 2018, la sarbatoarea Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, de la ora 9.30, in Catedrala Patriarhala, se va savarsi Sfanta Liturghie.

Luni, 29 octombrie 2018, de la ora 9.30, in Catedrala Patriarhala, se va savarsi Sfanta Liturghie, iar la ora 12.00, racla cu moastele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica se va intoarce la Manastirea Cernica. (BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE)

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Octombrie 2018

Vizualizari: 1098

Voteaza:

Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE